Staffan Småros

Staffan Småros

Twitter @pikkuruusu

Senast publicerade artiklar

4.12.2018

Östnyland går in för betallösning på webben

Östnyland börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten ostnyland.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättningsvis kommer det att finnas också gratisinnehåll på sajten.

29.11.2018

HBL inför betaltjänst även på webben

HBL börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten HBL.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättningsvis kommer det att finnas också gratisinnehåll på sajten.

1.11.2018

Här bor de som tjänade mest – Nyland i klar topp

Av de tusen som tjänade mest i fjol är över hälften från Nyland. Landskapet sticker ut även om man tar befolkningsmängden i beaktande. Egentliga Finland och Åland har också en relativt stor andel personer på topplistan.

24.8.2018

Folk på stan om presidenten: "Niinistö är mest en lustig farbror"

Enligt en mätning som Yle gjort är president Sauli Niinistö hiskeligt populär. HBL gick ut och frågade några människor på stan om vad de tycker om presidenten.

21.8.2018

Ny bostadsmässa ska visa hur modernt stadsliv kan se ut

I början på september hålls ett nytt sorts bostadsevenemang på Busholmen i Helsingfors.

17.8.2018

Bedömningen väcker diskussion, föräldrarna ska involveras mer – hur fungerar skolans nya läroplan?

För två år sedan introducerades en ny läroplan för lågstadierna och högstadierna. Två år senare söker den ännu sina former – vilket också är meningen.

8.8.2018

USA inför ytterligare tullar och Kina svarar

USA sade på tisdagen att landet inför ytterligare tullavgifter mot Kina. Kina svarade snabbt i går med att de ska införa motsvarande tullar mot USA. Ur finländsk synvinkel behöver det här än så länge inte ha någon direkt påverkan.

6.8.2018

Påvens hemland röstar om kvinnors rätt till abort – "skulle ha enorm betydelse"

Den här veckan kan beslutsfattarna i Argentina rösta igenom ett lagförslag som skulle ge kvinnor rätt till abort upp till graviditetsvecka 14. Ett ja skulle kunna innebära medvind för abortrörelsen också i andra länder i Latinamerika – en region där vi finner de hårdaste abortlagstiftningarna.

2.6.2018

Dags att fira skolavslutning – "Kalasfyllorna har minskat"

Under skolavslutningsveckoslutet är många barn och unga ute för att fira. Det är en fest då många unga prövar på nya saker för första gången. HBL har pratat med några av de vuxna som kommer att röra sig på gatorna i kväll.

20.5.2018

Här bor de svenskspråkiga i Helsingfors – Se hur det ser ut i ditt område

Finlandssvenskarna fortsätter sakta men säkert att öka i Helsingfors. HBL har tittat närmare på var man hittar den svenskspråkiga befolkningen i dag.

25.4.2018

Whatsapp höjer åldersgränsen till 16 år och Facebook inför krav – läs om förändringarna

För att uppfylla EU:s dataskyddsförordning höjer nu Whatsapp åldersgränsen för tjänsten från 13 år till 16 år. För Facebook krävs det att en vårdnadshavare ger tillstånd för användare mellan 13 och 15 år.

18.4.2018

Tess ska söka främmande världar som påminner om vår

I natt ska Nasa skjuta upp sin nya exoplanetjägare Tess som ska gallra fram steniga och intressanta planeter i vår galax. Det här är en del i en process för oss att hitta planeter som påminner om vår egen.

9.4.2018

"Allt fler verkar köpa en familjebostad som första bostad"

Den första bostaden köps i allt högre ålder och mycket tyder på att den också blir allt större. Samtidigt kan beslut som höjningen av lånetaket leda till att de som köper sin första bostad försöker maximera det lån som tas ut.

4.4.2018

Rysk militärövning inleddes på Östersjön – "Ryssland söker reaktion"

Ryssland inledde i dag en militärövning i Östersjön nära Litauens, Polens och Sveriges kuster. Landet ska testa robotar, vilket påverkar flygtrafiken i åtminstone Sverige och Danmark.

24.3.2018

"Det går bättre för Helsingfors än många tror"

Var hör vi hemma när allting rör på sig? Det frågar sig författaren och stadskonsulten Charles Landry som föreläser i Helsingfors i dag.

@pikkuruusu på Twitter