Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

55-årig ledarskribent vid Hufvudstadsbladet och KSF Medias övriga nyhetskanaler. Relativt hygglig cocktailpianist och flygsimulatorpilot i det civila, bor i Borgå.

Senast publicerade artiklar

17.9.2018

Analys: Annie Lööf kan bli kompromiss som ny svensk statsminister

Moderater på väg mot makten kan bli de första att bryta tabut kring Sverigedemokraterna i svensk politik. Men det kan också spräcka alliansen och skapa en regering med socialdemokrater och mitten i stället - kanske med Annie Lööf (C) som statsminister.

11.9.2018

Konservatism, Gud och missnöje är ett fält bland svenska väljare

I Sverige sorteras partifältet upp för att Sverige ska få en regering. På högerkanten vandrar folk mellan Moderaterna, KD och SD i ett fält av konservatism, kristna värderingar och allmänt missnöje.

10.9.2018

Centern störst bland de mindre – Feministiskt initiativ rasade

Mycket kretsar nu kring de tre största partierna och regeringsförhandlingarna i Sverige. HBL:s korrespondent sammanfattar hur det gick för de mindre partierna i det svenska valet.

10.9.2018

Analys: Centern och Liberalerna har vågmästarrollen – inte Jimmie Åkesson

De politiska analytikerna utropar att det har uppstått en situation där Sverige inte kan regeras. Men så är det ju inte alls om man tillåter sig att se nyktert och mindre traditionalistiskt på det, skriver HBL:s korrespondent Jan-Erik Andelin i Stockholm.

10.9.2018

Valreportage: Hårfina skillnader i hela den svenska valnatten – Jussi Halla-aho på Sverigedemokraternas valvaka

Stefan Löfven ska kunna ha en andra statsministerperiod när skillnaden mellan blocken förblir hårfin genom valräkningen. Det tror man vid Socialdemokraternas valvaka där de unga har fullt ös. Den värsta förutspådda (S)-katastrofen uteblev.

9.9.2018

HBL på valvaka: Moderaterna jublar försiktigt för Alliansen

Ulf Kristersson har ställt in siktet på statsministerposten eftersom den borgerliga Alliansen går framåt. När HBL besöker Moderaternas valvaka är stämningen ändå något avslagen.

9.9.2018

Ovisst in i det sista – HBL på plats vid vallokalerna i Sverige

Det svenska valet blir mycket jämnt mellan de två huvudblocken. I Järfälla var stämningen avslappnad, men många väljare hade varit ovissa in i det sista.

8.9.2018

Analys: "Bort med Löfven" - men hur?

Det svenska valet på söndagen blir en fråga för målkameran. Så jämnt är det. Stefan Löfvens sittande rödgröna går in i sista kurvan med hårfin ledning.

7.9.2018

Finlandssvenska Rasmus Taxell valturnerar med invandrarextrema Alternativ för Sverige

Finlandssvenska Rasmus Taxell sjunger kampsånger för extremt invandrarkritiska Alternativ för Sverige (AfS). När han uppträder i Stockholm på fredagen sparkar han till en motdemonstrant från scenen.

7.9.2018

I Sollefteå har många röstat på sossarna för sista gången

Socialdemokraterna i Sverige stöder storlösningar i välfärden. I Sollefteå stängde de BB. Här i historiska Ådalen, det röda Norrlandshjärtat, lämnar många (S) på söndag.

2.9.2018

Sverigedemokraternas Anne vill inte lalla utan ge klara besked

Också i det präktiga, flitiga Småland får man höra otrevligheter på gatan. Det vet Anne Karlsson som är sverigedemokrat i Värnamo. Och invandrare från Finland.

2.9.2018

I Värnamo är Hans-Göran Centerns farsa nr 1

Centern i Sverige har valt en generös linje i flyktingpolitiken. Det är för att Hans-Göran Johansson och hans dotter kommer från en kultur i Småland där man hjälper sina medmänniskor, inte stjälper dem.

2.9.2018

HBL besökte svenska bibelbältet: Flit, frälsning och flyktingar

Mellan Jönköping och Göteborg är det gospel och Gnosjöanda som gäller. I det svenska bibelbältet täljer man pengar på sina företag, men inte så att man stjälper sin medmänniska. Här härbärgerar frikyrkliga hem muslimska flyktingar. Här skaffar poliser afghanska ungdomar jobb. Men i valet nästa söndag är det långtifrån självklart att Kristdemokraterna tar hem spelet här.

31.8.2018

Nu fiskar Sverigedemokraterna röster av invandrarna

Tretton dagar före valet i Sverige höjer SD insatsen. Stopp också för kvotflyktingar och en miljard kronor för återvandring. Men SD räknar ändå med invandrarröster i förorterna.

22.8.2018

I moderatfästet Danderyd rullar Cadillacs familjejeepar på bygatan

I Danderyd bor det förmögna Sverige. I hamnen i Stocksund går den lokala marinan och gymnasiefriskolan in i varandra. Hamnpaviljongen är skolans matsal.

@andelins på Twitter

Finländsk tidning: Centern och Liberalerna har vågmästarrollen - inte Jimmie Åkesson. "Sno karatvågen och besmanet… twitter.com/i/web/status/1…

Den finska tagningen då från Hufvudstadsbladet: Centern och Liberalerna har vågmästarrollen – inte Jimmie Åkesson… twitter.com/i/web/status/1…