Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

7.10.2020

Krönika: Mycket hänger på oss själva

Få av oss vill uppleva samma isolering och stängda samhälle som i våras. Själv uppskattade jag först att tempot i livet blev långsammare, men avigsidorna kom snabbt fram.

Premium

2.10.2020

Skogsindustrin skriver historia – oklart hur?

Skogsindustrins beslut att avstå från kollektivavtal på branschnivå innebär en ny era i finländsk arbetsmarknadspolitik. Men ingen vet vad det leder till i praktiken.

Premium

26.9.2020

Ledare: SFP tar sig ton i regeringen

Under SFP:s partidag i Vanda konfronterar partiet övriga regeringspartier – första gången offentligt under regeringen Marin. Det gäller särskilt finansieringsmodellen för vårdreformen och lokala avtalen.

Premium

23.9.2020

Ledare: Mindre våld bland unga, men synligare

För en dryg vecka sedan inträffade en upprörande misshandel av en 11-årig skolpojke på hans skolgård i Vanda. Misshandeln filmades och lades ut på sociala medier.

Premium

22.9.2020

Ledare: En väntad men viktig signal

Högsta domstolen förbjuder nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens finländska, oregistrerade förening. Det är ett ovanligt, hårt, men välmotiverat beslut som inte har fattats på lätta grunder.

Premium

21.9.2020

Ledare: De grönas paradox – i en regering där målen är gröna syns De gröna dåligt

De grönas synlighet i regeringen Marin är inte så stor. Det beror på de undantagstider vi lever i, men också på att De grönas politiska mål har blivit hela regeringens mål.

Premium

18.9.2020

Ledare: Fasadputsning och mordförsök

Sannfinländarna vill inte framstå som ett extremhögerparti och det har lett till att en del har tvingats lämna partiet. Men fasadputsning är inte lätt.

Premium

18.9.2020

Ledare: Brobyggaren Saarikko vill leda Finlands positivaste parti och locka överskuldsatta

Annika Saarikko har tagit sin plats som partiordförande och medlem av regeringskvintetten. Hon är en brobyggare, vilket blev klart när hon häll sitt första linjetal – två veckor efter valet. Om inte Saarikko lyckas vända den nedåtgående trenden för Centern är frågan om det alls kan lyckas.

Premium

16.9.2020

Ledare: Realism – inte tillkortakommande

Sällan har pressen på regeringens budgetförhandlingar varit så stor som i år. Det gällde inte enbart statsfinanserna nästa år utan också pandemiskötseln, sysselsättningen, klimatmålen – eller regeringens trovärdighet och fortlevnad.

Premium

9.9.2020

Ledare: Vi måste be om de svenska tjänsterna – annars gör vi oss själva en björntjänst

Den färska Språkbarometern visar att svenskspråkiga i minoritetsställning ofta låter bli att be om service på svenska. Att be om en lagstadgad rätt är inget att skämmas för.

Premium

6.9.2020

Ledare: Oppositionskostymen sitter illa för Saml

Samlingspartiet kämpar fortfarande med att anpassa sig till sin oppositionsroll. Petteri Orpo omvaldes utan motkandidat och säger sig vilja fortsätta till 2024.

Premium

2.9.2020

Ledare: Fredrikapriset landade rätt – sjukskötarna värda uppskattning också i form av bättre lön

Årets Fredrikastipendium går till Sjuksköterskeföreningen och det landar riktigt rätt. Sjukskötarnas och övrig vårdpersonals insats i kampen mot coronaviruset är värd sitt pris.

Premium

28.8.2020

Ledare: Mindre klarspråk av Marin

Sanna Marin har med orsak fått mycket beröm för sin tydliga kommunikation som statsminister. De första framträdandena som partiledare var inte lika tydliga.

24.8.2020

Ledare: Högre sysselsättning - men hur?

En högre sysselsättning är ett mål som alla vill främja – partierna och olika intresse- och branschorganisationer. Men frågan om hur det ska göras delar åsikterna.

Premium

@ginmansu på Twitter