Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

21.3.2019

Myndigheterna förbereder sig på tiotals IS-återvändare – "Är fortfarande radikala"

Polisen, Utrikesministeriet och social- och hälsovårdsmyndigheter arbetar för stunden intensivt med förberedelser för att de inte ska stå handfallna den dag de första IS-återvändarna anländer till Finland. Skyddspolisen bedömer att tiotals personer kan komma att återvända till Finland.

Premium

21.3.2019

Skypo: Ökad olaglig underrättelseverksamhet mot Finland – Ryssland och Kina särskilt aktiva

Främmande stater bedrev flera gånger under fjolåret cyberspionage mot Finland, misstänker Skyddspolisen. Det är främst Ryssland och Kina som bedriver underrättelseverksamhet mot Finland, slår Skypo fast i sin färska årsbok.

18.3.2019

Paula Lehtomäki är Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare

Statssekreterare Paula Lehtomäki har lämnat statsrådskansliet och flyttat till Köpenhamn där hon i dag tillträder som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Lehtomäki är den första kvinnan på posten och den första generalsekreteraren som är under 50 år.

Premium

17.3.2019

Stefan Wallin lämnar riksdagen: Jag har tajmat min sorti perfekt

– Jag har fått väldigt mycket av politiken, men nu är pajazzon tömd, säger Stefan Wallin som har nytt jobb på lut och lämnar riksdagen efter tolv år.

Premium

15.3.2019

Muslimer i Helsingfors känner stark oro – bönerum vandaliserades i Mellungsbacka

Hat och vandalism är vardag för muslimer i Helsingfors. Senast i dag utsattes ett bönerum för skadegörelse. Skyddspolisen ser inte att hotbilden mot muslimer i Finland skulle ha skärpts, men säger att det alltid finns en risk för att terrorattacker kan påverka andra att begå liknande dåd.

14.3.2019

Mark Galeotti: Ryska maffian säljer tjänster till kriminella i Finland

Ryska maffian är verksam världen över och Finland utgör inget undantag, tvärtom. När det handlar om kriminalitet och smuggling spelar närheten till Ryssland definitivt en roll, säger Rysslandsexperten Mark Galeotti.

Premium

10.3.2019

Brommels grämer sig över kraschad reform: Det var inte fel på beredningen

Professor Mats Brommels jobbade hårt för att vårdreformen skulle bli verklighet och anser inte att det var fel på beredningen, utan att populism och missuppfattningar fick reformen på fall.

Premium

9.3.2019

Torghälsningar till Sipilä: Svagt att lämna jobbet på hälft

Efter Juha Sipiläs taktiska kupp, att fälla regeringen med bara fem veckor kvar till valet, tar valrörelsen en dramatisk vändning. Regeringspartierna har ingen anledning längre att hålla varandra om ryggen. Nu är det fritt fram för varje parti att köra sitt eget race fram till valet.

Premium

9.3.2019

Sipilä säger inte om han avgår som partiledare efter valet

Håller Centerns usla gallupsiffor i sig, ställer Juha Sipilä inte upp för omval vid partikongressen 2020. Men om han tänker slänga in handduken tidigare än så, är han ännu förtegen om.

9.3.2019

Soini: Petteri Orpo skärrad som en uggla av Sipiläs besked

Utrikesminister Timo Soini kritiserar medierna och politikerna för att de inte kunde förutse Juha Sipiläs dramatrick att fälla regeringen.

8.3.2019

IS: Polisen letar efter knivmannen från Haga i Åbo

Brottsrubriceringen för mannen som är misstänt för knivskärningarna i Haga har skärpts.

8.3.2019

Samlingspartiet togs på säng av Centerns svek

Juha Sipiläs beslut att han slänger in handduken och låter regeringen falla uppskattades inte alls hos regeringspartnern Samlingspartiet där flera ledande politiker nåddes av beskedet via nyheterna.

3.3.2019

Lön för mödan eller endast ära?

Ska styrelsemedlemmar i stiftelser jobba gratis eller är det rätt att de får betalt för mödan? Åsikterna om arvo­den till förtroendevalda i allmännyttiga organisationer går isär.

Premium

3.3.2019

Stiftelsejobb kan göras gratis eller vara välbetalt – Kulturfonden toppar arvodesligan, visar HBL:s granskning

HBL:s granskning av finlandssvenska stiftelser visar på stora skillnader: En del betalar stora summor i synnerhet till ordförandena. Andra får inte en cent för att de engagerar sig för allmännyttan.

Premium

18.2.2019

Kyrkoherden om dödsolyckan: Lägret var avsett för erfarna skidåkare

Den tragiska olyckan i Himos där en pojke dog efter att ha åkt offpist under församlingens kombinerade skidresa och konfirmandläger väcker frågor om hur lägerarrangörer garderar sig mot risker.– Vi vet att unga inte alla gånger följer de regler som vuxna kommer med, säger Harri Lindfors från Föreningen för Skidcenter i Finland.

Premium