Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

18.10.2018

Höstlovet bra tidpunkt att lära sig laga mat

Det två dagar långa höstlovet är en ypperlig chans att umgås med far- och morföräldrar eller andra släktingar. En annan populär aktivitet är att lära sig laga mat – i Marthornas kök.

17.10.2018

Dags att välja också Finlands lucia: två östnylänningar är med på listan

De är alla skönsjungande och vackra på sitt sätt. Luciajuryn ägnade hela onsdagsmorgonen åt att lyssna på potentiella luciakandidaters sångprover, men också en oväntad faktor påverkade valet av de tio kandidaterna.

17.10.2018

Juryn utsåg årets luciakandidater: "Lucia får gärna ha ett socialt ansvar"

De är alla skönsjungande och vackra på sitt sätt. Luciajuryn ägnade hela onsdagsmorgonen åt att lyssna på potentiella luciakandidaters sångprover, men också en oväntad faktor påverkade valet av de tio kandidaterna.

17.10.2018

Energidrycker delar ungdomarna – jätteäckligt eller supergott?

En kolsyrad dryck med konstgjord smak och mer koffein än doktorn rekommenderar – det är energidrycker i ett nötskal. En del unga älskar dem, andra har svårt att svälja tre klunkar i följd. HBL har testat och poängsatt sex vanliga energidrycker tillsammans med ett gäng 15-åringar.

13.10.2018

När choklad och gymnastik blev vardag i Helsingfors

1920-talets Helsingfors är mera än jazz och förbudstiden – stadsmuseets nya utställning Sorglös stad tar med besökaren på en snabbvisit till en mytomspunnen tid då kjolarna blev korta, flytrafiken förändrade resandet och Fazer lanserade sin blåa choklad. Livet var färgglatt och lustfyllt.

11.10.2018

Lafkan i Grankulla fyller 40 år: Overaller av bra kvalitet köps två gånger

Klädesplagg, skor och sportutrustning kan ofta användas av flera barn. Secondhandaffären Lafkan i Grankulla vill motarbeta slit-och-släng-kulturen och säljer vidare barn- och damkläder av bra kvalitet. I dag fyller butiken 40 år.

11.10.2018

Säl och skarv blir delikatesser i Mickes kokbok

Att Micke Björklund bjuder på en rad läckra kötträtter på älg, hjort och rådjur är väntat i en viltbok. Men hans tredje kokbok innehåller mer än så – här förvandlas den hatade skarven till en fransk köttgryta och sälen hämnar i både korv och wraps.

4.10.2018

Musikkafé vill sammanföra barn och seniorer

Församlingarnas musikstunder för småbarn och deras föräldrar drar fullt hus och också seniorverksamheten inom kyrkan når sin målgrupp. Men kan man förena dessa två till meningsfull generationsöverskridande verksamhet? Det testar Johannes församling nu.

4.10.2018

Osten har ersatt mjölken på matbordet

Vi äter allt mera ost i Finland. Konsumtionen av ost har fördubblats sedan början av 1990-talet. Goudaosten ökar mest, men också andra ostar med starkare smaker som emmentaler, cheddar och bergsostar faller allt fler finländare i smaken.

1.10.2018

Nytt kafé öppnar i Annegården – satsar på program och mat för barn

Ett kafé där föräldrarna trivs, det finns uppgifter och pyssel för barn och där maten dessutom passar även små och kräsna kunder – det är konceptet för Annegårdens nya kafé, som öppnar i dag.

29.9.2018

Både dagisbarn och studenter älskar Sås & Kopps musik

– Vi är som två eterneller! säger Pasi Hiihtola där han poserar tillsammans med musikerkompisen Peik Stenberg framför klängväxten. För ordlekar är något som dessa ständigt lika slagfärdiga killar gillar.

26.9.2018

Gallup: Var kan man få svensk service i Helsingfors?

Brukar du prata svenska på stan? Tröskeln är hög för många finlandssvenskar att inleda på svenska, men flaggor och pins hjälper kunder att veta var det lönar sig att försöka.

26.9.2018

Tecknad video belyser svensk oro i nödsituationer

– Det blir helt blankt! I nödsituationer kan man tappa sitt andra språk, även om man till vardags pratar det helt bra. Det här är verkligheten för alla som pratar ett minoritetsspråk, säger Martina Harms-Aalto.

24.9.2018

Kultur ska finnas i daghem, servicecenter och i gatubilden

Kultur är inte bara det som sker på teatrar, konserter och andra institutioner. – Kultur ska finnas överallt i Esbo där människor rör sig – på gator, i köpcenter, i skor och på sjukhus, säger kulturdirektör Susanna Tommila i Esbo.

21.9.2018

Musiker gjorde två singlar i bibliotekets studio

Låna en fullt utrustad musikstudio med ett bibliotekskort – det låter nästan för bra för att vara sant. Men det här är fullt möjligt och den chansen ville Carolina Wendelin utnyttja. I morgon lanseras biblioteksgruppens två första singlar.