Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

16.3.2020

Lena lurades in i en fälla – blev av med alla sina pengar

Mannen som ringde verkade proffsig och Lena från Borgånejden tog risken. Hon investerade 500 euro i två utländska bolag. Nu har bedragarna tömt alla konton. Hon är tyvärr bara ett av många offer.

Premium

10.3.2020

Pyttis får lyft av statens jaktplansprocess – flygplatsen kan bli testbädd och showroom

Då Finland nästa år väljer nya jaktplan, vill teknologiparken Helsinki – East Aerodrome, det vill säga området kring flygplatsen i Pyttis, dra nytta av saken. Borgåbon David Lindström är en av dem som nyligen återvände från Washington, där kontakter med aktörer kring den amerikanska försvarsindustrin skapades.

Premium

10.3.2020

Kråkö skola blir bryggeri, restaurang, konstgalleri och gubbmuseum

Där elever tidigare gympade och slöjdade uppstår nu ett bryggeri, som också förses med restaurang för ölprovning. Skolhuset intill förvandlas till konstcentrum och ett gubbmuseum får också plats. Vi talar om Kråkö och ett spännande projekt som styrs av Robert Hägg och Helena Rajalinna.

Premium

25.2.2020

Stadsplanering går under huden – konflikter uppstod redan på 1600-talet

Planläggning är inget snabblopp och ju fler som berörs, desto mera tid behöver processen. En skicklig planläggare ska ha gott tålamod och förmåga att förhandla om även svåra saker. Att känna till bakgrund och fakta är viktigt. Människors reaktioner är ändå svåra att förutspå.

Premium

25.2.2020

Östnyländska socialarbetare ska bli emotionellt intelligenta – Borgå, Sibbo och Lovisa vill delta i projekt

Socialarbetarna möter ofta svåra situationer i sitt arbete och att kunna handskas med speciellt negativa känslor är inte lätt. Går allting som planerat ska 30 socialarbetare från Borgå, Sibbo och Lovisa delta i ett projekt som ger dem rätta verktyg.

Premium

24.2.2020

Citymarket vid ån kan vara klar om knappt tre år – då blir centrumbutiken K–Supermarket

Kesko utgår i från att nya Citymarket vid ån byggs även om beslut ännu inte fattats. Det säger generaldirektör Mikko Helander som på måndagen besökte Borgå. Avsikten är att uppföra en fin helhet. Speciellt stor vikt läggs också vid arkitekturen som ska passa in i miljön.

Premium

21.2.2020

Samaria säljer eller hyr ut i Illby – säljpriset är 450 000 euro

Officiellt är Noark Worlds fastighet i Illby ännu inte till salu, men snart är det ett faktum. Ett alternativ är att hyra ut lokalerna. Händer ingenting är det möjligt att miniatyrvärlden öppnas för sommaren trots allt.

Premium

18.2.2020

"Man kan inte sälja annans egendom" – försäljningen av Illby branddepå avbröts

Det kom som en total överraskning för Borgå stad att Illby FBK gett försäljningen av byns branddepå åt fastighetsförmedling Volanen. Marken är föreningens men huset ägs av staden. Då stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) fick höra om saken såg han till att försäljningen avbröts. Nu utreds frågan av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Premium

14.2.2020

Råttorna njuter av den milda vintern – elektroniska fällor dödar i avloppet

Råttor observeras på gator och torg just nu och folk undrar om populationen ökat. Det tror hälsoinspektör Tomi Jormanainen vid hälsoskyddet i Borgå inte direkt. Men gnagarna vågar sig ut på vift tack vare den milda vintern.

13.2.2020

Bra med utveckling men en del stadsbor vill att centrumplanerna justeras

Närmare 600 Borgåbor har tyckt till om planerna för bland annat torget och västra Mannerheimleden. Utvecklingsförslagen applåderas av de flesta men man ifrågasätter bland annat tanken om att bussarna ska stå vid gatorna och inte på torget. Det höga byggandet längs infarten får också kritik.

Premium

12.2.2020

Sale i centrum och Gammelbacka, serviceställe för näthandel i Näse

Medan nya Sale i Lundi får ett specialkoncept öppnas en mera traditionell Salebutik i Gammelbacka. I Näse byggs ett avhämtningsställe för den mat som beställs via nätbutiken. Handelslaget Varuboden-Osla öppnar dessutom en biltvätt i Söderkulla i Sibbo medan Bastukärr får en ABC-automatstation.

Premium

11.2.2020

LEDARE: Ingen politiker är bäst

Vilka egenskaper har en bra lokalpolitiker? Skriker hen högst och håller hen sig mest framme? Eller uppskattar vi andra egenskaper och i så fall vilka? Och hur kan vi veta att en beslutsfattare är bättre i sitt uppdrag än en annan?

Premium

7.2.2020

LEDARE: Jakriborg i Borgåtappning?

Lek med tanken på att ett enhetligt område i Borgå bebyggs i nygammal stil. Googla sedan till exempel Jakriborg, Poundbury eller varför inte Herrgårdsforsen (Kartanonkoski). Tyck därefter till.

Premium

7.2.2020

Clas Ohlson tar plats i Lundi – öppnar i april och sysselsätter tio

Ryktena har gått en längre tid och nu är det klart. Clas Ohlson etablerar sig i Borgå, närmare bestämt i köpcentret Lundis andra våning. Matbutiken krymper som bekant och förvandlas till Sale.

7.2.2020

Motsatta åsikter om behovet av nytt apotek

Enligt Fimea behöver Borgå åtminstone ett apotek till eftersom staden nu har ett apotek per 10 000 invånare. Medeltalet i landet är 6 800 invånare. Enligt två nuvarande apotekare kan ett nytt apotek äventyra tillgången på mediciner.

Premium