Oskar Skogberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

17.7.2019

Forskaren blev ölbryggare

Det var redan i början av 1990-talet som Tuomas Markkula började brygga öl hemma i sitt kök. Enligt den officiella versionen hade han då precis nått myndig ålder.

Premium

30.6.2019

Kavalkad av program då Transfolk-festivalen når sin kulmen

Fyra dagar med musik, film, utställningar, performanser, verkstäder och andra upplevelser väntar i Lovisa inför det första veckoslutet i juli. Stadens allra första Prideparad blir höjdpunkten i det tvååriga projektet Transfolk Kucku 2018-19 som under Pride går in i sin avslutande fas, Final Destination.

Premium

13.6.2019

"Man kan vara den bästa versionen av sig själv"

När Sibbobon Julia Lönnberg var liten täckte hon sina ögon med händerna om någon kommenterade dem och ännu i dag är hon ofta nervös då hon ska uppträda. – Men bara man tror på sig själv och jobbar hårt kan man uppnå vad som helst, säger Lönnberg som hoppas att tredje försöket ska ge en finalplats i tävlingen Miss Finland.

Premium

12.6.2019

Gång- och cykellederna ett frågetecken – behandlingen av Jontas idrottspark flyttades till augusti

– Man har byggt upp en byråkratisk maskin som gör att den som vill förbättra trivseln i byarna drar en verkligt lång nit, säger Rose-Marie Backström som är initiativtagare till Jontas idrottspark i Hangelby.

Premium

10.6.2019

Fyndcontainern i Domargård har blivit populär

Cyklar och små möbler hör till de populäraste objekten man gratis kan plocka med sig från Ge och ta-containern på avfallsstationen i Domargård. En del människor kommer till stationen enbart för att rota i containern och det är helt okej.

Premium

7.6.2019

De vet hur ditt nästa kök ser ut

– När folk ser vår hall här i Lappträsk har de flesta ingen aning om hur internationella vi är, säger Christer Andersson, en av arkitekterna bakom företaget Carlo Casagrande & Co:s framgångssaga. Företaget, som firar sitt sextioårsjubileum i år, lever på att hålla sig á jour med trenderna inom köksinredning, badrum och skjutdörrar.

Premium

6.6.2019

Här kostar ett träningspass endast svett och tårar

Nu kan äldre Borgåbor träna gratis flera gånger i veckan i den nyrenoverade motionssalen på Äppelbackens servicecenter. Med hjälp av den mångsidiga och moderna maskinparken får alla muskelgrupper motion.

4.6.2019

Han leder den nya musiklinjen på Akan – "Det här blir helt super"

– Det känns häftigt att vara med och bygga upp något helt nytt, säger musikpedagogen och den nyblivna Borgåbon Peik Holländer. Han leder den nya musiklinjen på Borgå folkakademi som kör i gång i höst.

Premium

3.6.2019

Seniorer kräver gratis lokaler – de äldres välmående handlar om mer än sjukvård

Det verksamhetsstöd som Borgå stad betalar till pensionärsföreningarna har sjunkit den senaste tiden och uppgår i år till ungefär två euro per medlem. Sju pensionärsföreningar anser i ett initiativ att staden, som en slags kompensation, borde erbjuda gratis lokaler för föreningarnas verksamhet.

4.3.2019

En viktig detalj i minister Häkkänens Sibbobesök kan kommundirektör Grannas inte godkänna: ”Kommunen har hamnat i en genant och problematisk situation”

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) gör ett ministerbesök till Sibbo på tisdag som marknadsförts av kommunen men som samtidigt verkar vara en del av partibrodern Heikki Vestmans riksdagsvalskampanj.

Premium

27.2.2019

Karl-Henrik Boxström, 90, har en målsättning: att leva så att han kan vara till nytta

På fredagarna håller Karl-Henrik Boxström, 90, snickeri- och diskussionstimmar på servicehemmet Linda och hemma i Box håller han på att lära sig ungersk intarsia. Företagsamhet och nyfikenhet är karakteriserande drag för honom men själv formulerar han det på ett mer skämtsamt sätt. – Jag har alltid haft en rastlös hjärna som hållit i gång den lata kroppen.

Premium

18.2.2019

Nya grenar lockar på sportlovet

Den traditionella sportlovsgrenen längdskidåkning har minskat i popularitet, många barn äger inte ens ett par skidor. Men på Borgå stads idrottsläger som ordnas under början av veckan kan man se att barnens intresse för att röra på sig inte försvunnit.

16.2.2019

Här är en eldriven Harley inget helgerån

Motorcyklar har bytt skepnad på Artmotor i Lappträsk sedan 1983. Senast i år tog företaget hem första pris i custom-klassen på motorcykelmässan med en Harley Davidson Night Train. Den legendariska tillverkaren står nu själv inför den kanske största omvandlingen i sin historia, något som applåderas av Artmotors ägare Jarmo Koskinen.

Premium

14.2.2019

SFP:are i Sibbo stöder inte sin egen kandidat

Två av SFP:s fullmäktigeledamöter i Sibbo planerar att ge Samlingspartiets Heikki Vestman sitt offentliga stöd i hans riksdagsvalskampanj. – Det är anmärkningsvärt, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Premium

8.2.2019

Nu är helgen för flytande drömmar här – båtmässan ger flyt åt affärerna

För många båthandlare är båtmässoveckan den viktigaste veckan under hela året. På Borgåföretaget E3-Marin är Sebastian Henriksson glad över att man i år har en världsnyhet från Norge att visa upp.

Premium