Lena Skogberg

Lena Skogberg

Projektchef, biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

11.9.2018

Analys: Evig sommar i EU

Ska Ungern mista sin rösträtt i EU? Vad händer med sommartiden? Och hur ska EU få oss att rösta i valet nästa år? EU rivstartar hösten den här veckan.

2.9.2018

Sinnemäkis vision: Helsingfors ska vara ett laboratorium för nytänk

Den gäckar henne, triggar henne, håller henne sysselsatt. Balansen mellan att bygga tätt och samtidigt göra staden grönare. HBL har talat med biträdande borgmästare Anni Sinnemäki om stadsvisioner – men också om bilar, ledarskap och var hennes lojalitet ligger.

30.8.2018

Krönika: Revolution i det tysta

Är du materialist eller postmaterialist? Svaret på det färgar din syn på hur viktigt det är att bo i ett demokratiskt land.

16.8.2018

ANALYS: Blocken krackelerar i Danmark, oheliga allianser under uppsegling

Den heta romansen mellan socialdemokrater och populister innebär att Danmark är på väg mot sitt mest spännande val på länge.

20.7.2018

Ledare: Populisterna samlar sina led

Populistpartierna i Europa smider planer på samarbete. I det ingår att trappa upp retoriken. Också den om medier som fiender.

19.7.2018

LEDARE: Balansgång mellan ideal och pragmatism

Tyst diplomati eller normskapande proklamationer – Finland går på lina i synen på totalförbudet mot kärnvapen.

19.7.2018

Debatt om fejknyheter: ”Desinformation är en del av den ryska militärdoktrinen”

Den här sommaren sover inte politiken. Följ med händelserna på Finlandsarenan i HBL:s liveblogg.

17.7.2018

Ledare: EU vacklar med en vacklande världsordning

EU söker sin roll i en vacklande världsordning.

16.7.2018

Expert: Låt oss hoppas på nedrustningsavtal

Ett ömsesidigt löfte om att fortsätta nedrusta är det bästa som kan komma ut av toppmötet USA-Ryssland. Det säger experten Katri Pynnönniemi till HBL.

16.7.2018

Försvarsministern: Stormakter som tänker i intressesfärer är illa för Finland

– Jag hoppas att det inte finns några inslag av intressesfärstänkande i mötet mellan de båda stormakterna. Det säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) i en kommentar till toppmötet mellan USA och Ryssland i Helsingfors.

21.6.2018

Gubbviskarens bästa tips – "Kvinnor har blivit arga på mig"

De flesta av oss har stött på dem, männen med makt på jobbet. Jenni Karjalainen, specialrådgivare på Ingenjörsförbundet, har utvecklat fem arketyper och hur man bäst ska förstå dem. – Det är gjort med kärlek och humor, säger hon.

17.6.2018

Taru Tujunen: Partierna står inte längre ensamma på scenen

Maktens väg i samhället håller på att förändras. Samhällsstrategen och Samlingspartiets tidigare partisekreterare Taru Tujunen funderar i dagens HBL-intervju på vilka vägar makten tar och vad det innebär. – I den digitala och globala världen finns förtroendet mellan människor. Det är en väsentlig skillnad från den analoga världen där makten fanns i en uppifrån och ner-hierarki, säger hon.

16.6.2018

Hautala vill bli kommissionär: "En skam att Finland inte haft en kvinnlig EU-kommissionär"

På 23 år har Finland inte haft en kvinnlig kommissionär. En skam, enligt EU-parlamentarikern Heidi Hautala (Gröna). Nu vill hon att partierna öppet lanserar sina kandidater. Hon lyfter fram Jutta Urpilainen (SDP) och Henna Virkkunen (Saml) – men är också själv intresserad.

16.6.2018

Krönika: Att bygga sin karriär på konflikt

Snälla chefer vinner i längden, visar forskning. Men vad hinner hända före det på världsscenen, undrar HBL-chefen Lena Skogberg.

3.6.2018

I Danmark jobbar man flexibelt – på gott och ont

Lätt att anställa, lätt att sparka. Lätt att byta jobb, hög dagpenning medan man söker nytt jobb. Inget stigma som arbetslös, låg arbetslöshet. Så framställs det danska arbetslivet ofta i den finländska debatten. Håller köpenhamnarna med om det? Följ med oss till några arbetsplatser i Köpenhamn.