Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

15.9.2017

Från strikt reglerat till "vilda västern"

Borgå har hittills i detalj styrt byggandet på nya områden, men då Stengård i Ebbo växer upp om något år, är det första gången fritt fram att själv välja exempelvis husmaterial, färg och takform. Experimentet kan resultera i någonting fint eller fult. Stadsplaneringschef Eero Löytönen är beredd att ta risken.

11.9.2017

"Borgå måste få program för kulturmiljön"

I Borgå förs regelbundet en kamp om enskilda gamla hus. Vad som behövs är ett kulturmiljöprogram som bas för planläggning och beslutsfattande. Det anser landskapsrådet Kimmo Kajaste, som för ordet för byggnadsvårdsstiftelsen Salvus i Östnyland.

8.9.2017

Begreppet tid fick ny mening

Olavi Kaleva har fortfarande pippi på gamla urverk, men han lever inte längre enligt klockan. För fyra månader sedan lämnade han stadsdirektörskapet i Lovisa och nu kan han göra vad han vill med sin tid. Att fiska tillsammans med ett barnbarn kan vara dagens viktigaste uppgift.

5.9.2017

Ledare: Om äpplen och päron

Borgå centrum har ett högt vitalitetsindex jämfört med andra städer av motsvarande storlek. Det har vi nu fått veta efter att en konsult utrett saken. Vi gläder oss över resultatet och applåderar snällt, men har samtidigt en känsla av att man jämfört äpplen med päron.

4.9.2017

Japanska Muji till Lovisa?

Nu avslöjar direktören för företagstjänster Fredrik Pressler till ÖN vilket globalt bolag Posintra förhandlat med om etablering i Lovisa. Det är japanska Muji, som bland annat formger vardagsföremål och möbler och till och med hus.

4.9.2017

Inte så farligt som det såg ut

En ortsbo upptäckte i lördags ett oljeutsläpp i småbåtshamnen i Gammelbacka och tyckte det såg så alarmerande ut att han larmade räddningsverket.

4.9.2017

Sibbo med om världsrekord i ekologisk gröt

Onsdagen den 6 september ska Finland slå världsrekord i att äta ekologisk gröt. Bland annat Sibbo är med i föreningen Pro Luomus jippo, som är ett av evenemangen under Finlands jubileumsår.

4.9.2017

Seitlaxborna värnar om Grännäs skola

Varsågod! Seitlaxbon Rufus Sundberg, tre år gammal, överräcker på bybornas vägnar ett penningkuvert åt Grännäs skolas rektor Pamela Bäckman. Tack vare donationen kan alla elever bjudas på en fin kulturupplevelse.

29.8.2017

Olga, Seppo och Riina är spårlöst borta

Människor försvinner regelbundet, men de flesta hittas. Just nu har polisinrättningen i östra Nyland 22 öppna fall. Några av de försvunna är från Östnyland.

29.8.2017

Hans team har gett namn åt otaliga offer

Estoniakatastrofen, tsunamin i Indiska oceanen med mera – kriminalöverkommissarie Göran Wennqvist och hans team vid Centralkriminalpolisen har sedan 1991 ryckt ut för att identifiera offer. Han har också varit med om att bygga upp register över försvunna.

28.8.2017

Nya idéer ska rädda yrkesutbildningen

Nu finns tre utredda lokalalternativ för yrkesutbildningen. I alla saknas utrymmen för att utbilda frisörer, kockar och fordonsmekaniker. Borgåfullmäktiges ordförande, riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) efterlyser helt nytt tänkande för bygdens bästa.

28.8.2017

"Pulsen galopperade både före och efter"

"Jag hörde att björnen närmade sig i buskaget och plötsligt såg jag den på cirka 40 meters avstånd. Det gällde att vara snabb och sikta rätt."Illbybon Joakim Bergqvist hör nu till de jägare som kan ståta med att ha fällt en björn.

25.8.2017

Ledare: Gårdskarlarna tillbaka

Det är bra att Borgåstyrelsen kräver att frågor kring fastighetsvården bereds en gång till. Invånarnas förtroende för stadens förmåga att hålla sina hus i skick är nämligen nu noll. Ny organisation är inte nog.

24.8.2017

Borgåduo köpte upp i Kungsporten

Roni Collin och Tomi Salminen är nu ägare till Senatfastigheters gamla depåområde vid Vägmästaregatan i Kungsporten. Det är fråga om cirka 3,5 hektar och sju olika byggnader. Platsen är intressant också för att den i generalplanen gränsar till Helibanans station.

24.8.2017

Borgå vill få hjälp med trafiken

Borgå startar ett tvåårigt logistikprojekt och planerar också anställa en logistiker för att få ordning på exempelvis skolskjutsar, annan persontrafik och godstrafik. Stadens nuvarande expertis räcker inte längre till.