Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

16.3.2019

Kaj Arnö: Det svenska i Finland syns dåligt på Wikipedia

Wikipedia är världens femte mest besökta webbtjänst, strax efter Google, Youtube och Facebook. Det är där folk hittar fakta om människor, orter och fenomen. Men informationen om det svenska i Finland är bristfällig och ibland obefintlig. Det kan vi alla ändra på.

Premium

15.3.2019

Ständigt aktuella Pelle fyller 80 år – katten utan svans är nu i Helsingfors

Det har i år gått 80 år sedan Gösta Knutssons första bok om den svanslöse och därför retade katten Pelle utkom. Det firar Päivälehtimuseet i Helsingfors med en tvåspråkig utställning om katternas liv i Uppsala.

Premium

13.3.2019

Brittiska High tea serveras med finländska smaker

High tea är en stadigare variant av britternas traditionella tebjudning. Scones utgör stommen i serveringen och de söta och salta tilltuggen kan ha en lokal koppling – som karelska piroger och prinsesstårta.

Premium

11.3.2019

Afrikanskt mode visas på catwalken i Helsingfors

Modeshowen African Fashion Week får en fortsättning i april, då de nyaste trenderna inom afrikansk design visas upp för en finländsk publik på Circus i Helsingfors.

Premium

11.3.2019

Petrus församling väntade i 10 år på Petruskyrkan – nu är den invigd

Petrus församling har fått en egen kyrka – Petruskyrkan invigdes i söndags. Det är kyrkobyggnaden i Månsas som har totalrenoverats för den unga församlingens behov.

Premium

7.3.2019

Från actionläger till ö-läger i digitala Sommarkompassen – dags att boka semesteraktiviteter

Segling, pyssel, drama, scouting eller matlagning – oberoende av vad barnet är intresserat av finns det en rad sommarläger att välja bland. Luckans webbsida Sommarkompassen har samlat ett stort urval läger.

6.3.2019

Sofia Tikkanen siktar på medalj i Special Olympics

På fredag lyfter flyget mot Förenade Arabemiraten och årets höjdpunkt för många idrottare – Special Olympics i Abu Dhabi. Bland Finlands 71 idrottare finns också ryttaren Sofia Tikkanen, som satsar på medalj i dressyr.

Premium

4.3.2019

Temavecka: Fokus på klimatsmart lunch – välj insjöfisk, rotfrukter och bröd

Mera rotfukter, ärter och fisk, mindre kött, ost och ris – så ser framtidens meny ut. Klimatförändringen kommer att förändra synen på mat och speciellt på vad som produceras i framtiden, säger forskaren Ville Lähde som utmanar alla finländare att se över sin matkonsumtion.

Premium

1.3.2019

Oväntad vinnare i HBL:s test av fastlagsbullar – chokladbulle och fastlagscroissant överraskade!

Få bakverk delar finska folket så starkt som fastlagsbullen – en del äter bara bullar med mandelmassa, andra kräver att få bullen fylld med sylt. HBL trappar i dag upp diskussionen till en ny nivå – kan fastlagsbullen fyllas med chokladkräm eller kan själva bullen ersättas med en munk?

Premium

26.2.2019

Tvåspråkigt läger öppnar musikbranschen för alla utom cis-män

Musikbranschen måste förändras. När Sound Collective of Finland i år ordnar sitt första tvåspråkiga musikläger har man två målsättningar: att musiker möts över språkgränsen och att flickor ska lära känna andra musikerflickor och bilda nätverk.

Premium

23.2.2019

Vanda preparerar 400 kilometer skidspår – främst för stadens egna motionärer

Skidorter berättar stolt hur många kilometer preparerade skidspår de erbjuder: Ruka har 170 km och Levi 230 km. Tillsammans blir det ungefär lika mycket som Vanda stad har – 400 kilometer. HBL har testat skidspåren i Vanda och saknar främst skyltar.

Premium

19.2.2019

Regnet måste inte förstöra sportlovet – Helsingforsbarn sportar inomhus i stället

Tisdagen inspirerande knappast till utomhuslek då de gråa molnen hängde lågt och skidföret sakta förvandlades till snösörja i regnet. Det dåliga vädret syntes tydligt i antalet besökare i Tölö sporthall, där hundratals tillbringade en glad, torr och fartfylld sportlovsdag.

18.2.2019

Här hittar du tips för sportlovet i Helsingfors

Det ordnas ett digert utbud av aktiviteter och program under sportlovsveckan i Helsingfors, allt från hinderbana i simhallen till skridskoåkning och skidskytte ute i idrottsparkerna.

16.2.2019

Foodhub i Esbo ska minska matsvinn

Vet du vem som har odlat potatisen, fångat fisken eller plockat äpplena som du äter? Nej, dagens konsumenter har tappat kontakt med producenterna. Nylands Foodhub vill återskapa den här kontakten.

Premium

15.2.2019

Benita älskar att sjunga, boka och planera

Mycket av Benita Bärlunds pensionärsvardag kretsar kring Furorna, pensionärskören i Esbo. Hon bokar resor, ordnar konserter och planerar sitsar, för Furorna är en aktiv kör med mycket program.

Premium