Petra Lind

Petra Lind

Reporter

Senast publicerade artiklar

25.3.2019

Filmarens levebröd finns i den finska naturen

Petteri Saario sadlade om från journalistyrket och började filma naturdokumentärer på heltid inom ramen för företaget DocArt. Basen finns i Borgå och här är också den nyaste filmen, bioaktuella Vedenneito, finslipad in i minsta detalj.

Premium

22.3.2019

Jubelåret inleds med fyra musikfyllda timmar

Starten för Borgånejdens sång- och musikförbunds 100-årsjubileum går på lördag i Lyceiparkens skola. Där handlar det om musik på olika sätt i timmarna fyra.

Premium

22.3.2019

Sångglädjen består inom hundraårigt förbund

Borgånejdens sång- och musikförbund firar 100 och satsar på att göra jubelåret till en välklingande och glad historia. Festligheterna inleds redan i morgon med nysatsningen Musikexpo och med det slår man an tonen för kommande år: det gäller att blicka framåt.

Premium

22.3.2019

Avanti förvandlar Borgå till musikens stad

Helgen efter midsommar anländer kammarmusikorkestern Avanti för sin årligen återkommande sejour i Borgå. Avantis Sommarmusik XXXIV ljuder i staden den 26–30 juni och temat för årets festival är City of music, musikens stad. Biljetterna släpps i dag.

22.3.2019

Tarmo har kämpat klart i basketettan

Borgålaget Tarmos basketherrar har de senaste åren hållit till i division 1 och den gångna säsongen, med bara en vunnen match, var droppen. Nu lägger föreningen ner representationslagets verksamhet på tävlingsnivå och satsar i stället på juniorerna.

21.3.2019

Polisen aktionsklar under dag mot rasism på Grand

Den landsomfattande veckan mot rasism, som firas veckan ut, kom med en otrevlig vändning i Borgå. Polisen kontaktade arrangören för jämlikhetsevenemanget Respect på Grand och varnade för att man eventuellt har besök att vänta av en invandrarfientlig gruppering.

Premium

20.3.2019

Nya vanor krävs för att lindra förkylningen

Flunsaperioden fortsätter med full kraft och på apoteken har preparaten som lindrar förkylningssymtom strykande åtgång. Proffstipset är att be om hjälp på apoteket för att få ett så precist medicinbatteri som möjligt.

Premium

19.3.2019

Lokal hallonbåtsflykting kommer med livemusik

Det är bara några veckor kvar tills det blir premiär på Teatteri Werners svensktoppenfyllda scenversion av Miika Nousiainens tragikomiska succéroman Vadelmavenepakolainen, hallonbåtsflyktingen.

Premium

13.3.2019

Romantisk manskörsmusik fyller domkyrkan

Manskören Manifestum är tillbaka i Borgå och det med besked. Den Helsingforsbaserade kören startade i fjol ett treårigt projekt med fokus på den mellaneuropeiska manskörsmusiken, och på fredag får Borgåborna ta del av frukterna av den satsningen.

Premium

13.3.2019

Manskörssången lever stark – firar 200 år på finländsk mark

Den finländska manskörssången fyller 200 år 2019 och det firar Finlands svenska manssångarförbund och Suomen Mieskuoroliitto med samlade krafter. Till saken hör att två Borgåbor fungerar som "festfixare".

Premium

9.3.2019

Hjälpande händer behövs för att hålla Alexandra flytande

Vålaxbornas stolthet, jakten Alexandra, gjorde sin jungfruresa i maj 2003 och har sedan dess glatt många vänner av traditionsfartyg. Men en seglande dam i trä kräver ständigt underhåll, och nu hoppas de skutaktiva på att så många som möjligt vill hjälpa till.

Premium

8.3.2019

Småstadens stora mästare samlas igen

Galleri Näse gård dukar upp till fest för alla konstvänner med utställningen Liten stad – stora konstnärer. Åtta konstnärer och åttio verk ur privata samlingar skapar en lokalt förankrad konstupplevelse som saknar motstycke.

Premium

22.2.2019

Prick(o)säker stugfavorit finns nu i Kokon

Nu har alla vänner av pilkastning chansen att haka på en ny fritidssysselsättning. Två gånger per vecka kastas det pil i Kokon tennishall, och alla är välkoman med oavsett ålder.

Premium

19.2.2019

Alexandra Schauman är på bettet vecka efter vecka

Nyvässta skridskor och hisnande performanser på glatta isparketter hör vardagen till för Borgåbördiga Alexandra Schauman. Nu charmar hon tevepubliken i brittshowen Dancing on Ice UK där också Saara Aalto är med.

Premium

15.2.2019

Sibbosexåring i skoltaxi satt fast i snödriva i timmar – ingen meddelade föräldrarna

Förra veckan kom sexåriga Dominic fram till förskolan i Söderkulla, två och en halv timme för sent. Skoltaxin hade kört fast i snön men varken föräldrarna eller personalen på förskolan informerades. Det var droppen för mamma Diana Lindman – nu skjutsar hon sonen om morgnarna.

Premium