Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

20.2.2019

Då klasserna är stora krävs flexibilitet – en lågstadieklass kan ha långt över 30 elever

Varför varierar elevantalet i lågstadieklasserna så mycket, undrar många Borgåföräldrar som tycker det är orättvist att en del klasser är väldigt små medan andra har långt över 30 elever. Klasstorleken varierar både inom och mellan skolorna.

19.2.2019

Kunder chockerade över Läkarcentralens nya taxor

I samband med att Mehiläinen tog över Borgå Läkarcentral och Borgå Röntgen höjdes priset på exempelvis röntgen- och laboratorietjänster, till vissa delar kraftigt. Missnöjet bland kunder är stort. Enligt vad ÖN erfar har de stora prislyften ifrågasatts även på läkarhåll.

Premium

15.2.2019

Blivande företagare gillar startkvällar

Sedan hösten har utvecklingsbolaget Posintra kört med avgiftsfria startkvällar för personer som vill grunda eget företag. Följande möte i Borgå är den 26 februari och i Lovisa den 7 mars.

Premium

15.2.2019

I dag flyttar ÖN till Nimbus, det jobbas redan delvis på nya stället

I dag, fredag, bärs inventarier ut vid Linnankoskigatan 28 och in vid Lundagatan 8. Tidningen Östnyland flyttar till Nimbushuset, centralare än så kan det inte bli. På måndagen fungerar verksamheten som normalt igen.

12.2.2019

Kvarnbackens skola tappar elever medan Vårberga skola växer

370 elever det här läsåret men bara 264 läsåret 2024-25, trenden pekar nedåt för Kvarnbackens skola. Utvecklingen är den raka motsatsen för Vårberga skola, som nu har 100 elever men vars elevantal 2024-25 uppskattas vara hela 156.

Premium

11.2.2019

Eländiga gator fick Borgåbor att ryta till

Bilar fastnade i sörjan, vissa vägar var rentav livsfarliga, veckoslutets väta kombinerad med stora snömassor ställde till med förtret. Somliga ilsknade till medan andra visade förståelse.

Premium

7.2.2019

I mars kan det bli smältkalas i Gamla stan för att gatuarbeten ska kunna starta

Stenläggningen i delar av Gamla stan ska fixas till ordentligt och arbetena inleds i slutet av mars. Har inte snön vid det laget smultit tar staden uppvärmningsslangar till hjälp.

Premium

7.2.2019

Full fräs mot nya mål – nästa år är Inveon och Prakticum ett

Vägen hit har varit lång och gropig, men nu gör Inveon och Prakticum sitt yttersta för att skapa ett så högklassigt, nytt yrkesinstitut som möjligt. Starkare muskler ger fler möjligheter bland annat inom vuxenutbildningen.

Premium

7.2.2019

Nya ägarna till Valtimohuset hyr tomt för 50 år – har rätt att lösa in den då hotellet är klart

28 000 euro per år kostar den tomt plus tilläggsområde som de nya ägarna till Valtimohuset arrenderar för 50 år framåt. Huset säljs samtidigt som arrendeavtalet skrivs under. Borgåstyrelsen behandlar frågan på måndagen.

Premium

6.2.2019

Fina speldatorer ger Zentra extra lyft genom att locka en helt ny målgrupp

Zentra är redan nu ett populärt tillhåll, men snart lockar ungdomslokalen en helt ny målgrupp. Under vårens lopp lyfts tio höglassiga speldatorer på plats och de ska användas av både unga och vuxna. Intresset för spel bara ökar.

Premium

1.2.2019

Ropo Capital ut från energihuset på grund av problem med inomhusluften

Det är inte många veckor sedan Ropo Capital flydde sin lokal i Kungsporten på grund av dålig inomhusluft och tog plats i Borgå Energis hus vid Mannerheimgatan. Nu upprepas samma mönster.

Premium

31.1.2019

Kvarnbackens eftis hem i höst

Efter många om och men kan Kvaba eftis flytta tillbaka till Kvarnbackens skola vid skolstarten i höst. Eftermiddagsklubben verkar nu i lokaler i Borgågården, men på grund av luftproblem har barnen mest vistats utomhus.

Premium

29.1.2019

Bybor vill inte att jordmassor dumpas i Söderveckoski, över 50 protesterar

NCC Industry vill fylla ett cirka 7,4 hektars privat område vid Oljevägen med överskottsjord från huvudstadsregionen. En naturlig grund för skogsmark ska enligt planerna sedan anläggas. Över 50 personer motsätter sig och anser att bland annat grundvattnet är i fara.

Premium

29.1.2019

Borgå bjuder på unik centrumchans och hoppas att företagarna går man ur huse

Det är inte varje dag en stad söker privata samarbetspartner för att bygga ut en centrumstrand. Men det sker nu i Borgå och stadsplaneringschef Dan Mollgren med stab hoppas att alla förstår vilken enastående chans som står till buds. På torsdagskvällen går startskottet och man hoppas på fullt hus.

Premium

27.1.2019

En stad är aldrig färdig

"Man ska våga sig på förändringar och också experimentera i mindre skala, ge olika koncept en chans. En stad ska vara tolerant, det ska flöda in nya idéer. Stagnation leder ingenstans. Själv vill jag se den stora bilden".

Premium