Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

13.8.2020

Ledare: Nya och nygamla rekommendationer

De nya rekommendationerna leder förhoppningsvis till att trenden med fler coronasmittade vänder. Kanske även ordningen i regeringen är återställd.

Premium

11.8.2020

Ledare: Ta vara på begåvningsreserven

Grundskolans idé är att ge alla barn kunskaper de behöver för att klara sig i livet. Utmaningen är att elevernas utgångsläge varierar stort.

Premium

7.8.2020

Ledare: Total brist på ansvar

En med alla mått mätt förfärlig explosion, som dessutom kunde ha undvikits. Det är vad som har drabbat Beirut och Libanon, som har gott om problem från förr.

Premium

6.8.2020

Ledare: Nu prövas hybridstrategin

Antalet coronasmittade har ökat tydligt men inte explosionsartat. Oron bland folk är ändå påtaglig och den leder till krav på myndigheterna.

Premium

5.8.2020

Ledare: Rättvist eller orättvist – ingen enkel historia

Rättvisa lösningar är viktiga. tycker att alla borde få inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet. Nu har enbart de som hör till en a-kassa den rätten. Men vad är rättvist och vad är orättvist?

Premium

2.8.2020

Ledare: Hur ska det gå, hur ska det gå, hur ska det gå?

På många håll i Europa, där situationen redan gått mot det bättre, ser vi nu att coronasmittan igen har tagit fart. Det skapar oro och rädsla, också här i Finland, där inga restriktioner längre gäller.

Premium

30.7.2020

Ledare: Stark Saarikko ställer upp mot Kulmuni

Annika Saarikko har goda chanser att bli vald till Centerns nästa ordförande. Hon är mycket populär, men det krävs mer än ett personbyte för att rädda partiet.

Premium

29.7.2020

Ledare: Fler uppskattar EU

HBL:s mätning av finländarnas inställning till EU:s återhämtningsfond visar att det har skett en förskjutning bland dem som ser positivt på EU.

Premium

28.7.2020

Ledare: Vems lag och ordning?

Donald Trumps beslut att använda federala polisstyrkor mot demonstranter ökar spänningen i USA i stället för att minska den.

Premium

15.6.2020

Ledare: Beredskapslagen in memoriam – för tillfället

I tre månader har vi levt med undantagsförhållanden, som har gett regeringen betydligt större makt än annars. Juridiskt återgår vi nu till normaltid.

Premium

12.6.2020

Ledare: Och så var det vårdreformen ...

Vårdreformen har fått sin nya skepnad och under sommaren får olika aktörer ge sina synpunkter. Det är en bedrift att reformen har avancerat trots coronakrisen.

Premium

11.6.2020

Ledare: Sverige undantag när gränsrestriktioner hävs

Fritidsresenärer från Norden, undantaget Sverige, och de baltiska länderna är välkomna till Finland från och med måndag. I Sverige är man förvånad – och upprörd.

Premium

8.6.2020

Ledare: Erfaren och stabil finansminister

Centerns val att föreslå Matti Vanhanen som Katri Kulmunis efterträdare som finansminister är en bra lösning. Men Centerns kris är ett faktum.

Premium

5.6.2020

Ledare: Kulmuni lämnar regeringen, partikongress i höst

Katri Kulmuni fattade relativt snabbt ett drastiskt beslut – hon lämnar sin ministerpost men fortsätter som partiordförande. Tills vidare.

Premium

5.6.2020

Ledare: Skydd eller inte skydd är fortfarande frågan

Det är synd att frågan om ansiktsskydd har blivit så tillkrånglad. Synd eftersom det är en konkret handling som var och en av oss kan utföra.

Premium

@ginmansu på Twitter

@lliselott Många varma tankar.