Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

21.5.2019

Patrick Wackström blev energiråd

Republikens president Sauli Niinistö har den 17 maj förlänat verkställande direktör Patrick Wackström vid Borgå Energi hederstiteln energiråd. Det är bolagets styrelse som anhållit om hedersbetygelsen.

Premium

21.5.2019

Kyrkdörrarna hålls öppna dygnet runt

Borgå svenska metodistförsamling vill hålla sina kyrkdörrar öppna så ofta som möjligt i vardagslag. Man inleder med ett öppna dörrars dygn från lunchtid på torsdag till klockan 12 på fredag.

Premium

17.5.2019

Nytt försök att få tillbaka skolskjutsar

Hur kan sex farliga skolvägar plötsligt bli ofarliga? Oroliga invånare från både Tjusterby och Kullo uppvaktade på torsdagskvällen bildningsnämnden för att få tillbaka indragna skolskjutsar. Ett rättelseyrkande är också på väg.

Premium

10.5.2019

Mikaela Nylander med i regeringsförhandlingarna

Regeringsförhandlingarna har startat och Mikaela Nylander (SFP) för SFP:s talan i den arbetsgrupp som utarbetar formuleringarna för undervisning, innovationer och forskning. Hon räknar med ett arbetspass på flera veckor.

Premium

7.5.2019

Inflyttningen till Borgå ökar – takten är nu snabbare än i Sibbo

Efter några stillsamma år har Borgå igen börjat växa. Under årets tre första månader ökade invånarantalet med 149 personer och takten är nu snabbare här än i exempelvis Sibbo, som ångat på en längre tid.

Premium

6.5.2019

Invånarna i Gamla stan är försiktigt optimistiska – trafikförsök kan leda till att biltrafiken minskar

Borgå planerar att på försök stänga av Kyrkogatan mellan Krämaregatan och Prästgatan i sommar. Tillsammans med andra trafikförsök i centrum kan detta leda till minskad biltrafik i Gamla stan.

Premium

5.5.2019

Mera pengar för gatujobb – rejäl satsning också på cykelvägar

Snart uppenbarar sig asfaltmaskinerna på gatorna i Borgå. I år är budgeten 40 procent större än tidigare och staden fokuserar också på att ställa cykelvägar i skick.

4.5.2019

Torget fick klimatsmarta skräpkorgar som fungerar med solenergi

Borgå testar smarta skräpkärl som fungerar med solenergi. De första fem finns redan på torget. Staden hyr dem för 2 000 euro i månaden, via hyran krymper också köppriset.

3.5.2019

Livlig debatt om körfält för cyklar på Mannerheimgatans bro – "Borgå har ju redan en gångbro"

Helknäpp. Var ska bilarna få rum? Bara skit. Varför inte stänga hela bron? Bra initiativ. Vi har ju en gångbro.Väldigt många har tyckt till om planerna på att vika ett körfält på Mannerheimgatans bro för cykeltrafik.

2.5.2019

Gamla toaletter ersätts med nya

Toaletterna i Matkahuoltos hus på torget ska användas en tid och senare sannolikt ersättas med en modul. Då toaletterna i Valtimohuset stängs byggs nya under Mannerheimgatans bro.

2.5.2019

Ett körfält på bron viks för cyklar

Borgå kommer som bekant att testa på nya trafiklösningar i centrum under sommaren. Nu har de preciserats. Bland annat reserveras ett körfält på Mannerheimgatans bro för cykeltrafik.

30.4.2019

Prisade biblioteket Odes arkitekter planerar torget i Borgå – samma grundtanke gäller för båda

Centrumbiblioteket Ode (Oodi) i Helsingfors höjs till skyarna både här hemma och utomlands. Samma arkitektbyrå, det vill säga ALA Arkitekter, tar nu itu med torget i Borgå. Samuli Woolston leder projektet och säger att Odes grundtanke, något för alla, gäller också här.

Premium

27.4.2019

Teaterhusets framtid hänger på priset och frågan är om det är för högt

Harri Kokkomäki betalar inte mera än 103 000 euro och Borgå stad säljer inte Teaterhuset för mindre än 180 000. Stadsstyrelsen anser prissättningen vara rätt och Teatteri Soittorasia ska ut den sista juni.

26.4.2019

Hermansö får trendiga minihus – öborna förvånade och aningen spända

Allra först förhandsmarknadsförs sex minihus vid Albert Edelfelts gränd 10. Är intresset stort är det möjligt att ytterligare tomter intill får byggnader av samma slag. Priset per hus torde ligga mellan 200 000 och 250 000 euro.

Premium

25.4.2019

Åstranden vaknar till liv

I över 40 år har skepparen Ari Kautto ordnat båtfärder i Borgåvattnen. I år blir det en sommar till. På tisdagen jobbade han med att ställa i ordning Sandra D, som har hela 97 år på nacken. Förr kunde man bygga båtar, säger han.