Vanliga frågor

En del av vårt material är endast tillgängligt för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Vi markerar sådana artiklar med markering PREMIUM. Du kan teckna en prenumeration för att få tillgång till Premiummaterialet. Gör din beställning på prenumerera.ksfmedia.fi.

Logga in med den e-postadress som du har kopplad till prenumerationen och ditt lösenord. Om du är osäker vilken e-postadress som är kopplad till din prenumeration vänligen kontakta kundservice.

Nu har det gått på tok! Vi beklagar att du har blivit utan tidning. Enklast reklamerar du en utebliven tidning på Mitt konto. I annat fall finns kontaktuppgifterna till distributionskontorena i varje nummer på sidan 2.

Även om din papperstidning saknas, kan du som prenumerant läsa e-tidningen. Du hittar e-tidningarna här:

Ta kontakt med kundservice.

En tillfällig adressändring kan endast göras för sju dagar eller längre tid.

Ja, som prenumerant kan du läsa e-tidningen även utan app. Du hittar HBL som e-tidning här, Västra Nyland som e-tidning här och Östnyland som e-tidning här.

Apparna HBL 365, HBL Nyheter, VN Nyheter och ÖN Nyheter

iOS-enheter: Öppna App Store-applikationen. Sök efter appen "HBL 365" och/eller appen "HBL Nyheter/VN Nyheter/ÖN Nyheter" och installera. Du hittar nu appen på din hemskärm. Så tar du HBL 365 i bruk med iOS: Android-enheter: Öppna Play Butik-applikationen. Sök efter appen "HBL 365" och/eller appen "HBL Nyheter/VN Nyheter/ÖN Nyheter". Tryck på "Installera". Du hittar nu appen i din applista.
Så tar du HBL 365 i bruk med Android:

Nej, apparna är gratis att ladda ned. I apparna HBL Nyheter, VN Nyheter och ÖN Nyheter är en del av innhållet öppet för alla. Premiumartiklar kräver en premiumprenumeration. För att läsa e-tidningarna och nyheterna i appen HBL 365, måste du ha en HBL 365-prenumeration eller en prenumeration på papperstidningen.

Appen HBL 365 är designad speciellt för e-tidningarna. I appen hittar man lätt de senaste numren av tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland och HBLJunior. I appen finns också de senaste nyheterna från tidningarnas webbsidor. För att läsa alla e-tidningarna i appen HBL 365 måste du ha en HBL 365-prenumeration eller en en prenumeration på tidningen HBL. Om du till exempel har en prenumeration på tidningen Västra Nyland kan du endast läsa Västra Nyland som e-tidning i appen.
I appen HBL Nyheter/VN Nyheter/ÖN Nyheter hittar du alla nyheter som publicerats på HBL.fi/vastranyland.fi/ostnyland.fi. Appen är för dig som alltid vill ha senaste nytt och som vill vara först att veta då något intressant händer. I appen hittar du lätt första sidans nyheter, de senaste nyheterna och nyheter från olika avdelningar. Du kan också aktivera pushnotiser för att få meddelanden när vi publicerar något viktigt. Här finns mycket innehåll som är gratis att läsa utan ett inloggning. För att läsa premiumartiklar måste du ha en prenumeration.
Du hittar de olika prenumerationsalternativen här.

För att läsa alla e-tidningarna i appen HBL 365 måste du ha en HBL 365-prenumeration eller en prenumeration på tidningen HBL. Om du har en prenumeration på Östnyland kan du endast läsa Östnyland som e-tidning i appen. I appen HBL Nyheter finns mycket innehåll som är gratis att läsa utan ett inloggning. För att läsa premiumartiklar måste du ha en prenumeration. Du hittar de olika prenumerationsalternativen här.

På apparna loggar man in med samma användarnamn och lösenord som på HBL:s och KSF Medias andra webbtjänster (hbl.fi, vastranyland.fi, ostnyland.fi, konto.ksfmedia.fi och prenumerera.ksfmedia.fi). Om du inte kommer ihåg ditt lösenord kan du skapa ett nytt lösenord på konto.ksfmedia.fi/#lösenord.
Om du inte kommer ihåg ditt användarnamn, vänligen kontakta vår kundservice. HBL 365 / Android: I menyn i appens övre vänstra hörn hittar du alternativet "Logga in". HBL 365 / iOS: I appens nedre kant finns alternativet "Logga in".

