Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

17.9.2019

Krönika: Folkets tur att vara lyckligt – vill Helsingfors vara stad för bilar eller för människor?

Har frågan om gågator i Helsingfors faktiskt inte kommit längre än så här, undrar biträdande chefredaktör Lena Skogberg inför kvällens möte i stadsmiljönämnden.

Premium

3.9.2019

Krönika: Man, 60+ och grön

Det är snart lokalval i Norge och i mätningarna växer miljöpartiet. Det är upplagt för ett grönt genombrott – med draghjälp från oväntat håll.

Premium

27.8.2019

Analys: Samlingspartiet söker sin roll som oppositionsparti

Polisdådet fördöms och regeringen hotas med interpellation om sysselsättningen. Det är beprövad oppositionspolitik som Samlingspartiets riksdagsgrupp presenterar på sitt sommarmöte. Frågan är om det räcker i dagens värld där nya partier rycker ifrån de etablerade.

Premium

17.8.2019

SDP:s Rönnholm: En motrörelse till nyliberalismen är på väg

För tio år sedan lyssnade ingen på Bernie Sanders. Nu gör man det. En motrörelse till nyliberalismen är på väg. Utom i Finland där den offentliga sektorn fortfarande anses vara ett problem. Det säger partisekreterare Antton Rönnholm inför SDP:s 120-årsdag.

Premium

18.7.2019

Ledare: Skärpning, Polen – och EU

EU bannar igen Polen för reformer som riskerar politisera domstolsväsendet. Men leder det någon vart? Nya personer på EU:s centrala poster kan vara den öppning som behövs.

Premium

17.7.2019

Ledare: Politik i en tid när vi vill tycka till hela tiden

Nutidsmänniskan vill tycka till om politik och samhälle oftare än vart fjärde år i val. Dessutom: hur fångar man upp deras åsikter som inte ens röstar? Den nya idén som far runt på Finlandsarenan är medborgarråd.

Premium

15.7.2019

Ledare: Den svåra konsten att lyssna

Det är viktigt att invandrarkvinnor kommer ut i arbetslivet, sägs det. Är det? Är vi på riktigt beredda att lyssna på vad invandrarkvinnorna själva säger?

Premium

14.7.2019

Ledare: Folklighet kräver ryggrad

Politikervecka, demokratifestival - kärt barn har många namn. Finlandsarenan har kvar sin folkliga prägel men för varje år pressas priserna upp. Om den utvecklingen fortsätter riskerar folket att ersättas av finsmakare med finanser.

Premium

12.7.2019

Ledare: Sälj inte din själ, EU-parlamentet

Det är ett stort stycke rå maktpolitik som serveras EU-parlamentet i valet av kommissionsordförande. De nyvalda parlamentarikerna sväljer knappast anrättningen otuggad - men bör också akta sig för att kohandla bort idén om ett ökat folkligt inflytande.

Premium

9.7.2019

Ledare: Välkommen till verkligheten, Sverige

Det pågår en märklig dans runt makten i Sverige. En efter en kliver partiledarna upp i boxningsringen för att puckla på varandra. Dansar runt, avvaktar läge för bästa rallarsvingen.

Premium

23.6.2019

Anne Berner: Om vi motsätter oss allt kommer landet inte att utvecklas

I fyra år var hon minister med en klar målbild framför sig. Hon förnyade, och hon gjorde det snabbt - för snabbt, tyckte många. Nu har Anne Berner lämnat politiken men ångrar inte sitt gästspel.

Premium

18.6.2019

Krönika: Kontroll, ja - men över vem?

En nyttig tjänare eller en farlig husbonde? Det lilla ordet kontroll är populärt i politiken men vem eller vad är det egentligen som behöver kontrolleras?

Premium

16.6.2019

Katainen: Statsministertiden är det svåraste jag varit med om

I höst slutar Jyrki Katainen som EU-kommissionär och flyttar tillbaka till Finland. Han är glad över att kunna räcka över stafettpinnen till sin gamla parhäst Jutta Urpilainen. – Hon kommer att bli bra, säger han.

Premium

4.6.2019

Krönika: Klimatstollar i dansk politik

Dansk Folkeparti borde ha konsulterat Sannfinländarna, skriver biträdande ansvariga utgivaren Lena Skogberg inför Folketingsvalet i Danmark i morgon.

Premium

28.5.2019

Tiilikainen: Hälsosamt med ett mer politiskt parlament

– Vi kommer att få se fler politiska strider i det nya EU-parlamentet eftersom det inte längre finns en automatisk majoritet, säger Teija Tiilikainen, direktör vid Utrikespolitiska institutet.Det är hälsosamt, anser hon.

Premium