Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

18.9.2020

Ledare: Fasadputsning och mordförsök

Sannfinländarna vill inte framstå som ett extremhögerparti och det har lett till att en del har tvingats lämna partiet. Men fasadputsning är inte lätt.

Premium

18.9.2020

Ledare: Brobyggaren Saarikko vill leda Finlands positivaste parti och locka överskuldsatta

Annika Saarikko har tagit sin plats som partiordförande och medlem av regeringskvintetten. Hon är en brobyggare, vilket blev klart när hon häll sitt första linjetal – två veckor efter valet. Om inte Saarikko lyckas vända den nedåtgående trenden för Centern är frågan om det alls kan lyckas.

Premium

16.9.2020

Ledare: Realism – inte tillkortakommande

Sällan har pressen på regeringens budgetförhandlingar varit så stor som i år. Det gällde inte enbart statsfinanserna nästa år utan också pandemiskötseln, sysselsättningen, klimatmålen – eller regeringens trovärdighet och fortlevnad.

Premium

9.9.2020

Ledare: Vi måste be om de svenska tjänsterna – annars gör vi oss själva en björntjänst

Den färska Språkbarometern visar att svenskspråkiga i minoritetsställning ofta låter bli att be om service på svenska. Att be om en lagstadgad rätt är inget att skämmas för.

Premium

6.9.2020

Ledare: Oppositionskostymen sitter illa för Saml

Samlingspartiet kämpar fortfarande med att anpassa sig till sin oppositionsroll. Petteri Orpo omvaldes utan motkandidat och säger sig vilja fortsätta till 2024.

Premium

2.9.2020

Ledare: Fredrikapriset landade rätt – sjukskötarna värda uppskattning också i form av bättre lön

Årets Fredrikastipendium går till Sjuksköterskeföreningen och det landar riktigt rätt. Sjukskötarnas och övrig vårdpersonals insats i kampen mot coronaviruset är värd sitt pris.

Premium

28.8.2020

Ledare: Mindre klarspråk av Marin

Sanna Marin har med orsak fått mycket beröm för sin tydliga kommunikation som statsminister. De första framträdandena som partiledare var inte lika tydliga.

24.8.2020

Ledare: Högre sysselsättning - men hur?

En högre sysselsättning är ett mål som alla vill främja – partierna och olika intresse- och branschorganisationer. Men frågan om hur det ska göras delar åsikterna.

Premium

13.8.2020

Ledare: Nya och nygamla rekommendationer

De nya rekommendationerna leder förhoppningsvis till att trenden med fler coronasmittade vänder. Kanske även ordningen i regeringen är återställd.

Premium

11.8.2020

Ledare: Ta vara på begåvningsreserven

Grundskolans idé är att ge alla barn kunskaper de behöver för att klara sig i livet. Utmaningen är att elevernas utgångsläge varierar stort.

Premium

7.8.2020

Ledare: Total brist på ansvar

En med alla mått mätt förfärlig explosion, som dessutom kunde ha undvikits. Det är vad som har drabbat Beirut och Libanon, som har gott om problem från förr.

Premium

6.8.2020

Ledare: Nu prövas hybridstrategin

Antalet coronasmittade har ökat tydligt men inte explosionsartat. Oron bland folk är ändå påtaglig och den leder till krav på myndigheterna.

Premium

5.8.2020

Ledare: Rättvist eller orättvist – ingen enkel historia

Rättvisa lösningar är viktiga. tycker att alla borde få inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet. Nu har enbart de som hör till en a-kassa den rätten. Men vad är rättvist och vad är orättvist?

Premium

2.8.2020

Ledare: Hur ska det gå, hur ska det gå, hur ska det gå?

På många håll i Europa, där situationen redan gått mot det bättre, ser vi nu att coronasmittan igen har tagit fart. Det skapar oro och rädsla, också här i Finland, där inga restriktioner längre gäller.

Premium

@ginmansu på Twitter

Ledare: Brobyggaren Saarikko vill leda Finlands positivaste parti och locka överskuldsatta hbl.fi/artikel/brobyg…