Apparna finns att ladda ner för smarttelefoner och pekplattor för iOS och Android. HBL 365-appen kan laddas ner från App store (iOS) och Google Play (Android). ÖN Nyheter-appen kan laddas ner från App store (iOS) och Google Play (Android).

HBL 365: I tidningsvyn kan du zooma genom att snabbt dubbelknacka på ett område eller svepa två finger från varandra. I textvyn finns en A-symbol där man kan förstora eller förminska texten. HBL Nyheter/VN Nyheter/ÖN Nyheter: I appens inställningar kan man ställa in textstorleken. Inställningen ändrar storleken i artikelvyn medan startsidorna och undersidorna blir oförändrade.

Ja, i appen HBL 365 kan man köpa lösnummer som ett köp i appen. Köpet går via enhetens appbutik (Apple App Store eller Google Play-butik). Observera att att du måste vara inloggad på appbutiken med ett konto som har rätt att köpa.

iOS: Tryck på "Hämtade" i appens nedre kant. I vyn som kommer fram finns alla tidningar som laddats ned till enheten. Tryck på "Redigera" uppe till vänster. Du kan välja enskilda tidningar eller alla tidningar. För att ta bort de tidningar du valt, tryck på skräpkorgen uppe till vänster och välj "Radera". Du kan också ställa in appen att automatiskt ta bort gamla tidningar. Aktivera funktionen genom att i "Hämtade"-vyn välja skräpkorgen uppe i högra hörnet. Där du kan sen välja önskat intervall. Android: Välj "Hämtade" i menyn som du hittar uppe i vänstra hörnet. I vyn som kommer fram finns alla tidningar som laddats ned till enheten. Under de tre prickarna uppe till höger kan välja enskilda tidningar eller alla tidningar. För att ta bort de tidningar du valt, tryck på skräpkorgen uppe till höger. Du kan också ställa in appen att automatiskt ta bort gamla tidningar. Aktivera funktionen i Inställningar-vyn som du hittar i huvudmenyn. Under alternativet "Ta bort automatiskt publikationer" kan du välja önskat intervall för att radera tidningar.

Kontrollera först att du har den senaste versionen av appen. Lättast gör du det genom att söka på appen i din appbutik. Om det på appens sida i butiken finns en Uppdatera-knapp, har du inte den senaste versionen. Tryck då på Uppdatera-knappen. Pröva också att helt stänga appen och öppna den pånytt. Du kan också pröva att logga ut ur appen och logga in pånytt.
Om det är en specifik tidning i appen HBL 365 som kraschar kan du följa stegen i punkten ovan och ta bort tidningen, innan du försöker pånytt. På en Android-enhet kan du pröva att tömma data för appen. Det gör du genom att gå till enhetens Inställningar, menyn Appar och aviseringar, appens namn och sen alternativet Lagring. Här kan du välja Rensa lagringsutrymme (det här tar bort alla sparade tidningar i HBL 365) och Rensa cacheminne. Pröva sen och se om problemet är kvar. Nästa steg är att pröva avinstallera appen och installera den pånytt. På en Android-enhet gör man det i samma meny där alternativet Lagring fanns i föregående stycke. På en iOS-enhet gör man det genom att hålla fingret på appens ikon en stund. Då dyker det antingen upp ett kryss på ikonen eller en meny där man kan välja att radera appen. Sen går man till enhetens appbutik och laddar ned appen igen.
Om inget av de ovanstående hjälper kan du ta kontakt med vår kundservice. Men kom ihåg att berätta vilken app det är frågan om och på vilken enhet du använder appen. Det är också bra att nämna vilken version av enhetens operativsystem du använder. Du hittar informationen i din enhets inställningar.

HBL Nyheter: I appens inställningar kan du ställa in om du vill ha "Nyhetsmeddelanden" (pushnotiser)till din app. HBL 365 / Android: Under vyn Inställningar i huvudmenyn kan du ställa in om du vill ha aviseringar (pushnotiser). HBL 365 / iOS: Inställningarna hittar du i telefonens egna inställningar. Där kan du välja om du vill ha notiser.

