Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

15.9.2020

Torgpaviljongen kan komma snabbt

Det är fritt fram att redan nu bygga en paviljong på torget i Borgå om ett bra koncept hittas. En ändring av planen behövs inte. Det säger stadsplaneringschef Dan Mollgren, som hoppas att rivna Matkahuolto snart kan ersättas med ett nybygge.

Premium

16.8.2020

"Tänk om vi kunde utvidga även till Sågholmarna"

Tillbyggnad i glas, ny träterrass och brygga för 16 gästbåtar. De unga ägarna till Hammars Seo kavlar upp ärmarna i pandemins skugga. Miika Tyyskä och Julianne Janhonen-Tyyskä är också överens med många stamkunder om att det skulle vara fint att kunna utnyttja en liten bit av Sågholmarna.

Premium

28.7.2020

"Sitter man vid skrivbordet bara fyra timmar per vecka, behövs inget eget arbetsrum"

Effektivt. Hållbart. Bekvämt. Trots att Statsrådets rekommendation om omfattande distansarbete upphör den första augusti fortsätter många jobba hemifrån åtminstone delvis. Både företag och kommuner ser över sina arbetssätt och Borgå utreder hela sitt lokalbehov.

Premium

21.7.2020

Ledare: Fem miljarder på bordet

Omkring fem miljarder euro. Så mycket spenderade finländska turister utomlands 2019. Tänk vilka möjligheter vi nu har att stöda inhemska företagare som pandemin kört över i rasande fart.

Premium

13.7.2020

Två centrumtomter omfamnar varandra – Ströhö får draghjälp av Telehuset

Mera byggrätt, bostäder för lite äldre personer, kanske inkvartering. Affärer i gatuplan, gemensam parkering med mera. Genom att koppla ihop gamla Strömborgskas tomt med Telehusets tomt vill Borgå skapa en attraktiv helhet som lockar investerare. Projektet har högsta prioritet.

Premium

16.3.2020

Lena lurades in i en fälla – blev av med alla sina pengar

Mannen som ringde verkade proffsig och Lena från Borgånejden tog risken. Hon investerade 500 euro i två utländska bolag. Nu har bedragarna tömt alla konton. Hon är tyvärr bara ett av många offer.

Premium

10.3.2020

Pyttis får lyft av statens jaktplansprocess – flygplatsen kan bli testbädd och showroom

Då Finland nästa år väljer nya jaktplan, vill teknologiparken Helsinki – East Aerodrome, det vill säga området kring flygplatsen i Pyttis, dra nytta av saken. Borgåbon David Lindström är en av dem som nyligen återvände från Washington, där kontakter med aktörer kring den amerikanska försvarsindustrin skapades.

Premium

10.3.2020

Kråkö skola blir bryggeri, restaurang, konstgalleri och gubbmuseum

Där elever tidigare gympade och slöjdade uppstår nu ett bryggeri, som också förses med restaurang för ölprovning. Skolhuset intill förvandlas till konstcentrum och ett gubbmuseum får också plats. Vi talar om Kråkö och ett spännande projekt som styrs av Robert Hägg och Helena Rajalinna.

Premium

25.2.2020

Stadsplanering går under huden – konflikter uppstod redan på 1600-talet

Planläggning är inget snabblopp och ju fler som berörs, desto mera tid behöver processen. En skicklig planläggare ska ha gott tålamod och förmåga att förhandla om även svåra saker. Att känna till bakgrund och fakta är viktigt. Människors reaktioner är ändå svåra att förutspå.

Premium

25.2.2020

Östnyländska socialarbetare ska bli emotionellt intelligenta – Borgå, Sibbo och Lovisa vill delta i projekt

Socialarbetarna möter ofta svåra situationer i sitt arbete och att kunna handskas med speciellt negativa känslor är inte lätt. Går allting som planerat ska 30 socialarbetare från Borgå, Sibbo och Lovisa delta i ett projekt som ger dem rätta verktyg.

Premium

24.2.2020

Citymarket vid ån kan vara klar om knappt tre år – då blir centrumbutiken K–Supermarket

Kesko utgår i från att nya Citymarket vid ån byggs även om beslut ännu inte fattats. Det säger generaldirektör Mikko Helander som på måndagen besökte Borgå. Avsikten är att uppföra en fin helhet. Speciellt stor vikt läggs också vid arkitekturen som ska passa in i miljön.

Premium

21.2.2020

Samaria säljer eller hyr ut i Illby – säljpriset är 450 000 euro

Officiellt är Noark Worlds fastighet i Illby ännu inte till salu, men snart är det ett faktum. Ett alternativ är att hyra ut lokalerna. Händer ingenting är det möjligt att miniatyrvärlden öppnas för sommaren trots allt.

Premium

18.2.2020

"Man kan inte sälja annans egendom" – försäljningen av Illby branddepå avbröts

Det kom som en total överraskning för Borgå stad att Illby FBK gett försäljningen av byns branddepå åt fastighetsförmedling Volanen. Marken är föreningens men huset ägs av staden. Då stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) fick höra om saken såg han till att försäljningen avbröts. Nu utreds frågan av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Premium

14.2.2020

Råttorna njuter av den milda vintern – elektroniska fällor dödar i avloppet

Råttor observeras på gator och torg just nu och folk undrar om populationen ökat. Det tror hälsoinspektör Tomi Jormanainen vid hälsoskyddet i Borgå inte direkt. Men gnagarna vågar sig ut på vift tack vare den milda vintern.

13.2.2020

Bra med utveckling men en del stadsbor vill att centrumplanerna justeras

Närmare 600 Borgåbor har tyckt till om planerna för bland annat torget och västra Mannerheimleden. Utvecklingsförslagen applåderas av de flesta men man ifrågasätter bland annat tanken om att bussarna ska stå vid gatorna och inte på torget. Det höga byggandet längs infarten får också kritik.

Premium