Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

26.5.2020

Ledare: Det har gått troll i ansiktsskydden

Den här eller nästa vecka ska en utredning om effekterna av ansiktsskydd bli klar. Då får vi förhoppningsvis en öppnare debatt om skydden.

Premium

23.5.2020

Värna om förtroendet i samhället

Förtroendet för samhället, dess institutioner och också medmänniskor, är något som uppskattas allt mer. Det ger samhället motståndskraft. Hur värnar vi om förtroendet, hur håller vi det vid liv?

Premium

19.5.2020

Ledare: Restauranglivet återvänder – försiktigt

När restaurangerna får öppna sina dörrar i början av juni innebär det ännu ett steg närmare normallivet, både konkret och symboliskt.

Premium

18.5.2020

Ledare: Håll gruffet på en högre nivå

Det är bra med politisk debatt, men Twitter är inte den bästa plattformen.

Premium

17.5.2020

Ledare: Kina och Indien i nyckelställning för våra mediciner

Under de senaste åren har vi fått vänja oss vid att den medicin vi ska köpa inte finns i apoteket. Pandemin aktualiserar problematiken ytterligare.

Premium

15.5.2020

Ledare: Den första kulmen avklarad

Regeringens uttryckliga mål är att hindra att covid-19 sprids. Man vill kväsa epidemin, men är samtidigt medveten om att det inte kan lyckas. Det blev klart vid fredagens regeringsinformation.

Premium

13.5.2020

Analys: Regler, rekommendationer och retorik

Under två månader av undantagsförhållanden har den offentliga debatten gått från en ytterlighet till en annan.

Premium

5.5.2020

Ledare: Det nya normala: risk och möjlighet

Regeringens långa lista på uppluckrade begränsningar betyder att vi går mot en normalare vardag, men inte den vi var vana vid före coronatiden.

Premium

30.4.2020

Ledare: Underliga signaler från lärarfacket OAJ och rektorerna

På onsdagskvällen beslöt regeringen att grundskolorna återgår till närundervisning om två veckor.

Premium

29.4.2020

Ledare: Lappviken måste få leva vidare

Helsingfors har ett ansvar för att miljön kring Lappvikens sjukhus bevaras och att arbetet för psykisk hälsa kan fortsätta där. Idétävlingen fungerade dåligt.

Premium

27.4.2020

Ledare: Låt de yngsta eleverna återgå till skolan

Redan den här veckan, innan övriga beslut om hur samhället stegvis kan öppnas, ska regeringen fatta beslut om skolorna. Åtminstone de yngre eleverna skulle må bra av närundervisning.

Premium

24.4.2020

Ledare: Svårare att öppna upp än stänga

Det var inget lätt beslut att införa begränsningar och restriktioner på grund av coronaepidemin. Men det är ännu svårare att frångå dem.

Premium

18.4.2020

Ledare: Vi blir fler, men vår andel minskar

Om tjugo år är vi svenskspråkiga i Finland några tusen fler än i dag. Eftersom inflyttningen till Finland ökar blir vår andel totalt sett ändå mindre. Inflyttarnas språkval är därför viktigt.

Premium

10.4.2020

Ledare: Världen är ett enda stort nätverk

Vi har haft fullt upp med att vänja oss vid vår nya verklighet och det har varit svårt att se något utöver den. Det är dags att lyfta blicken och ta in vad covid-19 betyder längre bort.

Premium

8.4.2020

Ledare: Utrustningsbrist visar att allt inte går som på Strömsö

Efter två-tre veckor av undantagsförhållanden är det klart att mycket har gått bra i kampen för att jämna ut kurvan med insjuknade i covid-19. Men inte allt.

Premium

@ginmansu på Twitter

Värna om förtroendet i samhället hbl.fi/artikel/varna-… Hur skapar man det förtroende i samhället som nu hyllas, o… twitter.com/i/web/status/1…

@JariTervo1 Onnea! Rotuvalinta meni ihan oikein!

RT @mgestrin: Läs min intervju med @liandersson om hösten i skolorna: En vecka på distans, två veckor i klassrummet hbl.fi/artikel/sa-kan…