Tora Mattheiszen

Tora Mattheiszen

Nyhetschef

Senast publicerade artiklar

20.9.2018

Östbanan utreds i höst – Lovisa blir på sidan om

Staten utreder i höst en tågbana från Helsingfors-Vanda flygplats via Borgå och Kouvola till S:t Petersburg. Östnyland har i årtionden lobbat för dragningen Borgå-Lovisa-Kotka.

18.9.2018

Hälsan riskeras för resans skull

Redan för flera år sedan varnade finländska reseläkare för sjukdomar som lurar i olika länder. Då visade det sig att närmare 60 procent av resande familjer struntade i vaccinskyddet. Läkaren Bernhard Edgren, med specialkompetens i resemedicin, upprepar nu varningen.

18.9.2018

Borgåläkare koordinator för vaccinprojekt i Benin

Flera hundra finländska turister har vid det här laget hunnit delta i medicinska forskningsresor till Benin i Västafrika. Målet är att ta fram ett vaccin mot ETEC, som är en vanlig orsak till diarré och barndödlighet i u-länder samt turistdiarré. Infektionsläkaren Peter Klemets och hälsovårdaren Carola Klemets har jobbat som koordinatorer på ort och ställe i tre månader.

14.9.2018

Sista böckerna ut på lördag – Societetshuset blir festsal?

Lördagen den 15 september hålls gamla huvudbiblioteket öppet mellan klockan 10 och 14. Då är det sista chansen för Lovisaborna att plocka med sig böcker. Går allting väl förvandlas Societetshuset till fest- och konsertsal.

14.9.2018

LEDARE: Lika som år 1868

Nativiteten i Finland var exceptionellt låg i fjol, så här få barn har inte fötts på 150 år. Kurvan har nu dalat i åtta år, samma trend syns i många andra rika länder. Medan en del forskare varnar för ökande försörjningsbörda menar andra att det är bra om nativiteten i hela världen sjunker.

11.9.2018

Fuktskadade skolhus i Kerko och Torasbacka

En del av byggnaderna i Kerkkoon koulu och Tuorilan koulu har märkbara fukt-, mikrob- och rötskador. Minst renoveringsåtgärder krävs.

11.9.2018

Toppidrottare och prisad far ny boss för Pyttis

39-årige trebarnspappan Jouni Eho är före detta basketspelare på proffsnivå och Årets far från 2014. Nya Pyttisdirektören är en utpräglad optimist som anser att även motgångar hör livet till.

11.9.2018

Sossar föreslår mopedraka i Borgå

Anette Karlsson (SDP) och partikamraten Riitta Ahola föreslår i en fullmäktigemotion att Borgå ska utreda hur man kan förbättra barns och ungas möjligheter att delta i hobbyverksamhet utanför skolan. Ett konkret förslag är en mopedraka på långt avstånd från bosättningen.

11.9.2018

Nickby hjärta upphandlas på nytt

En öppen upphandling av byggnadsentreprenaden för att utvidga Nickby Hjärta har inte gett godtagbara anbud. Processen startas därför på nytt.

11.9.2018

Ny rapport om riskerna för storolycka i Sköldvik

Mycket har hänt på industriområdet i Sköldvik sedan 2007, då riskerna för en storolycka första gången utreddes. Nu har rapporten uppdaterats. Begränsningarna i markanvändningen minskar på områdets sydvästra och delvis södra sida men ökar betydligt i nordväst och norr samt delvis i öst och syd.

5.9.2018

Borgånämnd ratas av Eero Lehti

Riksdagsledamoten och företagaren Eero Lehti (Saml) har ingen som helst förståelse för stadsutvecklingsnämnden, vars ologiska resonemang försvagat tilliten för Borgå som samarbetspartner. Processen kring koloniträdgårdsplanerna i Jackarby har nu lett till att Lehti dragit bort sitt anbud om att få köpa Valtimohuset.

4.9.2018

En god gärning för framtiden

I dag tar sig närmare 30 elever från Borgby skola till Lönnbacka industriområde i Mårtensby. De ska plantera 1 000 granplantor på gränsen till bostadsområdet invid som blivit i kläm då hallarna kommit. I framtiden står här alltså en skyddande skog. 4H i Sibbo håller i trådarna och projektet är ett gott exempel på den verksamhet föreningen har.

4.9.2018

Effektiv inlärning på nytt sätt i Grännäs

Grännäs skola vill utnyttja lärarresurserna på bästa möjliga sätt och inför stegvis en ny modell som går ut på att två klasser jobbar i samma rum med två lärare. Rektor Pamela Bäckman påpekar att det inte handlar om att spara utan man vill ta ut alla fördelar. Skolan är föregångare i hela Borgå.

29.8.2018

Stort affärshus byggs i Kungsporten

Fastighetsfonden Kiinteistö Oy Taxus, som hör till Wasa Group – koncernen, köper en tomt vid Sprutmästaregatan 1 i Kungsporten för 495 000 euro. Här byggs ett affärshus på drygt 3 000 kvadratmeter. Största delen hyrs ut åt en aktör som saluför bruksvaror. En matbutik är det inte fråga om.

28.8.2018

Dörrarna stängdes till Teboil i centrum

I måndags stängdes serviceenheten vid Mannerheimgatans Teboil plötsligt och nu fungerar enbart automatstationen. Enligt Teboils PR- och kommunikationschef Ulla Perasto har avtalet med företagaren upphört.