scen
»

Ungdomarnas rop är värt att höras

Tonåringarna från Teaterskolan i Borgå ställer sig på scenen med ett angeläget budskap. Med föreställningen Rop! tangerar de en rad teman som är viktiga för dagens ungdomar.
15.5.2019 - 11.18

Teatergruppen Red Nose Company levererar nu på svenska

Teatergruppen Red Nose Company har blivit känt för sina klassikertolkningar. I sina verk kombinerar skådespelarduon Timo Ruuskanen – Tuukka Vasama musikteater, litteratur och ståuppkomik. Gruppen spelar runtom hela Finland och har repertoar för folk i alla åldrar.
7.5.2019 - 16.30

Carmen med lokalt stuk en klart skimrande pärla

Efter premiären av Operan Klara, en lokalt betonad nydramatiserad Carmen, på Åsgård i Tessjö är slutresultatet solklart: en så här bra föreställning upplever man ytterst sällan. Mixen av proffs och amatörer fungerar som en dröm. En dröm som gick i uppfyllelse.
6.5.2019 - 14.02 Premium

Imponerade dansshow trollband publiken

Lovisa Dansinstituts våruppvisning ”Bon Appétit” hade premiär i söndags. Årets tema är mat, och publiken väntade med spänning hur dans och mat ska kombineras.
6.5.2019 - 12.19 Premium

Gymnasieelever gör glamorös musikal

Gymnasiet Linnankosken lukios elever sätter upp en vacker och sorglig musikal med glamorösa förtecken.
5.5.2019 - 10.30

Spritsmugglare, dödsryttare och fabriksarbetare – operan Klara kommer med alla succéingredienser

På måndagskvällen presenterade operan Klara några smakprov på årets stora kulturhändelse i Lovisa, Bizets opera Carmen i östnyländsk tappning. Redan nu är premiären och de flesta övriga föreställningar utsålda, förutom föreställningen den 7 maj.
19.4.2019 - 13.06 Premium

Påskvandringen genom gamla stan manar till eftertanke

Via Crucis ger långfredagen en värdig inramning. Passionsspelet ges för fjärde gången och tusentals Borgåbor väntas också i år delta i vandringen.
17.4.2019 - 17.08 Premium

Nyskriven bokserie ger färdkost för blivande scenkonstnärer

Borgåbon Helena Hasselblatt saknade ett basmaterial för grundläggande undervisning inom teaterkonsten. Hon gjorde slag i saken och skrev tre läroböcker och en lärarhandbok i ämnet.
17.4.2019 - 11.30

Musik och dramatik kantar traditionell påskvandring i Sibbo

Sibbo svenska församling storsatsar när påskspelet Kärlekens väg på långfredagen sätts upp för tredje gången i hjärtat av Kyrkoby. Dramavandringen görs i år med flera roller och mera musik än tidigare.
15.4.2019 - 14.06 Premium

Din hjälp behövs för att berätta Lurens historia på nytt sätt – se video!

Lurens sommarteater har en speciell plats i hjärtat hos många östnylänningar. Sommar efter sommar har premiärerna fått publiken på fötter, och nu vill Östra Nylands Ungdomsförbund ha allmänhetens hjälp för att dokumentera teaterns historia i bild, video och berättelser.
11.4.2019 - 19.30 Premium

Publiken har igen en farsartad sommar att vänta på Postbacken

Det blir en skrattfylld sommar också i år på Postbackens arenateater i Illby. Precis som under många tidigare somrar förlitar sig teatergänget på en klassisk fars – den här gången är det pjäsen Spanska flugan som roar publiken.
10.4.2019 - 13.47 Premium

"Det är ordmusik" – systrarna Ekblad gästar Borgå med poetisk matiné

Systrarna Stina och Ylva Ekblad är tillbaka på Klockriketeatern, den här gången med en djupdykning i Nobelpristagaren Harry Martinsons texter. Språket är lustgård ges två gånger och premiär för poesimatinén blir det i Borgå på lördag.
5.4.2019 - 13.25

Premiärdags för teaterunga i Finnby

Teatteri Soittorasias teaterunga har ett år av planering och övning bakom sig. På lördag är det premiärdags med H.C. Andersens klassiker Pieni Tulitikkutyttö, Flickan med svavelstickorna.
4.4.2019 - 09.49

Stark förlitan på berättelsen

Det stora och det lilla, det personliga och det globala integreras till en ställvis berörande föreställning med berättelser om oss och våra liv på Teater Mars scen i Betaniahuset i Helsingfors.
3.4.2019 - 06.55 Premium

Marjorita riktade ljuset mot okänd brittisk skådespelare

Säg Lady Constance Malleson och få, om ens någon, vet vem som åsyftas. Vad skådespelaren Marjorita Huldén därmed gjorde med sin tvärkulturella produktion Lady Paradox på Grand i torsdags var att damma av denna för oss okända skådespelare och författare.
22.3.2019 - 18.34 Premium

Unga teaterentusiaster ses på scenen i Sibbo

Sju teatergrupper eller närmare bestäm sjuttio teaterglada ungdomar från Sibbo och Borgå uppträder på Lilla Villan på lördag. Då är det dags för den nationella teatermönstringen, Teatris-festivalens, östnyländska delevenemang.
21.3.2019 - 07.55

Lokal hallonbåtsflykting kommer med livemusik

Det är bara några veckor kvar tills det blir premiär på Teatteri Werners svensktoppenfyllda scenversion av Miika Nousiainens tragikomiska succéroman Vadelmavenepakolainen, hallonbåtsflyktingen.
19.3.2019 - 14.09 Premium

Ridån går upp för Lady Marjorita

I uppsättningen Lady Paradox på Grand har skådespelaren Marjorita Huldén gjort det mesta från manuskript till dramaturgi. Och givetvis står hon själv på scenen.
17.3.2019 - 09.31 Premium

Lurens sommarteater fylls av kvinnokraft i sommar

Årets Lurenspjäs Juntjävlar, en finlandssvensk version av Maria Bloms hyllade dramakomedi Masjävlar, presenterar ett starkt kvinnogalleri. Nu är rollerna besatta.
7.3.2019 - 10.30