Rolig psyktripp ner i Underlandet

Unga Teatern fortsätter att roa högklassigt och intelligent. Teaterns version av Alice i Underlandet slår det mesta ur brädet och lämnar publiken sjuk i magen – av skratt.
4.3.2019 - 17.14 Premium

Det är allt annat än lugnt i huset på Lilla Teatern

Alla präglas vi av vårt förflutna, och det gäller också personerna i Lillankomedin Ens lite lugn i huset. Där blir gamla synder som nya och en vattenskada förpestar husfriden.
6.2.2019 - 19.30 Premium

Asko Sarkola roar i angelägen pjäs om det sviktande minnet

Det fanns orsak att vänta sig något utöver det vanliga i samband med premiären av Pappan på Svenska Teatern. Med facit på hand är det lätt att konstatera: förväntningarna infriades. Asko Sarkolas comeback på Svenska Teatern efter 53 år i rollen som den demente fadern är en fullträff.
4.2.2019 - 15.30 Premium

Teaterrecension: I lilla Hindersby skildras ett helt land i förvandling

Alkoholism och självbedrägeri står i centrum när Hindersby Teater ger Reko Lundáns succépjäs Vilse går någon alltid. I släktkrönikan om familjen Rinne går förnekelsen som en förbannelse genom flera släktled.
29.1.2019 - 11.14 Premium

Färsk fars om livet som teater görs med östnyländska krafter

Det händer att man ibland misstänker att födslovåndorna för en pjäs överskrider smärttröskeln för alla och en var. Det här gäller i högsta grad intrigen i Kaos i kulissen, AV-Teaterns vårvintersatsning 2019.
28.1.2019 - 14.14 Premium

Nya vindar drog in på lillajulsvarieté

Spexartad kritik av vår sjukvård och ett schamanistiskt inspirerat inslag om kvinnans själsliv är inte det första man tänker på i samband med en lillajulsvarieté. Trots att allt inte är guld som glimmar har Porvoon Teatteri tänkt om och förnyat sig med besked.
3.12.2018 - 18.03

Postnazistiskt äktenskap på Lilla Teatern går från ruinerna mot toppen

Outsidern Rainer Werner Fassbinder beskriver i sin film Maria Brauns äktenskap det tyska postnazistiska undret. Pjäsversionen på Lilla Teatern är ett litet sceniskt guldkorn med Linda Zilliacus som kallt beräknande femme fatale som tar sig upp till toppen.
1.11.2018 - 11.25

I sagans skog ryms både skräck och skratt

Bröderna Grimm dimper handgripligen ned i sin saga Hans och Greta när Svenska Teatern efter en längre paus igen sätter upp en barnföreställning på Stora scenen. Skräck och skratt samsas, med företräde för det sistnämnda.
29.10.2018 - 08.44

Med dårar på dårars vis

Peter Weiss klassiker Marat/Sade blir i Juha Hurmes regi en omtumlande, färgstark, rolig och egenartad föreställning om sociala orättvisor med avstamp i franska revolutionen.
23.10.2018 - 09.20 Premium

Nyskriven pjäs fokuserar på svåra frågor – se den i Borgå om en dryg vecka

Benjamin Laustiola har skrivit en pjäs om åsiktskrockar och generationsskillnader. Resultatet är en lyhörd kombination av konflikt och humor, som kunde må bra av striktare redigering.
14.10.2018 - 18.15

Äktenskapet under lupp under pikuliten teaterturné

Det var fullt hus på Hemborg i Hindersby när den fria skådespelarensamblen Pikulilla Teatern gav sin premiärföreställning. Den nybildade teatergruppen lyckades väcka starka känslor med små medel.
8.10.2018 - 13.33

Vilken sannsaga om vår egen tid

Teater Viirus pjäs Den stora elden av Roland Schimmelpfenning är en föreställning i helt eget slag, olik allt annat som framförts på en scen. Här möts det stora och det lilla, brännande problem på en global arena får en ny dimension och kryper in under huden på åskådarna. En föreställning som engagerar och imponerar.
17.9.2018 - 09.27

Moralen går upp i rök på Lilla Teatern

Lilla Teaterns höst inleds med komiska förtecken. Med irländska Marie Jones enaktare Fly me to the moon flyger man säkert – det är både underhållande och igenkännbart att se hur vardagens små val kan få hela tillvaron att gå överstyr.
14.9.2018 - 12.57

Frustrationer under en polerad yta

Sex människor i ett avskalat rum stöts och blöts mot varandra i ett persondrama med glättig yta och en alltmer tilltagande svärta i Lars Noréns uppsättning Episod.
13.9.2018 - 10.21

Musiken och sången gör Chess till en scenisk triumf

Musikalen Chess har framställts som den kanske bästa musikalen någonsin. Kanhända, men det står utom allt tvivel att det är musiken och sångartisterna som lyfter en habil story till nya höjder.
10.9.2018 - 09.58

Humor och självironi i farsartat kärleksdrama

Ester Nilsson blir sanslöst förälskad i Hugo Rask. Hon drabbas helt enkelt av kärlek. Det vet åtminstone alla som läst Lena Anderssons vassa, självironiska vinnare av Augustpriset 2013. I Lilla Teaterns scenversion ligger fokus på det farsartade i berättelsen om passion, kärlek, makt och självbedrägeri.
19.3.2018 - 10.02

Provokativt men lättsmält, varsågoda

En blandning av tokroliga ståupp-historier och seriös och vacker musik karaktäriserar föreställningen Varsågoda med Sixten Lundberg, Peik Stenberg och Lina Sandvik.
7.2.2018 - 15.14

Så mänskligt, så tragikomiskt

Uppdateringen av Teater Mars 20-årsjubilerande komedi om sexproblem och medelåldersnojor Fylla sex 2.0 är fortfarande ett stycke genuint hantverk i underhållning modell Joakim Groth där en ensemble med huvudsakligen välkända finlandssvenska skådespelar roar på ett kravlöst och lättsamt sätt.
5.2.2018 - 15.15

Ljudet och scenografin ger Sommarboken ny prägel

Ett väloljat samspel mellan Jessica Grabowsky och Sue Lemström bildar fundamentet i Jakob Höglunds pjäs grundad på Tove Janssons Sommarboken. Men lika avgörande är Hanna Mikanders ljudvärld, som trion leker fram på scenen, och Sven Haraldssons scenografi med ett berg av trälådor.
5.2.2018 - 13.21