Supar och såpor hjälper skärgårdsborna att stå ut

Det finns ordentliga suputer och så finns det sådana som tar sig en sup ibland. Åtminstone om man ser världen genom ständigt spritdimmiga ögon, så där som de äkta gör i Mikael Crawfords nya roman Drick bröder.
24.10.2019 - 10.30 Premium

Bok om fisar som förför

Vem hade anat det, att det skulle gå att skriva en bilderbok om något så banalt som flatulens (vilket vackert ord, förresten)? Och att dessutom göra det med bravur?
21.10.2019 - 12.07 Premium

Skörhet och dunkla medvetandeskikt

Kroppslighet, skörhet och föräldraskap är huvudmotiven i Malin Kiveläs roman Hjärtat skriver Östnylands recensent Christoffer Steffansson.
13.9.2019 - 17.16 Premium

Skräck som förmedlas genom formen

Liljendalbördiga Adrian Perera debuterade för två år sedan med den kritikerrosade, prisbelönta diktsviten White monkey. Nu är han aktuell med sin första roman.
8.9.2019 - 10.50 Premium

Bokrecension: Med utsikt från Busholmen

En humanist, psykiater, vänsterpolitisk riksdagsledamot, jazzpianist och kulturell mångsysslare ser från åttonde våningen ut över omnejden och tillbaka på livet som var i romanen Busholmen nästa.
31.8.2019 - 15.33 Premium

Bokrecension: Miljökämpen Kaj Bärlund minns huset på Hantverkaregatan och flytten till Genève

När en person under sitt liv varit med som betydande opinionsbildare på det politiska planet både nationellt och internationellt är det inte långsökt att hen vill dokumentera vad som åstadkommits. Minister Kaj Bärlund från Borgå sammanfattar karriären på miljöns område i sina memoarer.
22.7.2019 - 18.27 Premium

Mycket händer på resande fot i Susanne Ringells skarpsynta bok

Susanne Ringell kombinerar skarpsynt människokännedom med en långt utvecklad humor och associativa tankar i nya boken Frimärken.
27.5.2019 - 14.30 Premium

Om ålderdom och kritik i Donners kanske sista bok

Jörn Donners nya bok är eventuellt hans sista, vilket rubriken måhända är ett uttryck för. Men med tanke på hans nästan outsinliga skaparkraft och förmåga att uttrycka sig i skrift är det bäst att hålla dörren öppen ännu en tid.
13.5.2019 - 11.30 Premium

Angelägna röster från flyktingsommaren

Flyktingsströmmarna som vällde in över Europa sommaren 2015 berörde också Finland. Fastän situationen lugnat ned har vissa politiska partier fortfarande migrationen som sin kärnfråga, vilket märkts inför riksdagsvalet 2019. En antologi om de som kom till Finland 2015 och de som hjälpte dem har nyss utkommit.
20.4.2019 - 12.34 Premium

Elegant språk och intrig övertygar i debutroman

Den som YLE-journalist bekanta Matilda Gyllenberg har utkommit med sitt förstlingsverk. Det lungsjuka huset är en roman som övertygar både i avseende av intrigen och i det eleganta, flytande språket.
28.3.2019 - 19.14 Premium

Ungdomsroman fokuserar på identitet och frihetslängtan

Varje tonåring söker efter sin identitet. För huvudpersonen i debuterande Julia Wickholms ungdomsroman Olivia för alltid är frågan speciellt viktig. Hon vet inte vem hennes biologiska mor var och ger sig i väg hemifrån för att hitta svaret.
25.3.2019 - 15.14 Premium

En bok för dem som är nyfikna på Donner

I fjorton brev talar far och son Donner med varandra om livet. Boken Innan du försvinner är så pass underhållande att man kan rekommendera den för alla intresserade av namnet Donner.
24.12.2018 - 11.01

Med skuggors hjälp mot ljuset

”Till de saknade” står det i versaler på försättsbladet till Maija och Anssi Hurmes senaste bilderbok Skuggorna. Orden anknyter till illustrationen där tre figurer, av vilka den minsta flyger drake mot en molntäckt blågrå himmel, står bredvid varandra. Att de tre hör ihop står utom allt tvivel.
17.12.2018 - 15.02

Bokrecension: När livet går fram längs klart definierade axlar

Peter Sandström visar med novellsamlingen Mamma november hur det till synes vardagliga och triviala blir något kännetecknande för det vi alla upplever som människor: kärlek, hopp, smärta, längtan, rädsla.
25.11.2018 - 13.42

Musen Brie, blåräven Maud Mustelin och fladdermusen Lu löser mysteriet med det mystiska ägget

Regnbågsfamilj, stjärnfamilj, social familj – begreppet familj har under 2000-talet successivt utvidgats för att beskriva olika slag av familjekonstellationer.
12.11.2018 - 19.30

Symfonins struktur ger mervärde åt stor roman

Lars Sund har iklätt sitt nya, stora romanbygge Där musiken började symfonins form. Det ger ett mervärde och en förklaring till de upprepningar som tilldrar sig i såväl i tid som i rum.
24.9.2018 - 08.04

Humor och svärta av bästa valör

Sabine Forsblom från Borgå går från klarhet till klarhet. I den nya romanen Betinkan visar hon sina vassaste lejonklor. Boken om arbetarklassflickan i sena 1970-talets Borgå som söker sin väg i livet och vill visa att hon finns till är litteratur som slår an.
17.8.2018 - 12.38

Betraktelser om hälsa och om livets mening

Ärkebiskop emeritus John Vikström, känd som omtyckt kyrklig ledare och samhällspåverkare, har utkommit med en liten bok med titeln Hemma i livet om tankar krig hälsa, sjukdom och livets mening.
12.6.2018 - 09.54

Dramatiskt i snöstormen

Karin Erlandssons deckare Pojken tar läsaren med till en österbottnisk småstad 1992 mitt under ett massivt snöfall. Under ytan finns problematiska familjerelationer och en mördad mamma som utmynnar i en desperat konflikt.
28.5.2018 - 09.37