Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

14.12.2018

Klimatförändringen skrämmer allt fler – och leder till nya val också inför jul

Butiken, Bilen, Bostaden, Biffen och Börsen – enligt Världsnaturfonden kommer utsläppen från konsumtionen av fem B. Allt fler inser i dag att klimatförändringen är allvar och det börjar synas i vardagen. För exempelvis Iina Virkki är ekologiskt tänkande en naturlig sak även om hon inte driver det till sin spets.

6.12.2018

Flyttbara skolhus kan rädda byskolor – moduler kan sättas till och tas bort enligt behov

Kerko kommer snart att få det första flyttbara skolhuset i Borgå. Anette Karlsson (SDP) tror att den här sortens hyrlösningar blir allt vanligare i framtiden och kan rädda en del byskolor.

4.12.2018

Borgå fasar för megalångtradare i centrum – Linna – Varis hoppas att Kommunikationsministeriets förslag stoppas

Exempelvis en stadskärna som i Borgå kan inte ha överlånga långtradare på gatorna. Bilarna kan inte ens vända i korsningarna, påpekar stadens trafikingenjör Hanna Linna-Varis. Kommunikationsministeriets planer om att den här sortens bilar får köra var som helst väcker bestörtning i kommunerna.

4.12.2018

Det mesta om Kråkö finns nu i bokform – berättelserna ger kryddan

Ska människor orka läsa en historik behövs berättelser. Kråköhistorikens andra del är fullspäckad av sådana. Som när Bertil Liljeberg under krigsåren råkade möta guldsmed Alm och fick två säckar silver att gömma undan. Eller då Torsten Thuneberg stod på huvudet i förfärliga gasångor och byggde öns första glasfiberbåt.

3.12.2018

Borgå å ska bli renare via gips på åkrarna

Fosforbelastningen i Borgå å och därigenom Östersjön ska minskas genom att åkrar intill ån gipsbehandlas. Pengar samlas just nu in via gräsrotsfinansiering för att så många odlare som möjligt ska kunna delta utan att behöva betala en cent. Målet 19 000 euro har vid det här laget nästan nåtts, men kampanjen fortsätter till maj.

1.12.2018

Luciatrion rivstartade med en annorlunda shoppingtur som redan blivit tradition

Enligt folksägen var natten till den 13 december längst på hela året och fylld av trolldom och ondska. Riktigt så här dramatiskt är det inte i Östnyland år 2018, men visst är det med lite spänning årets luciatrio förbereder sig för sitt uppdrag.

30.11.2018

LEDARE: Människor skapar själva sina centra

Nästa år startar grovjobbet för att återuppliva den gamla stadskärnan i Borgå. Det är nödvändigt och bra. Trots det finns tyvärr inga garantier för att området blir vad vi hoppats på.

30.11.2018

Arbetsgivare – kom ihåg att mäta radonhalten

Hela Östnyland hör till de områden i Finland där radonmätningar på arbetsplatser blir obligatoriska från och med den 15 december om det finns skäl att anta att referensvärdet överskrids.

29.11.2018

"Nästan för bra för att vara sant" – studerandena återvände till ett sanerat gymnasium

Trumslagen vid ytterdörren ekade och ungdomarna tågade in. Torsdagen den 29 november 2018 är en dag som studerandena i Linnankosken lukio inte glömmer. De kunde äntligen återvända till sitt skolhus i centrum, ett hus som är nyrenoverat och modernt.

28.11.2018

Hellre kortare höstlov än tidigare skolstart i Borgå

Det är bättre med kortare höstlov än att skolåret måste starta redan den 8 augusti. Det anser bildningsnämndens svenska utbildningssektion. Nämnden fattar slutgiltigt beslut.

27.11.2018

Avtal om Inveon godkänt i Borgåstyrelsen – men samkommunen ska ännu säga sitt

Ska yrkesskolfrågan i Östnyland äntligen bli löst? Rösterna föll 9-4 då stadsstyrelsen på måndagskvällen röstade om Svenska Framtidsskolans, det vill säga Prakticums avtalsutkast om att ta över Inveons utbildningsverksamhet.

27.11.2018

Två unga killar tar över Tarttis i Tarkis

Det blir ägarbyte i livsmedelskiosken Tarttis i Tarkis vid årsskiftet. Alex Puumalainen och Rasmus Edsvik, 23 och 21 år gamla, tar över efter Rasmus Svahn, som nu ska fokusera på annat.

26.11.2018

Borgå förbereder skolstängningar och enhetsskola – en massa elever behöver tillfällig hemvist

Skolorna i Saxby, Näse och Gammelbacka dras in den första augusti nästa år. Samtidigt blir Strömborgska skolan enhetsskola. Om alla elever i höst ska få rum i tillfälliga baracker i Näse är oklart. Utbildningsdirektör Rikard Lindström säger att saken klarnar ännu i år.

26.11.2018

Skepparens Fisk får röka en tid till – sedan blir det tillfälligt stopp

Hälsoskyddssektionen förbjuder Skepparens fisk att tillverka rökt fisk från och med slutet av januari 2019. Verksamheten kan börja på nytt då den uppfyller lagens krav.

23.11.2018

Halvfärdiga gatuprojekt irriterar i Borgå

Majberget, Äppelgården, Hornhattula, Hermansö, västra åstranden... Kommunteknikens lista över halvfärdiga gatuprojekt blir allt längre. Det beror bland annat på att det ofta tar så lång tid att bebygga nya bostadsområden men också på att pengarna tryter.