Mycket händer på resande fot i Susanne Ringells skarpsynta bok

Susanne Ringell kombinerar skarpsynt människokännedom med en långt utvecklad humor och associativa tankar i nya boken Frimärken.
27.5.2019 - 14.30 Premium

Om ålderdom och kritik i Donners kanske sista bok

Jörn Donners nya bok är eventuellt hans sista, vilket rubriken måhända är ett uttryck för. Men med tanke på hans nästan outsinliga skaparkraft och förmåga att uttrycka sig i skrift är det bäst att hålla dörren öppen ännu en tid.
13.5.2019 - 11.30 Premium

Ylva Holländer fortsätter leka

Bildkonstnären Ylva Holländer älskar att leka fram sin konst. – Men jag är lekfull på ett allvarligt sätt, betonar hon.
7.5.2019 - 08.55

"Tout Helsingfors firade sommar i Lovisa" – Riko Eklundh satte farmoderns berättelser på pränt

Skådespelaren Riko Eklundh kom i vintras ut med sin första bok, Flickan skall uppleva historia. Berättelsen är hans farmor Kerstin Eklundhs, det är hennes minnen som berättas via ett rikt bildmaterial och andra historiska dokument.
27.4.2019 - 13.53 Premium

Den östnyländska tragikomiken når nya höjder i Mikael Crawfords höstroman

Journalisten och författaren Mikael Crawford återvänder till Östnyland i sin andra roman som utkommer i höst. Drick bröder är en tragikomisk berättelse som börjar på lägsta möjliga punkt – och därifrån går det bara neråt.
26.4.2019 - 06.30 Premium

Angelägna röster från flyktingsommaren

Flyktingsströmmarna som vällde in över Europa sommaren 2015 berörde också Finland. Fastän situationen lugnat ned har vissa politiska partier fortfarande migrationen som sin kärnfråga, vilket märkts inför riksdagsvalet 2019. En antologi om de som kom till Finland 2015 och de som hjälpte dem har nyss utkommit.
20.4.2019 - 12.34 Premium

Musikafton lyfter fram lokal aktivistförfattare

Musikföreställningen Laulan pilven taivaan tieltä hade premiär i Borgå i januari. Föreställningen som lyfter fram den östnyländska författaren Elvi Sinervos lyrik blev en succé och nu ges musikaftonen en gång till på Kulturhuset Grand.
16.4.2019 - 19.30

Barnens egen litteraturfestival lockar till läsning i Borgå och Sibbo

Läslusten kittlas på många olika sätt under en vecka i maj då barnlitteraturfestivalen Ord drar fram genom Sibbo och Borgå. Sagostunder och teaterföreställningar är bara förnamnet på festivalen som också omfattar element som bokattacker, tipskiosk och lässtunder med fyrbenta kompisen Berta.
15.4.2019 - 11.03 Premium

"Det är ordmusik" – systrarna Ekblad gästar Borgå med poetisk matiné

Systrarna Stina och Ylva Ekblad är tillbaka på Klockriketeatern, den här gången med en djupdykning i Nobelpristagaren Harry Martinsons texter. Språket är lustgård ges två gånger och premiär för poesimatinén blir det i Borgå på lördag.
5.4.2019 - 13.25

Elegant språk och intrig övertygar i debutroman

Den som YLE-journalist bekanta Matilda Gyllenberg har utkommit med sitt förstlingsverk. Det lungsjuka huset är en roman som övertygar både i avseende av intrigen och i det eleganta, flytande språket.
28.3.2019 - 19.14 Premium

Ungdomsroman fokuserar på identitet och frihetslängtan

Varje tonåring söker efter sin identitet. För huvudpersonen i debuterande Julia Wickholms ungdomsroman Olivia för alltid är frågan speciellt viktig. Hon vet inte vem hennes biologiska mor var och ger sig i väg hemifrån för att hitta svaret.
25.3.2019 - 15.14 Premium

Östnyland får en festival för barnlitteratur

Under en hel vecka i maj är barnlitteratur i fokus i Borgå och Sibbo, när det bjuds på författarbesök, verkstäder, film, teater och konst.
14.3.2019 - 11.04 Premium

Evenemang uppmuntrar till läsning i Lovisa – se livesändning med sångaren Tika Sevón och författaren Eva Frantz

Läsrörelsen i skolan kommer till Lovisa med sångaren Tika Sevón och författaren Eva Frantz. Det är rörelsens enda svenskspråkiga evenemang för högstadieungdomar. ÖN sänder evenemanget live.
9.3.2019 - 14.02

Öden ur Själarnas ö utspelar sig nu på Svenska Teatern

Svenska Teatern sätter upp Själarnas ö på stora scenen. Premiär för pjäsen, som baserar sig på Sibbobördiga författaren Johanna Holmströms roman med samma namn, är inprickad hösten 2020.
5.3.2019 - 19.00

Det var verkligen på tiden! – Så låter kommentarerna om vår finlandssvenska akademiledamot

För första gången i sin över tvåhundraåriga historia har Svenska Akademien valt in en finlandssvensk. Tua Forsström ersätter Katarina Frostenson på stol nummer 18. Oförsvarbart att det inte hänt tidigare, säger professor Ebba Witt-Brattström
12.2.2019 - 17.30

Å-fest hämtar seriekonsten till Borgå

Havet är temat för den femte upplagan av Å-fest som ordnas i Borgå på lördag. Precis som under tidigare år kommer den tvåspråkiga seriefestivalen med ett omfattande program där gästande seriekonstnärer ger helheten en nordisk dimension.
8.2.2019 - 07.15

Därför prisas två kvinnliga skribenter från Borgå med 30 000 euro

Svenska litteratursällskapet i Finland firade i går sin 134:e årshögtid och belönade samtidigt 22 personer för deras insatser på det finlandssvenska kulturfältet. Bland pristagarna finns författarna Sabine Forsblom och Camilla Granbacka.
6.2.2019 - 08.13

Unga skalder uppmärksammades i gymnasiets dikttävling

Nationalskalden och lektorn vid Borgå Gymnasium Johan Ludvig Runeberg skulle säkert vara stolt om han såg med vilket engagemang dagens studerande skriver poesi. På måndagen delades BoGys Runebergspris ut.
5.2.2019 - 16.30 Premium

Det tog elva år för romanen att ta form – nu får den Runebergspriset

Författaren Heikki Kännö får årets Runebergspris i litteratur för romanen Sömnö. Och vilken roman sedan – se här en berättelse som sträcker sig över generationer och tar med läsaren på ett äventyr med många oväntade element.
5.2.2019 - 13.01