ÖN Nyheter: I appens nedre kant finns alternativet "Sök" som öppnar en sökfunktion.
HBL 365 / Android: I appen finns vyn "Arkiv" där du kan söka tidningar från en viss dag. Under "Arkivsökning" i menyn går det också att söka artiklar med hjälp av sökord.HBL 365 / iOS: I appen finns vyn "Arkiv" där du kan söka tidningar från en viss dag. Under vyn "Sök" går det också att söka artiklar med hjälp av sökord.

Premiuminnehållet

För att läsa Premiummaterialet behöver du vara prenumerant. Du kan teckna en prenumeration för att få tillgång till Premiummaterialet. Gör din beställning på prenumerera.ksfmedia.fi.

Ja, premiuminnehållet är en del av alla prenumerationer. Du behöver vara inloggad för att kunna ta del av Premiuminnehållet. Logga in med den e-postadress som du har kopplad till din prenumerationen och ditt lösenord.

Logga in med den e-postadress som du har kopplad till prenumerationen och ditt lösenord. Om du är osäker vilken e-postadress som är kopplad till din prenumeration vänligen kontakta vår kundservice.

Du kan betala din prenumeration med kreditkort, nätbank eller räkning. Du kan välja mellan 1, 3, 6 eller 12 månaders faktureringsintervall. Faktureringsintervallen med kreditkort är alltid 1 månad. Beställningen förnyas automatiskt om den inte annulleras i tid. De olika prenumerationsalternativena hittar du här på prenumerera.ksfmedia.fi.

För att avsluta din prenumeration kan du logga in på Mitt Konto, där du hittar ett formulär att fylla i.

Du kan ändra ditt lösenord här.

Som Premium-prenumerant kan du läsa alla artiklar på sajten hbl.fi. Om du är HBL 365-prenumerant kan du läsa alla artiklar på hbl.fi och i HBL 365-appen. Som HBL 365-prenumerant har du dessutom tillgång till e-tidningarna på sajten och i appen.

Sajten

Vi samlar den sedvanliga informationen om trafiken på våra digitala tjänster, för att kunna mäta användningen av tjänsten och problemsöka när tekniska problem uppstår. Dessutom används informationen för att rikta innehåll och annonser till användaren. Vi överlåter inte personlig information till tredje parter. För att komma åt materialet på webbtjänsten behöver användaren till en början endast uppge namn och e-postadress.

Logga in på Mitt Konto. Där kan du bl.a göra adressändringar och uppehåll, byta lösenord och e-postadress, reklamera utebliven tidning, uppdatera ditt kredit- eller bankkort och se dina fakturor.

Ta kontakt med kundservice.

Du hittar HBL som e-tidning här, Västra Nyland som e-tidning här och Östnyland som e-tidning här. Logga in med din e-postadress och ditt lösenord. Länken till e-tidningarna hittar du även i menybalken uppe på sidan. Du behöver en prenumeration för att läsa e-tidningen. E-tidningarna går också att läsa i appen HBL 365.

På dator
Logga in på sajten (uppe i högra hörnet) och klicka sedan på "E-tidningen" uppe i menybalken, öppna därefter den e-tidning som innehåller korsordet du vill printa ut. Bläddra till sidan med korsordet och tryck sedan på knappen med de tre vita linjerna. I menyn som öppnas upp finns det längst ner på sidan en knapp som säger "Skriv ut" på det språk ditt operativsystem använder.

På pekplatta eller telefon
Gå till e-tidningen på websidan på samma sätt som i exemplet ovan. Du ska alltså inte använda appen HBL 365 för att skriva ut korsordet. Nedanför tidningen hittar du en menyrad. Klicka på PDF-knappen i den här menyraden. Nu öppnas en sida med hela tidningen som en pdf-fil. Printa sen rätt sida med den metod som din enhet använder för att skriva ut sidor. Om du inte vet hur din enhet printar, vänligen vänd dig till din enhetstillverkare.

