Terrorister och mc-gäng i våldsspiral i Helsingfors

Benjamin Laustiolas tredje och avslutande kriminalroman Mannen från Amman är gediget hantverk från början till slut. Bokens tre parallella storyn med rivaliserande mc-gäng, terrorister med Olympiastadion som måltavla och polismakten i trångmål, når sin kulmen en höstdag i Helsingfors.
25.12.2017 - 10.47

När ryssen härjade kom flyktingarna i kläm

Stora ofreden betydde hårda tider för civilbefolkningen i Sverige och den östra rikshalvan, Finland. Lars Strang har med boken De okuvliga skrivit en historiskt vederhäftig och nervkittlande roman om två familjer från Karleby som båda på sitt sätt råkar illa ut.
17.12.2017 - 10.28

Testosteronstinn debutroman träffar mitt i prick

Tolkisgrabbar med ståfräs finns det gott om i Mikael Crawfords En liten bok om nästan ingenting. Debutromanen är ändå mycket mer än så; det handlar om identitet, om smygande vansinne och om det som i åttiotalets skola kallades för ADB.
14.12.2017 - 09.53

Sorg behöver inte förlama

När nära anhöriga dör stannar vardagslivet upp. Så skedde för teologen Patrik Hagman.
22.11.2017 - 10.15

Om fåfänga, frosseri och vänskap

Högmod och frosseri är som bekant två av de sju dödssynderna – allmänt kända företeelser även utan den religiösa kopplingen för en var som någon gång hängett sig åt fåfänga eller som inte kunnat låta bli att äta upp hela chokladkakan på en gång.
5.11.2017 - 14.08

Prestationsångest ur kvinnoperspektiv

Att hitta sig själv kan vara problematiskt och rentav ångestfyllt för en människa med livet framför sig. Michaela von Kügelgen, 30-plussare från Helsingfors, lyfter i sin debutbok fram dilemmat ur en ung kvinnas synvinkel, på resa i Ecuador.
31.10.2017 - 16.50

Mysdeckare om bloggare och nättroll

Eva Frantz första bok i deckarserien om polisen Anna Glad riktar sig mer till en kvinnlig läsekrets med insikter i livsstilsbloggande än vänner av hårdföra kriminalromaner.
17.10.2017 - 09.10

Koffertfynd upptakten till bok om Herzogin Cecilie

När åländske kaptenen på legendariska fyrmastade barken Herzogin Cecilie, Sven Eriksson, och sydafrikanska journalisten Pamela Bourne möttes och gifte sig blev de lika begeistrade av djuphavsseglaren Hertiginnan som av varandra. En ny bok av Ulla-Lena Lundberg med foton av Pamela Eriksson (f. Bourne) redogör för ”triangeldramat”.
10.10.2017 - 07.16

Konstnärsmyten synas genom flaskbottnen i svart komedi

Måste en manlig konstnär ha befunnit sig på bottnen för att inse konstnärskapets hela vidd? Åtminstone gör författaren Bosse Hellstens romanjag/alter ego tappra försök att med alkoholens hjälp undersöka konstnärsmyten i romanen Jökel – anteckningar för en opera.
28.9.2017 - 12.32

Fullträff för Johanna Holmström

Sibbobördiga författaren Johanna Holmström har visat lejonklon också tidigare men hennes färska roman Själarnas ö, om interner på ett mentalsjukhus på ön Själö i yttre havsbandet i Åbolands skärgård, är hennes absolut bästa.
1.9.2017 - 06.50