Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

18.1.2020

Blinier för alla smaker

Tjocka, smörstekta blinier med en toppning av fisk, rom och lök har blivit ny tradition under vintermånaderna. Restaurang Glaspalatset, som införde begreppet bliniveckor för 20 år sedan, steker 20 000 "ryska plättar" fram till mars.

Premium

15.1.2020

Matinköpen tar mer tid som vegan

Den pågående veganutmaningen har lockat rekordmånga deltagare – över 20 000 finländare har registrerat sig på kampanjens webbsida. En av dem är krögaren Ossi Paloneva, som redan är en god bit på väg mot en växtbaserad vardag.

Premium

13.1.2020

Svartå slott bygger sin meny på västnyländska fiskar, rådjur och rotfrukter

På tio år har grevinnan Christine Linder förvandlat Slottskrogen vid Svartå slott till en av Finlands mest spännande restauranger. De nyrekryterade kockarna satsar på lokalproducerade råvaror och Linder importerar vin med egna etiketter från familjebekanta i tyska Pfalz.

Premium

9.1.2020

Studerande gjorde glass av bondböna

Bondbönan duger till mycket mer än djurfoder – den är en utmärkt proteinkälla och numera också en delikatess. Bondbönsglassen Härtelö smakar antingen choklad eller lime-passion, men inte bönor.

Premium

9.1.2020

Tävling: Vem skriver en snapsvisa som blir lika populär som Helan?

Snapsvisor är en folkkär och uppskattad del av vår finlandssvenska kultur, ett arv som vi delar med svenskarna. Men kulturer mår bra av utveckling, så också snapsvisorna. Tävlingen i snapsvisekonst har ordnats i 20 år och Rimakademin efterlyser nu nya visskrivare.

4.1.2020

Träffa Anna – din nya tränare

Anna Markelin är personlig tränare och leder utomhusträningar året runt. Hon jobbar också mycket med välbefinnande – och från och med i dag är hon din egen coach här i HBL:s spalter.

Premium

30.12.2019

Markus Haakana stickar hellre tröjor än hänger på sociala medier

Helsingforsbon Markus Haakana gillar att sticka, där ser han genast resultatet av sitt arbete. Han kan tillverka en mössa eller ett par vantar på några dagar. Den tid som många ägnar åt att stirra på mobilen sätter han hellre på att sticka. – Sociala medier ger mig ofta en tom känsla, säger Haakana.

Premium

19.12.2019

Sara Ray placerade Esse på presidentens karta

Gädda, skinka av rybsgris, ekologiska grönsaker och hembakta karelska piroger kommer med stor sannolikhet att dukas fram på julbordet vid Talludden. Gosskören Cantores Minores och Finlands lucia Sara Ray stod för det musikaliska innehållet när en rad livsmedelsproducenter överräckte sina julgåvor till presidentparet.

18.12.2019

Så hålls granen grön och grann i stugan

Med några enkla men viktiga knep får man julgranen att stå vacker inte bara på julafton utan ända fram till trettondagen. Årets granar är av god kvalitet tack vare två torra växtperioder.

Premium

15.12.2019

Maj-Britt Paro är Årets pensionär

När det händer något på svenska inom pensionärskretsarna i Helsingfors så är Maj-Britt Paro antagligen involverad. Hon är Samrådets informatör och nyligen utnämnd till Årets pensionär 2019.

Premium

11.12.2019

Ingegerd och Ingrid var lucia för snart 60 år sedan

– På min tid var det inte tal om att föra kampanj, det skulle nog inte ha varit passande, säger Ingrid Lindqvist-Stenman, lucia årsmodell 1964.– Eller att man skulle ha anmält sig själv, jag blev anmäld av min tre år yngre bror Calle, minns Ingegerd Tallqvist, Svenskfinlands lucia 1960, som det hette på den tiden.

Premium

4.12.2019

Skinkan står ohotad på julbordet – trots vegotrenden

God mat är det viktigaste under julen, anser tre av fyra finländare. De flesta familjer ställer fram en julskinka på julbordet, men trenden går mot allt mindre skinkor. Nu gör också julkorven entré, nästan varannan är redo att duka upp kötthaltiga korvar som tilltugg.

Premium

28.11.2019

Mamma Lena: Sara är trygg i sig själv, hon fixar luciauppdraget

Cykeltur i regnkläder byttes mot sällsynt taxiresa till studentkaféet för biologistuderande Sara Ray i torsdags. Hon fick en rivstart på uppdraget som Finlands lucia när telefonen började ringa, TV-nytt dök upp med kamera och Folkhälsan började boka in möten.

28.11.2019

Sara Ray är Finlands lucia 2019

Kandidat nummer 6, Sara Ray från Esse i Österbotten är Finlands lucia. Trots försenade poströster är luciavalet nu gjort och alla röster räknade, försäkrar Folkhälsan.

27.11.2019

Mor och dotter delar luciatraditionen – ur olika synvinklar

För tjugoett år sedan valdes Katja Weckström till Finlands 49:e lucia. På den tiden var hennes mamma Monika Weckström mitt uppe i lärarkarriären. I dag är det ombytta roller, Katja jobbar som speciallärare och Monika är luciamamma – med tusen järn i elden.

Premium