Som prenumerant har du tillgång till alla våra digitala korsord via desktop, läsplatta samt smarttelefon. Då du loggat in med ditt digitala konto hittar du alla våra korsord här.

Har du kontrollerat din nätförbindelse? Du kan även testa att använda en annan webbläsare eller direkt gå in via våra hemsidor på webben för att lösa korsorden (istället för att öppna dem via HBL 365-applikationen).

Tangentbordet aktiveras på din läsplatta så fort du väljer att starta ett kryss och trycker i en ruta. Tangentbordet finns också som en klickbar symbol längst upp i högra hörnet på din Ipad.

Om texten känns för liten, kan man alltid till exempel på en Ipad uppe vid adressfältet välja symbolen "Aa", som gör att man kan förstora eller förminska texten på det utvalda korsordsordet/ledtråden. Om du har en Android-enhet måste du gå via enhetens inställningar. Här hittar du närmare beskrivningar hur du ska göra.

Så fort du öppnat ett korsord och tryckt på ett ord, dyker ledtråden upp i en grå balk ovanför tangentbordet.

Korsorden sparas automatiskt på den enhet som man löser korsordet. Korsordet kommer inte automatiskt att finnas på andra enheter som du är inloggad på. Om webbläsarens data av någon orsak tömms kommer också sparade lösningar att raderas. Det här påverkar inte korsord som skickats in. Notera att på mobila enheter kan också enhetens operativsystem ibland radera data för att spara minne, det här kan orsaka att datan tyvärr inte finns sparad i en del webbläsare.

Prenumerationer

I en prenumeration för den tryckta tidningen ingår den tryckta tidningen, e-tidningarna för HBL, Västra Nyland, Östnyland och HBL Junior, låsta Premium artiklar på hbl.fi, vastranyland.fi och ostnyland.fi och dessutom nyhetsappen HBL 365. Du kan beställa här eller genom att ta kontakt med vår kundservice.

Det går bra att ge en prenumeration som gåva, en tidning är en nyttig present. Om du vill ge tidningen som gåva, kontakta kundservice. Tidningen skickas till mottagaren och fakturan till gåvogivaren. E-tidningen ingår också om du ger en prenumeration på papperstidningen som gåva. För att mottagaren ska få tillgång till e-tidningen, måste du ge oss mottagarens e-postadress. Mottagaren får ett e-postmeddelande om sitt digitala konto den dagen prenumerationen träder i kraft. Du kan ge en prenumeration som gåva även om du själv inte är prenumerant på tidningen.

Ja, som prenumerant kan du läsa e-tidningen på hbl.fi här, på vastranyland.fi här och på ostnyland.fi här.

Nej, samma konto fungerar för både appen och sajten.

Ja, det går bra. HBL Hufvudstadsbladet finns i två olika veckoslutspaket med den tryckta tidningen, fredag-söndag och enbart söndag. I en veckoslutsprenumeration ingår e-tidningen som kan läsas varje dag. Du kan beställa här på prenumerera.ksfmedia.fi eller genom att ta kontakt med vår kundservice).

Ja, det är möjligt. Då levereras tidningarna med dagsposten. Du kan ta kontakt med vår kundservice.

Ja det kan den. En flexprenumeration levereras till två olika adresser; må-fre till en adress och lö-sö till en annan adress. Flexprenumerationer är alltid fortlöpande prenumerationer. För mer information, kontakta vår kundservice.

prenumerera.ksfmedia.fi kan du teckna en prenumeration och där hittar du även HBL:s, VN:s och ÖN:s olika prenumerationspaket och mera instruktioner.

Nej, tidningens digitala utbud ingår alltid automatiskt i en prenumeration på den tryckta tidningen.

Ifall du vill säga upp din fortlöpande prenumeration helt och hållet gör du det på Mitt konto eller genom att kontakta vår kundservice. Att lämna sin faktura obetald räcker inte som uppsägning. Efter att du sagt upp din prenumeration på papperstidningen får du ännu en slutfaktura på de tidningar som har levererats till dig under pågående faktureringsperiod. Om du har en digital prenumeration får du en slutfaktura för den tid du läst den digitala tidningen. Om faktureringsperioden inletts får du en slutfaktura för en månad.

