Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

23.3.2020

Färsk italiensk forskning: Hittills har nästan bara äldre dött i covid-19

I takt med att coronaepidemin skördar allt fler liv globalt ökar också kunskapen om sjukdomsförloppet. Av de avlidna är allra största delen äldre personer över 70 år. Ett nyupptäckt symtom är anosmi, nedsatt luktsinne.

20.3.2020

Läkarkåren förbereder sig på maratondagar

Coronaepidemin kommer att betyda långa dagar för vårdpersonalen, som kan beordras göra längre dagar och utföra andra arbetsuppgifter än vanligt. Den kommande gallringen av de covid-19-patienter som ska ges intensivvård, oroar inte Läkarförbundets ordförande Tuula Rajaniemi.

18.3.2020

Finland har bättre beredskapslager än våra nordiska grannländer

Coronaepidemin har fått andra länder att försöka komma åt Finlands stora medicinlager enligt statsministern, men genom ett blixtbeslut av regeringen begränsas medicinexporten.– Finlands situation är betydligt bättre än många andra länders eftersom vi har en buffert, säger Fimea-direktören Johanna Nystedt.

Premium

17.3.2020

Oro i riksdagen: Intensivvårdsplatserna kommer att tryta

En del oppositionsledamöter befarar att regeringens manöver för att stoppa coronaviruset inte är tillräcklig. Men stödet för regeringens beslut att införa beredskapslag är unisont i riksdagen.

16.3.2020

Kyrkan: Bara tio gäster vid vigslar och begravningar

Maxantalet gäster vid dop, vigslar och begravningar är tio personer enligt kyrkans nya direktiv med anledning av det nya coronaviruset.

16.3.2020

Helsingfors börjar stänga skolor med omedelbar verkan

Småbarnsföräldrar blir omedelbart tvungna att hitta barnpassning eller stanna hemma från jobbet om barnen är för små för att lämnas ensamma. Efter regeringens dramatiska besked om undantagsförhållanden, redogjorde Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori vilka följder besluten får i landets huvudstad.

11.3.2020

HUS infektionsläkare: Med den här ökningstakten närmar vi oss Sverige

Coronafallen i Nyland steg med 30 procent över en natt.– Med den här ökningstakten närmar vi oss samma situation som Sverige där alla fall inte längre går att spåra, säger HUS-överläkaren Asko Järvinen.

10.3.2020

Riksdagen garderar sig mot corona: Endast talmannen behövs för att fatta beslut

Coronaviruset får riksdagen att begränsa vilka personer som får hälsa på i granitborgen för att minska risken för att coronaviruset lamslår riksdagsarbetet

Premium

9.3.2020

Infektionsläkare: Sjukhuskapaciteten kan prövas också i Finland

I norra Italien och Wuhan fick coronaepidemin sjukhusen på knä. För att sjukhusen inte ska gå samma öde till mötes i Finland är kampen för att stävja virusets framfart ohyggligt viktig, säger infektionsläkaren Ville Holmberg.– Med de rätta åtgärderna kan vi förhindra att det uppstår en situation där sjukhuskapaciteten överbelastas.

Premium

9.3.2020

Första karantänskullen återvänder snart till skolbänken

Det har snart gått två veckor sedan den första skolkarantänen, utlyst på grund av det nya coronaviruset, utfärdades. Hittills har ingen av dem som försattes i karantän insjuknat. Eleverna återvänder till skolbänken på torsdag.

Premium

7.3.2020

SFP oroat att nordisk skola hotar finlandssvensk språkautonomi

Planerna på en tvåspråkig nordisk skola i Helsingfors vållar huvudbry för SFP som inom några veckor måste bestämma om partiet gör tummen upp eller ner för satsningen. Den tilltänkta skolan kan kräva en lagändring som skulle öppna upp för också andra tvåspråkiga skolor än den nordiska.

Premium

2.3.2020

Finländska skolor uppmanas planera för massfrånvaro på grund av corona

Utbildningsstyrelsen instruerar skolor och daghem hur de ska hantera den instundande coronaepidemin: Se till att ha planer för en situation där många elever eller lärare är sjuka eller någon insjuknar under skoldagen, lyder uppmaningen.

1.3.2020

Finländska skolor uppmanas planera för massfrånvaro på grund av corona

Utbildningsstyrelsen instruerar skolor och daghem hur de ska hantera den instundande coronaepidemin: Se till att ha planer för en situation där många elever eller lärare är sjuka eller någon insjuknar under skoldagen, lyder uppmaningen.

1.3.2020

Man punkterade bildäck i Pargas och gick till knivattack mot två personer

En ung man i fart med att punktera bildäck blev avbruten av två nattliga flanörer. Det gillade han inte varpå han knivskar mannen och kvinnan som hade uppmanat honom att sluta med vandalismen.

1.3.2020

Ytterligare två fall av corona – ett barn och en pensionär smittade

Två anhöriga till den kvinna som i fredags testade positivt för coronaviruset bär också på viruset. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, bekräftar två nya coronafall. Samtidigt fortsätter myndigheternas jakt på ytterligare personer som utsatts för smitta.