Borgå museum dukar fram julen med Saara Hopeas stilrena och färgglada femtiotalsdesign

Borgå museum fortsätter traditionen och dukar fram ett julbord till första advent. Precis som tidigare passar man på att lyfta fram pärlor ur samlingarna, den här gången är temat femtiotal och formgivaren Saara Hopea.
2.12.2018 - 11.51

Tro Kärlek Hopp-fotoprojekt fortsätter i Lovisa Gästateljé

Den svenska fotokonstnären Ilar Gunilla Persson är i Lovisa igen för några veckor efter en avbokning i residensprogrammet vid Lovisa gästateljé.
26.11.2018 - 19.32

Carolina von Schantz målar skönhetens förgänglighet

Helsingforsbaserade bildkonstnären Carolina von Schantz är känd för sina stämningsfulla blomstermålningar. Det är också med färgsprakande blomster som hon intar Gumbostrand Konst & Form fram till nyår.
23.11.2018 - 14.00 Premium

Ställningstagande utställning på Galleri Theodor

Lovisakantorn Suvi af Hällström ställer ut på Galleri Theodor i Lovisa. Temat för utställningen handlar om kvinnans ställning i en patriarkalisk värld.
23.11.2018 - 10.15

Smycke gjort av Borgåkonstnär visas i New York

Smyckekonstnär Monica Wickström från Borgå deltar som enda konstnär från hela Norden i utställningen ”Camera lucida, contemporary jewelry and mixed media” som visas på Förenta Nationernas huvudkontor i New York de närmaste veckorna.
21.11.2018 - 06.30

Segersby gårds ägare löste orgelmysterium, spårade stilmöbler och samlade konst – nu kan allmänheten bekanta sig med resultatet

Utställningsserien Lovisa, liten stad – kulturell storstad? fortsätter i Almska gården. Nu handlar det om kulturhemmet Segersby som presenteras via stilmöbler, gamla fotografier och via ägarna Li-Lo och Kim Söderholms samling av nutidskonst.
17.11.2018 - 13.30

Konstnären Francesca Mascitti-Lindh säljer föremålen i sitt galleri – men har inga tankar på att sluta skapa konst

Oljemålningar, akvareller, monotypier, smycken och en del keramikföremål som Francesca Mascitti-Lindh skapat under de senaste årtiondena finns nu till salu då hon avstår från sitt galleri i Borgå. Konstnären, som hör till de stora namnen inom finländsk formgivning, har ändå inga planer på att lägga av: glasfusing är hennes nya stora intresse.
17.11.2018 - 08.51

"Det här är Lovisa Kabelfabrik" – konstnärer satsar på verkstad och galleri i gammal industrifastighet

Sju lokala konstnärer har slagit samman sina krafter i företagshuset på Norrtullsvägen* i Lovisa, också känt som Sankahuset efter firman som tillverkade glasögonbågar i fastigheten. I veckan öppnas deras gemensamma verkstad och galleri officiellt under namnet Lovisa konstverkstad.
12.11.2018 - 11.26

Naturfotografier med graffitimönster och kärleksfulla fiskar samsas om utrymmet på Grands väggar

Kulturhuset Grands nedre våning fylls i november av Carola Ventos pastellmålningar med fiskmotiv och Jan Fröjdmans naturfotografier med graffitikänsla.
11.11.2018 - 09.15

Det tog trettio år innan ebenholtsen böjde sig för Winfrid Zakowskis vilja

Sibbokonstnären Winfrid Zakowski, känd bland annat för sina skulpturer i vrakträ, har breddat repertoaren. På Gumbostrand Konst & From har det saltätna grå fått sällskap av kolsvart ebenholts och sommarljus björk.
8.11.2018 - 13.24

Lotta Åberg kryper ofta omkring i buskar och diken – det inspirerade till en fotoutställning

Trassligt och dramatiskt är det på fotografierna i Lotta Åbergs utställning på Galleri Hörnan i Konstfabriken, och det är också avsikten. Bakom trasslet ligger noggrann planering och struktur.
8.11.2018 - 09.21

Det kissas i buskarna på Kaplansgården – Sirkku Rosi motar höstrusket med en grönskans och köttets karneval

Att kliva in i Sirkku Rosis utställning Lummig, levande i Galleri Gamla Kaplansgården är som att förflyttas tillbaka till en varm och grönskande sommardag – med köttsliga undertoner.
4.11.2018 - 09.30

Tidens rofyllda klang ljuder i Paula Salmelas konst

Borgåkonstnären Paula Salmela är aktuell med en summerande utställning på Galleria Colmio i Borgå. Det är flera år sedan hennes konst senast visades i hemstaden.
27.10.2018 - 09.15

Karoliina Hellberg fick pris för sina skickligt målade stämningsbilder

Borgåbördiga Karoliina Hellberg belönades i går som årets Pro Arte-konstnär. – Det är en fantastisk grej, säger konstnären om utmärkelsen som Didrichsens konstmuseum nu delade ut för fjärde gången.
25.10.2018 - 17.30

Sigrid Schauman höll sin första soloutställning som 86-åring – fackboksförfattare fastnade för den färgstarka Borgåkonstnären

Konstkritikern och frilansjournalisten Camilla Granbacka fastnade redan under studietiden för Sigrid Schaumans färgmåleri. Nu är Granbacka aktuell med en heltäckande biografi över konstnären – den första i sitt slag.
23.10.2018 - 15.15

Kuperad kur vid Konstfabriken inbjuder till paus i väntan på bussen

Borgåkonstnären Corinna Helenelunds skapade en annorlunda busskur vars böljande formspråk lockar till en tankepaus i väntan på bussen.
19.10.2018 - 11.43

Lokal konstnär fyller väggarna på Grand med starka färger

För ett par år sedan lämnade konstnären Kia Bruun Österbotten och flyttade till Borgå. Nu ställer hon för första gången ut i sin nya hemstad.
15.10.2018 - 12.08

Suvi Härkönen tolkar efternattens svårfångade drömmar – se video!

Dreams at the end of the night, drömmar på efternatten, heter Borgåkonstnären Suvi Härkönens utställning i Konsthallen i Borgå. Helheten är avskalad, och stämningen trolskt ologisk – så där som det ofta är i drömmar.
12.10.2018 - 15.15

Annu Kaipulainens höst beskriver en sommar som blivit galen

Annu Kapulainen tar tempen på hösten med utställningen Hösten är sommaren som blivit galen, som pågår i Galleri Hörnan i oktober.
12.10.2018 - 08.41