Oskar Skogberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

18.9.2018

"Ordet 'halpuutus' skorrar illa"

Det inhemska jordbruket är inne i ett brytningsskede, där många odlare funderar över sina alternativ. Den torra sommaren lade ytterligare sten på bördan men ett större problem är den långsiktiga lönsamheten. Det här var budskapet då SFP-riksdagsledamoten och fullmäktigeordföranden för SLC Thomas Blomqvist besökte en gård i Mickelspiltom på måndagen.

17.9.2018

"Pojkarna fick blodad tand"

Finlands alla representanter, varav fyra av fem kom från Östra Nyland, tog sig till a-finalen i VM i racerbåtsklassen GT-15 som kördes i Viljandi i Estland under veckoslutet.

15.9.2018

Meningsfull sysselsättning med kommunal mopedbana

I Borgå finns en fullmäktigemotion om att bygga en mopedraka där mopedentusiaster kan ägna sig åt sin hobby utan att störa någon och i kommunen Kontiolax i Norra Karelen har man redan gjort slag i saken. I Sibbo får tanken på en kommunal mopedbana stöd av rektorn för Söderkulla skola.

4.9.2018

"Kom med öppna hjärtan och öron"

I går släppte den isländska pianisten Vikingur Olafsson en ny skiva i Berlin. I morgon uppträder han på öppningskonserten då den 25:e upplagan av Sibeliusdagarna kör i gång i Borgå domkyrka.

15.7.2018

Välmående blåstång lovar gott för Finska viken

Bättre, men inte bra. Så sammanfattar Jan Ekebom, specialsakkunnig i havsmiljöfrågor på miljöministeriet, utvecklingen av havsmiljön längs Finlands kuster.

13.7.2018

Här har hamburgarna huvudrollen

Tidningen Östnyland provar på olika matserveringar runtom i östra Nyland under sommaren. Vi besökte Box Café & Grill i Sibbo för att bekanta oss med ställets specialitet.

3.7.2018

"Det här är inte vad vi lovades"

Affärsmannen Harry Harkimo säger att hans enda kvarstående ansvarsområde i Sibbostrand, det vill säga bryggorna, sätts i skick med början redan i år. Men för resten av området söker bolaget Sipoonranta om tilläggstid fram till 2028. Den tanken är invånarna inte pigga på och de samlar nu in en protestlista.

28.6.2018

Elva ursprungsväxter vid rosariet

Naturresursinstitutet Luke har fått upp ögonen för rosengården vid Borgå sjukhus. Nyligen blev rosariet ett av endast fyra så kallade klonarkiv för ursprungsväxter som finns i landet.

28.6.2018

Lång väg tills cancerhundar blir etablerade

Universitetssjukhuset i Milton Keynes i England är det enda i världen där hundar används rutinmässigt för att diagnostisera prostatacancer. Men forskning på ämnet görs på många andra håll, i Finland tog man avstamp i att identifiera juvercancer hos tikar.

28.6.2018

Den här leken kan rädda liv

När den fyra månader gamla strävhåriga taxen Whisky lägger tassen på provburken med urin från en cancersjuk person får han en godbit i belöning. För valpen handlar det om en lek men syftet är att i framtiden använda hundars oöverträffade luktsinne för att diagnostisera cancer.

26.6.2018

Att cykla i grupp ger mer än draghjälp

Sedan slutet av maj har en grupp landsvägscykister en gång per vecka samlats vid Borgå cykelcenter för att ta sig en tur i de östnyländska landskapen. Sami Luoma var nyligen med för första gången.

23.6.2018

Jenni Tuominen och Tuomas Vimma lämnar bekymren kvar på motorvägen

Kocken och tv-profilen Jenni Tuominen och hennes man, författaren Tuomas Vimma, har ständigt många järn i elden, särskilt nu då hon öppnat en restaurang på Blåbärslandet i Helsingfors. Då behövs ett ställe där man kan ta det lugnt och slappna av. För Jenni och Tuomas är sommarstället på Vessö en sådan plats.

20.6.2018

Sibbo belönar personalen

Tjänstemännen och arbetstagarna i Sibbo kan räkna med 200 euro extra i oktober.

20.6.2018

Långa avstånd till dagvårdsplatser

SFP-politikern Elin Blomqvist-Valtonen känner till flera fall i Borgå där familjer erbjuds en svenskspråkig dagvård på så långt avstånd att det i praktiken varit omöjligt att ta emot den. Direktören för småbarnspedagogik Leila Nyberg säger att utvecklingen går mot färre men större enheter vilket dessvärre leder till längre avstånd.

20.6.2018

"Äkta nyfikenhet är att vara ödmjuk"

I slutet av augusti åker Emma Mustala, som vuxit upp i Sibbo, tillsammans med femton rikssvenska studenter till Kina. Inom ramarna för programmet Explore China ska de bekanta sig med företag i Shenzhen, Peking och Shanghai.