Uppehåll görs smidigast på Mitt konto. Om du t.ex. ska åka på resa behöver du inte avbeställa din tidning helt utan du kan göra ett uppehåll i din prenumeration. Uppehållet måste vara minst en vecka och högst 3 månader långt. Under uppehållstiden har kunden tillgång till e-tidningen (och till HBL 365-tjänsten i fråga om prenumerationer på HBL Hufvudstadsbladet). E-tidningen kan ej sättas på uppehåll. KSF Media har rätt att av kunden uppbära en skälig avgift för administrationen av uppehållet på den tryckta tidningen, vilket i praktiken sker genom att ingen kompensation (förlängning av prenumerationsperioden) ges för uppehållets sju första dagar. Tidsbundna prenumerationer kompenseras ej för uppehållstiden.

Ja, du kan prenumerera på digitala HBL/VN/ÖN Premium via webben om du bor i Sverige, Norge eller Danmark. På prenumerera.ksfmedia.fi kan du teckna en prenumeration. För prenumerationer på papperstidningen kontakta vår kundservice. Utlandsporto tillkommer på prenumerationer på papperstidningen.

Företagskunder

Genom att kontakta vår kundservice.

Gå in till HBL.fi, vastranyland.fi, ostnyland.fi, applikationen HBL Nyheter eller applikationen HBL365 och logga in med er gemensamma e-postadress och ett lösenord. Om du inte vet e-postadressen eller lösenordet vänligen kontakta din kontaktperson på ert företag. Observera, att tillgången till HBL:s e-tidning gäller för max 5 personer. Tillgång för fler än 5 personer i företag, skolor eller dylikt förutsätter ett separat avtal.

Ja. Priset fastställs utifrån hur många som använder den digitala prenumerationen inom företaget. Betalning görs via faktura. För att kunna lägga upp tjänsten behöver vi företagets namn, företagets faktureringsadress, företagets IP-nummer, antalet personer inom företaget som kommer att använda tjänsten och den tidpunkt då man önskar att tjänsten ska öppnas. För att beställa tjänsten, vänligen kontakta vår kundservice.

Studerande

Alla studerande beviljas 50% studierabatt på papperstidningen och vårt digitala utbud. Du gör enkelt en prenumeration på ksfmedia.fi/studierabatt.

Då du tecknar en prenumeration på ksfmedia.fi/studierabatt laddar du upp ett studieintyg innan du bekräftar beställningen. Fr.o.m. andra studieåret måste du i början av den nya terminen skicka in ett intyg (per e-post pren@ksfmedia.fi eller per post) till vår kundservice.

Kundservice

Mitt Konto kan du enkelt och snabbt uppdatera dina uppgifter.

Mitt Konto hittar du dina prenumerationer och länken "Gör tillfällig adressändring".

Mitt Konto hittar du dina prenumerationer och under "Mina uppgifter" kan du ändra din permanenta adress.

Mitt Konto hittar du dina prenumerationer och länken "Gör uppehåll".

Alla ändringar du gör på Mitt Konto sparas omedelbart. Du kontakta även kontakta vår kundservice. Alla förändringar behandlas så fort som möjligt, dock senast inom tre vardagar..

Du hittar du ditt kundnummer på Mitt Konto. Kundnumret finns också på varje faktura. Om du inte hittar detta, kan du kontakta vår kundservice.

Nu har det gått på tok! Vi beklagar att du har blivit utan tidning. Enklast reklamerar du en utebliven tidning på Mitt konto. I annat fall finns kontaktuppgifterna till distributionskontorena i varje nummer på sidan 2.

Även om din papperstidning saknas, kan du som prenumerant läsa e-tidningen. Du hittar e-tidningarna här:

Korrekta adressuppgifter är viktiga för att tidningen och annan post når fram. De som inte är prenumeranter kan ibland få nyttiga erbjudanden av oss. Om du inte vill ha erbjudanden kan du kontakta vår kundservice. Som kund har du rätt att kontrollera vilka uppgifter vi har om dig i vårt kundregister. KSF Media ger inte ut kunduppgifter till utomstående. Fullständig information om våra kund-, prenumerations- och användarvillkor hittar du på sidan Bruksvillkor.