Oskar Skogberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

8.10.2020

Bubbel från Borgå – Evas kombucha tar form hemma i lägenheten

Den fermenterade te-drycken kombucha må ha en flera hundra år lång historia men på butikshyllorna i Finland dök produkten upp för ett par år sedan. Entusiasterna gör sin kombucha själv men i Borgå har Eva Saarelma börjat tillverka drycken till försäljning, tillsvidare i liten skala. Lilla Kombuchafabriken heter hennes initiativ.

Premium

30.9.2020

Avgörande tider på klättercentret Grottan – coronapandemin for i väg med kunderna

Företagare Carolina Mikanders upprop till bouldering-entusiasterna på Facebook gav resultat och efter en svår vår och sommar har kunderna igen börjat hitta till klättercentret i Hattula. Men att klara av både hyra och lån är fortfarande en utmaning i coronatiderna.

24.9.2020

Vagnen har landat – Spiritus Lux är Ådalens nya landmärke

– Jag hoppas folk ska komma hit till Ådalen för att njuta av konstverket och inte bara för att dricka öl, säger kommundirektör Mikaeal Grannas. – Men visst kan man dricka öl också, inflikar konstnären Stefan Lindfors.

23.9.2020

Normer är temat för serieutställning i Gammelbacka

Med ett drygt tiotal serieverk utställda kring köpcentret och allaktivitetshuset i Gammelbacka reflekterar konstnären Heidi Lunabba kring hur sociala normer begränsar våra liv. Även elever i Peipon koulu har deltagit i projektet.

Premium

21.9.2020

Fanns inget att diskutera – utbildningssektionen bordlade ärende om sparåtgärder

En lista på föreslagna sparåtgärder som svenska utbildningssektionen enligt beslutsförslaget skulle godkänna väckte ramaskri i Sibbo. Då det på torsdagen blev dags för möte hade listan tagits bort, så utbildningssektionen hade inget annat att göra än att bordlägga ärendet.

18.9.2020

Kompletterat - men inte ändrat - förslag för energitomten

Bland annat Borgå museum har oroat sig för att höghusen som planeras på Borgå Energis gamla tomt i Borgå centrum ska bli alltför massiva. Även om museets synpunkter den här gången lagts till handlingarna sker inga förändringar i byggnadernas dimensionering då stadsutvecklingsnämnden åter behandlar utkastet till detaljplan på tisdag.

17.9.2020

Uppfinnarjocke med en ny slags propeller

Vilken resurs i världen ser ut att vara i det närmaste outsinlig? Spillvärmen! Borgåbon Arttu Vuorio har utvecklat en metod för hur man kan göra något nyttigt av energin som i annat fall skulle gå förlorad. Tillämpningsmöjligheterna är många, men ett direktiv från EU är särskilt intressant då det gäller att få fart på affärerna.

15.9.2020

Nästa år blir kärvt i Sibbo

Tack vare extra understöd från staten ser Sibbos resultat för i år ut att landa vid nollstrecket. Men för nästa år ser läget värre ut för Sibbo och många andra av landets kommuner.

15.9.2020

Ska Salpar skola och Gumbostrands skola läggas ner? Sparlista med redan avfärdade förslag väcker bestörtning i Sibbo – politiker beklagar händelsen

Den offentliga beredningstexten om hur bildningssektionerna ska ta ställning till sparåtgärder var med sina förslag om snabba skolnedläggningar en kalldusch för många Sibbobor. Texten visade sig snabbt vara felaktig men varifrån kom sparlistan? Kommunstyrelsens ordförande svarar.

3.9.2020

Höjda priser och nya påföljdsavgifter för olovliga gör-det-själv-installationer – Sibbo Vatten ser över prislistan för serviceavgifter

Alltför låga serviceavgifter har lett till att Sibbo Vatten förlorat pengar då man utfört arbeten för sina kunder. Likaså har affärsverket inte direkt kunnat påföra några straffavgifter på kunder som bryter mot leverans- och kontraktsvillkor. Det här blir det en ändring på vid årsskiftet.

Premium

29.8.2020

"Jag vill ge kunderna inspiration och lugn"

När fotografen och inredaren Annika Blåfield öppnar en butik i Gamla stan känns det naturligt att den fått namnet Bild & Bo.

Premium

26.8.2020

I höst får invånarna säga sitt: utkastet till detaljplan för Nickby gårds centrum presenteras snart

Den politiska behandlingen av detaljplanen för Nickby gårds centrum inleds i höst. I samband med det här behandlas även invånarinitiativet med 290 underskrifter som lämnats in mot planerna på att utveckla området.

25.8.2020

Borgå stad vädjar: Ring bara en gång för att boka coronatest

Trots fördubblade resurser har man på hälsovårdscentralen svårt att klara av flodvågen av samtal till numren för tidsbokning av coronatest och rådgivning. Situationen förvärras av personer som ringer många gånger.

24.8.2020

Corona-oro bland idrottsföreningar – viktig verksamhet för barn och unga

Med hjälp av klara regler och handlingsmodeller hoppas man inom idrottsföreningarna i Borgå att den för många barn och unga så viktiga verksamheten ska kunna fortsätta under hösten trots coronapandemin.

Premium

21.8.2020

Miljonvilla vid havet fick ny ägare

Huvudstadsregionens höga prisnivå märks i Sibbo, där många fastigheter har bytt ägare i sommar till ett pris på över 300 000 euro.

Premium