Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

5.4.2020

Europa följer Kinas modell – nu ska munskydden bromsa epidemin

Alltfler hälsomyndigheter rekommenderar att vi börjar använda munskydd för att bekämpa coronaviruset. Mia Ehnrooths företag levererar ett första parti flergångsskydd om två veckor.

Premium

4.4.2020

Kinesiska katter har corona – kan få smittan av människor

Ett antal katter i staden Wuhan i Kina har testat positivt för det nya coronaviruset. Pinfärsk forskning antyder att katterna kan ha smittats av människorna de bor hos.

4.4.2020

Tysk-amerikansk coronatvist: "Inte ens i en kris kan vilda västern-fasoner tillåtas"

Coronapandemin har skördat över 60 000 dödsoffer och fortsätter att eskalera. Ett fåtal länder ser ut att ha hyfsad kontroll över läget, men än vågar ingen avveckla restriktionerna. WHO ser inte heller än att pandemin kulminerar.

3.4.2020

583 bekräftade coronafall i Helsingfors – snart kan medicin levereras direkt hem

Fram till fredagseftermiddagen hade 583 fall av covid-19 bekräftats i Helsingfors, vilket är 29 fler än ett dygn tidigare. Det sade Jan Vapaavuori i borgmästarens tal till stadsborna, den här gången först på svenska, sedan på finska.

3.4.2020

EU bereder hjälp för världens coronaoffer

EU-kommissionen jobbar på ett större krispaket för att hjälpa världens mest utsatta länder att hantera den eskalerande pandemin. Det ligger i hela världens intresse att det bär frukt, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

3.4.2020

Miljarder människor i isolering – så olika drabbas vi av restriktionerna

Världen över har flera miljarder människor isolerats i sina hem, de flesta drabbade av partiella utegångsförbud. Alla restriktioner motiveras med pandemin, men de tillämpas och bemöts på vitt skilda sätt.

2.4.2020

Årets klimatmöte skjuts upp – "men klimatkrisen försvinner ingenstans"

Årets partsmöte i FN:s klimatkonvention har skjutits upp på grund av coronapandemin fastän det inte skulle ha hållits förrän i november. Miljörörelsen gör tummen upp.

1.4.2020

Än ser vi inte epidemin kulminera – vi får leva med virus och restriktioner

Antalet dagliga coronadödsfall och nya bekräftade fall ökar inte konstant i Italien och Spanien. Det är ändå för tidigt att säga om epidemin nu kulminerar i Europas värsta smittohärdar, och omöjligt att bedöma hur länge den ska hålla världen i sitt grepp.

Premium

27.3.2020

Epidemin i Finland: Sju döda och över tusen bekräftade med infektion

Sammanlagt sju dödsfall i covid-19 har bekräftats i Finland, uppger hälsomyndigheterna. Därtill har över tusen bekräftats infekterade med det nya coronaviruset.

27.3.2020

Riksdagen godkände att Nyland avgränsas – rättslärda kritiserar regeringen för att "leka gud"

Riksdagen har godkänt regeringens plan för att blixtisolera Nyland trots att den fick knivskarp expertkritik och kantades av juridisk-tekniska brister som fördröjde behandlingen. Polisen ska spärra av Nyland natten till lördag.

26.3.2020

Över en halv miljon coronasmittade – nästan 23 000 döda

En tragisk milstolpe passerades på torsdagen då över en halv miljon människor hade bekräftats med det nya coronaviruset, enligt Johns Hopkins University som bokför epidemin kontinuerligt.

26.3.2020

EU säkerställer transporter av medicinsk utrustning

EU-kommissionen har utfärdat en rad direktiv för att trygga flygfrakt av framför allt medicinsk apparatur under coronaepidemin.

26.3.2020

Sitra vill stimulera klimathållbart

Den ekonomiska kris som coronaepidemin för med sig måste tacklas med åtgärder som stöttar övergången till en klimatneutral cirkulär ekonomi, säger Finlands jubileumsfond Sitra.

25.3.2020

Beskedet: Nyland spärras av i tre veckor

Regeringen isolerar Nyland genom resebegränsningar till och från de andra landskapen. Restriktionen gäller fram till den 19 april och den undantar nödvändig arbetsrelaterad trafik. Frågan rev upp skiljelinjer inom regeringen sedan myndigheterna hade presenterat nya, dystrare epidemiprognoser.

24.3.2020

Regeringens nya restriktioner ska hjälpa sjukvården att undvika italiensk kollaps

Regeringen stänger krogar och planerar att spärra av Nyland för att underlätta för sjukvården när coronakrisen kulminerar. – Jag hoppas finländarna inte upprepar misstagen från Italien, säger Heli Pekkarinen som har sett pandemin eskalera intill dess epicentrum.

Premium