Petra Lind

Petra Lind

Reporter

Senast publicerade artiklar

25.9.2020

Muminmuggar tillverkade i Borgå går på export till Japan

De populära muminmuggarna tillverkas igen i Finland, närmare bestämt hos företaget Vaja Finland i Borgå. – Vi gör dem exklusivt för den japanska marknaden och visar muminvärlden ur en lite annan synvinkel än vad vi är vana vid, säger Henna Lamberg.

Premium

23.9.2020

Lovisa söker ny arrangör för Sibeliusdagarna

Lovisa stad söker ett företag eller en förening som vill arrangera Sibeliusdagarna i Lovisa. Efterlysningen är ett direkt resultat av att fullmäktige i somras beslutade att rejält banta ner det ekonomiska stödet till festivalen.

Premium

22.9.2020

"Längtan efter vår son är enorm" – coronaepidemin satte stopp för internationella adoptionsresor

Glädjebeskedet kom i oktober i fjol. Familjen Juustovaara i Borgå utökas med en liten thailändsk pojke och Saga får äntligen bli storasyster. På grund av coronakrisen är glädjen nu förbytt i längtan: Alla internationella adoptioner är satta på is och sonen är kvar på barnhemmet i Bangkok.

22.9.2020

"Längtan efter vår son är enorm" – coronaepidemin satte stopp för internationella adoptionsresor

Glädjebeskedet kom i oktober i fjol. Familjen Juustovaara i Borgå utökas med en liten thailändsk pojke och Saga får äntligen bli storasyster. På grund av coronakrisen är glädjen nu förbytt i längtan: Alla internationella adoptioner är satta på is och sonen är kvar på barnhemmet i Bangkok.

21.9.2020

"Det luktade vidbränd mat och brunnen plast" – brandkåren räddade person ur bostad i Näse

Räddningsverket larmades på söndagskvällen till en lägenhet i ett flervåningshus i Näse i Borgå. Middagsmaten hade glömts på spisen och elden fick fart – brandkåren lyckades rädda den avsvimmade invånaren ur bostaden och släckte branden.

20.9.2020

När livet förvandlas till en räcka "go'a juttur" – Tom Paxal bjuder på nya berättelser i boken Havets hjärta

Det har gått några år sedan författaren Tom Paxal med Askad satte punkt för sin deckartrilogi i östnyländsk miljö. Nu är han aktuell med nya boken Havets hjärta där han tacklar liv och författarskap med samma grovkorniga berättarstil.

Premium

18.9.2020

Tidigt ingripande viktigt – coronahöstens skolfrånvaro oroar i Borgå

Utbildningsstyrelsen slog larm i veckan: Alltför många elever är ofta borta från skolan med hänvisning till coronasymtom och problemet blir allt värre. I Borgå har elevvården slagit larm om elever som har ovanligt stor coronafrånvaro.

Premium

17.9.2020

Sjuk show checkar in på dårhuset – Noora Karma satsar på svart humor med historia i Nickby

Tvångströja, lobotomi, hypnos och elchocker är bara förnamnet när Noora Karmas makabra föreställning drar i gång på lördag. Platsen för Mielisairaala-show är välvald – den utspelar sig på det gamla sjukhusområdet i Nickby.

Premium

15.9.2020

Kolumn: Lukten av äventyr

Sex år gammal flyttade Kalle-fafa från Nobelarbetstagarnas boendekoloni i Baku, Villa Petrolea, och tog med sig det ryska språket och smaken av syrliga granatäpplen hem till Borgå.

Premium

15.9.2020

Vågorna bär: Saltstänkt expo imponerar på Borgå museum

Vågorna bär heter Borgå museums saltstänkta utställning som för oss från 1700-talet fram till nutid. Den lokala sjöfartshistorien bjuder på många intressanta infallsvinklar, och som en ständig påminnelse om den tidiga sjöhandeln finns raden av rödmyllade strandbodar nere vid Borgå å.

Premium

14.9.2020

Snart får pojkarna Varis också läsa livsåskådningskunskap i sin närskola

Tio dagar. Så länge tog det efter att Östnyland skrev om familjen Varis segdragna kamp för sina söners rätt till livsåskådningsundervisning i den egna skolan, innan problemet var löst. En lärarresurs från Strömborgska skolan åker till pojkarnas skola för att hålla lektionerna.

Premium

8.9.2020

Matteus Blad föll för Bellman – nu turnerar han med en sångtät föreställning

"Dra den om Bellman också" är en uppmaning som inte behövs när det handlar om skådespelaren och sångaren Matteus Blad. Han är Bellmanfantast sedan länge och turnerar nu med en föreställning som varvar högt och lågt, humor och allvar.

8.9.2020

Fyra väggar för fyra årstider – kubisminspirerad Lovisakonstnär målar med nyvunnen energi

Lovisakonstnären Marja-Liisa Aalto-Annala har fullt upp i sin ateljé inför helgens Konstrundan. Av hennes senaste verk, inspirerade av de fyra årstiderna, saknar några fortfarande den sista touchen med penseln.

Premium

4.9.2020

Ofog, stök och slagsmål – turbulent höst i Strömborgska skolan

Skolans vuxna har tvingats ingripa när Strömborgska skolans tonårselever rykt ihop – verbalt och fysiskt – under de första skolveckorna. – Bråken är utredda, säger rektor Carola Wiksten och oroar sig mer för ungdomsgängen som samlas på skolgården under kvällar och nätter.

Premium

3.9.2020

Flyttdags? Hyresmarknaden kan bli svenska församlingens räddning

De brustna rören i Svenska församlingshemmet är fortfarande oreparerade och verksamheten i huset går på halv maskin. Signalen från den kyrkliga samfälligheten är tydlig, och enligt kyrkoherde Mats Lindgård måste man tänka om – nu vill domkyrkoförsamlingen utreda hyrlokaler i stället.

Premium