Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

15.6.2020

Ledare: Beredskapslagen in memoriam – för tillfället

I tre månader har vi levt med undantagsförhållanden, som har gett regeringen betydligt större makt än annars. Juridiskt återgår vi nu till normaltid.

Premium

12.6.2020

Ledare: Och så var det vårdreformen ...

Vårdreformen har fått sin nya skepnad och under sommaren får olika aktörer ge sina synpunkter. Det är en bedrift att reformen har avancerat trots coronakrisen.

Premium

11.6.2020

Ledare: Sverige undantag när gränsrestriktioner hävs

Fritidsresenärer från Norden, undantaget Sverige, och de baltiska länderna är välkomna till Finland från och med måndag. I Sverige är man förvånad – och upprörd.

Premium

8.6.2020

Ledare: Erfaren och stabil finansminister

Centerns val att föreslå Matti Vanhanen som Katri Kulmunis efterträdare som finansminister är en bra lösning. Men Centerns kris är ett faktum.

Premium

5.6.2020

Ledare: Kulmuni lämnar regeringen, partikongress i höst

Katri Kulmuni fattade relativt snabbt ett drastiskt beslut – hon lämnar sin ministerpost men fortsätter som partiordförande. Tills vidare.

Premium

5.6.2020

Ledare: Skydd eller inte skydd är fortfarande frågan

Det är synd att frågan om ansiktsskydd har blivit så tillkrånglad. Synd eftersom det är en konkret handling som var och en av oss kan utföra.

Premium

3.6.2020

Ledare: Julafton i juni

Det är positivt att regeringen satsar på barn och unga, de offentliga tjänsterna och att hjälpa företagen över krisen. I höst kommer de ännu svårare besluten.

Premium

31.5.2020

Ledare: Hot och trakasserier begränsar debatten och demokratin

Under de senaste åren har hot och trakasserier blivit vanligare. Människor blir hotade även för att de gör sitt jobb – som forskare, akutvårdare, socialarbetare och journalister.

Premium

26.5.2020

Ledare: Det har gått troll i ansiktsskydden

Den här eller nästa vecka ska en utredning om effekterna av ansiktsskydd bli klar. Då får vi förhoppningsvis en öppnare debatt om skydden.

Premium

23.5.2020

Värna om förtroendet i samhället

Förtroendet för samhället, dess institutioner och också medmänniskor, är något som uppskattas allt mer. Det ger samhället motståndskraft. Hur värnar vi om förtroendet, hur håller vi det vid liv?

Premium

19.5.2020

Ledare: Restauranglivet återvänder – försiktigt

När restaurangerna får öppna sina dörrar i början av juni innebär det ännu ett steg närmare normallivet, både konkret och symboliskt.

Premium

18.5.2020

Ledare: Håll gruffet på en högre nivå

Det är bra med politisk debatt, men Twitter är inte den bästa plattformen.

Premium

17.5.2020

Ledare: Kina och Indien i nyckelställning för våra mediciner

Under de senaste åren har vi fått vänja oss vid att den medicin vi ska köpa inte finns i apoteket. Pandemin aktualiserar problematiken ytterligare.

Premium

15.5.2020

Ledare: Den första kulmen avklarad

Regeringens uttryckliga mål är att hindra att covid-19 sprids. Man vill kväsa epidemin, men är samtidigt medveten om att det inte kan lyckas. Det blev klart vid fredagens regeringsinformation.

Premium

13.5.2020

Analys: Regler, rekommendationer och retorik

Under två månader av undantagsförhållanden har den offentliga debatten gått från en ytterlighet till en annan.

Premium

@ginmansu på Twitter