Deckarna drar men Bolla toppar läslistorna

Bokhandlarnas förbund i Finland, Kirjakauppaliitto, gick i veckan ut med vilka böcker som finländarna läst mest i augusti. Kriminallitteratur och romaner som utspelar sig i historisk kontext läses mycket, både när det gäller inhemsk litteratur och översatta verk.
12.9.2019 - 18.15 Premium

Lokalt gäng får färgstark uppföljare

Borgåillustratörerna Jenni Tuominen och Jukka Pylväs är aktuella med en ny barnbok. Gänget som vi i fjol mötte i Jengi – siististi sotkussa är ute på nya äventyr i Gängdalen.
11.9.2019 - 14.19

Skräck som förmedlas genom formen

Liljendalbördiga Adrian Perera debuterade för två år sedan med den kritikerrosade, prisbelönta diktsviten White monkey. Nu är han aktuell med sin första roman.
8.9.2019 - 10.50 Premium

Lilla Villan fick nya invånare – monster, drakar och lamm sätter fart på fantasin

Barnkulturen står högt i kurs på kulturhuset Lilla Villan i Nickby. Höstens satsning är en sagolik utställning uppe på det ålderstigna husets stämningsfulla vind. Här står berättelsen högt i kurs.
6.9.2019 - 08.24 Premium

Bokrecension: Med utsikt från Busholmen

En humanist, psykiater, vänsterpolitisk riksdagsledamot, jazzpianist och kulturell mångsysslare ser från åttonde våningen ut över omnejden och tillbaka på livet som var i romanen Busholmen nästa.
31.8.2019 - 15.33 Premium

Pereras nya roman sätter kommunikationen i rampljuset

Kommunikationssvårigheter, fördriven kärlek och ett hem som verkar leva sitt eget liv. Prisbelönta Adrian Perera är aktuell med sin kommande roman, Mamma.
3.8.2019 - 17.14 Premium

Vänskap på skilda villkor: Ny barnbok illustrerar det svåra i vänskapen

Efter en lång paus är den populära bilderboksgestalten Vesta-Linnéa tillbaka. I den sjätte boken skildras vänskapens våndor i en värld där ett sms kan grusa allt.
25.7.2019 - 06.31 Premium

Bokrecension: Miljökämpen Kaj Bärlund minns huset på Hantverkaregatan och flytten till Genève

När en person under sitt liv varit med som betydande opinionsbildare på det politiska planet både nationellt och internationellt är det inte långsökt att hen vill dokumentera vad som åstadkommits. Minister Kaj Bärlund från Borgå sammanfattar karriären på miljöns område i sina memoarer.
22.7.2019 - 18.27 Premium

Runeberg Junior-juryn har funnit läslusten

Runeberg Junior-barnlitteraturprisets förvalsjury är vald och juryn har börjat sitt arbete. Juryn vaskar fram bokfinalisterna och efter det väljer målgruppen – barnen – vinnaren.
15.7.2019 - 11.51

Mycket händer på resande fot i Susanne Ringells skarpsynta bok

Susanne Ringell kombinerar skarpsynt människokännedom med en långt utvecklad humor och associativa tankar i nya boken Frimärken.
27.5.2019 - 14.30 Premium

Om ålderdom och kritik i Donners kanske sista bok

Jörn Donners nya bok är eventuellt hans sista, vilket rubriken måhända är ett uttryck för. Men med tanke på hans nästan outsinliga skaparkraft och förmåga att uttrycka sig i skrift är det bäst att hålla dörren öppen ännu en tid.
13.5.2019 - 11.30 Premium

Ylva Holländer fortsätter leka

Bildkonstnären Ylva Holländer älskar att leka fram sin konst. – Men jag är lekfull på ett allvarligt sätt, betonar hon.
7.5.2019 - 08.55

"Tout Helsingfors firade sommar i Lovisa" – Riko Eklundh satte farmoderns berättelser på pränt

Skådespelaren Riko Eklundh kom i vintras ut med sin första bok, Flickan skall uppleva historia. Berättelsen är hans farmor Kerstin Eklundhs, det är hennes minnen som berättas via ett rikt bildmaterial och andra historiska dokument.
27.4.2019 - 13.53 Premium

Den östnyländska tragikomiken når nya höjder i Mikael Crawfords höstroman

Journalisten och författaren Mikael Crawford återvänder till Östnyland i sin andra roman som utkommer i höst. Drick bröder är en tragikomisk berättelse som börjar på lägsta möjliga punkt – och därifrån går det bara neråt.
26.4.2019 - 06.30 Premium

Angelägna röster från flyktingsommaren

Flyktingsströmmarna som vällde in över Europa sommaren 2015 berörde också Finland. Fastän situationen lugnat ned har vissa politiska partier fortfarande migrationen som sin kärnfråga, vilket märkts inför riksdagsvalet 2019. En antologi om de som kom till Finland 2015 och de som hjälpte dem har nyss utkommit.
20.4.2019 - 12.34 Premium

Musikafton lyfter fram lokal aktivistförfattare

Musikföreställningen Laulan pilven taivaan tieltä hade premiär i Borgå i januari. Föreställningen som lyfter fram den östnyländska författaren Elvi Sinervos lyrik blev en succé och nu ges musikaftonen en gång till på Kulturhuset Grand.
16.4.2019 - 19.30

Barnens egen litteraturfestival lockar till läsning i Borgå och Sibbo

Läslusten kittlas på många olika sätt under en vecka i maj då barnlitteraturfestivalen Ord drar fram genom Sibbo och Borgå. Sagostunder och teaterföreställningar är bara förnamnet på festivalen som också omfattar element som bokattacker, tipskiosk och lässtunder med fyrbenta kompisen Berta.
15.4.2019 - 11.03 Premium

"Det är ordmusik" – systrarna Ekblad gästar Borgå med poetisk matiné

Systrarna Stina och Ylva Ekblad är tillbaka på Klockriketeatern, den här gången med en djupdykning i Nobelpristagaren Harry Martinsons texter. Språket är lustgård ges två gånger och premiär för poesimatinén blir det i Borgå på lördag.
5.4.2019 - 13.25

Elegant språk och intrig övertygar i debutroman

Den som YLE-journalist bekanta Matilda Gyllenberg har utkommit med sitt förstlingsverk. Det lungsjuka huset är en roman som övertygar både i avseende av intrigen och i det eleganta, flytande språket.
28.3.2019 - 19.14 Premium