Stina Jäderholm

Stina Jäderholm

Reporter

Senast publicerade artiklar

10.7.2019

Parkträden granskas från topp till rot

Alla träd i Lovisa stads parker och allmänna platser ska granskas och katalogiseras. Om allt går som planerat kan den vanliga parkbesökaren också få ta del av intressant information om träden, kanske redan nästa år.

Premium

9.7.2019

Glyfosatet ett minne blott i Borgå – "verkligt länge sedan det användes här"

Medan man i Sibbo sprutar glyfosat runt träd och buskar i kommunens parker försöker man i Borgå undvika alla växtgifter. Gräs och mossa som växer mellan trädgårdsplattorna eller mellan stenläggningen avlägsnas med het ånga.

Premium

5.7.2019

Sibbo kan satsa på skogsturism

Sibbo storskog kan utnyttjas för skogsvandringar, matlagning i skogen, skogsyoga, eller något helt annat. I Sibbo har man tagit de första stegen mot en satsning på skogsturism.

Premium

5.7.2019

Ilmatar forsätter planera för vindkraft i Tetom

När tiden för att lämna in åsikter om planerna på en vindkraftpark i Tetom i Lovisa gick ut på måndagen kunde man räkna in hela nitton åsikter och tio utlåtanden.

5.7.2019

Det är inte lätt att få färdtjänst i Lovisa, också de andra östnyländska kommunerna håller hårt i slantarna

Kommunerna utgår från att äldre invånare bor kvar hemma så länge som möjligt. Ändå snålar kommunerna med att bevilja färdtjänst så att de äldre kunde klara av att själva sköta sina ärenden.

Premium

4.7.2019

Bland ungdomarna på deras egna villkor

Ungdomsarbetet är numera allt oftare mobilt. I Borgå är Limobilen ute på turné för andra sommaren i följd. Ungdomarna är på sina egna revir när ungdomsarbetarna dyker upp och erbjuder sällskap och sysselsättning.

Premium

3.7.2019

EU-ordförandetiden ger Borgå viktiga turister

Turistsäsongen är nu inne i ett livligt skede och både i Borgå och i Lovisa väntar man sig en god turistsommar. I Borgå kommer Finlands tid som EU-ordförandeland också att märkas då en del delegationer kommer på officiella besök.

Premium

28.6.2019

Borgå stad tar över taxistationerna

Avtalet är undertecknat och taxistationen i Pepot tas över omedelbart. Stationen på torget övergår i stadens ägo den första september.

Premium

28.6.2019

I Borgås tjänst i fyrtiotvå år – nu går Börje Boström i pension

Lokalitetsdirektören i Borgå, Börje Boström, går i pension från en post där det har stormat rejält under de senaste åren.

Premium

28.6.2019

+137 i Borgå, +114 i Sibbo

Färska befolkningssiffror från slutet av maj i år visar att trenderna håller i sig.

27.6.2019

Teatteri Soittorasia får sitt teaterhus

Barnteatern skulle lämna huset i Finnby senast den sista juni. Nu har Harri Kokkomäki köpt huset för 180 000 euro, för teaterns bruk.

Premium

27.6.2019

Andra gången gillt? Kvabarenoveringen kostar 5 miljoner euro

Kvarnbackens skola i Borgå renoveras för andra gången på åtta år. Den här gången strävar man efter att ta bort allt som kan tänkas ge inomhusluftproblem. Inget lämnas åt slumpen och därför stiger kostnaderna för Kvabarenoveringen till det dubbla jämfört med förra renoveringen.

26.6.2019

Park i Sibbo är full av det troligen cancerframkallande ämnet glyfosat – "svinaktigt att utsätta barn och djur för det"

I Sibbo använder man glyfosat för att döda ogräs kring buskar och träd i sina parker, eftersom ämnet inte är förbjudet. Man lägger inte heller ut varningsskyltar, eftersom man inte måste. Användningen upprör boende i området.

Premium

26.6.2019

De första Borgåöarna har nu egna adresser

Räddningsverket har lättare att hitta fram när alla fastigheter i Borgåskärgården så småningom har egen adress. De första adresserna på öar togs i användning strax före midsommar.

Premium