Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

55-årig ledarskribent vid Hufvudstadsbladet och KSF Medias övriga nyhetskanaler. Relativt hygglig cocktailpianist och flygsimulatorpilot i det civila, bor i Borgå.

Senast publicerade artiklar

16.7.2019

Finländsk dna-biolog visar med en hink vatten alla arter i din vik

Micaela Hellström kan ur en hink vatten ur en sjö fastställa vilka arter som har rört sig på platsen de senaste dagarna och veckorna. Med rötter i Karis och Ekenäs forskar hon i dag internationellt i innovativa e-dna-metoder i Sverige.

Premium

16.7.2019

Finländsk dna-biolog hittar alla arter i din vik i en hink vatten

Finlandssvenska Micaela Hellström kan ur en hink vatten ur en sjö fastställa vilka arter som har rört sig på platsen de senaste dagarna och veckorna. Hon har forskat fram innovativa e-dna-metoder, där biologin, polisen och terabytena möts.

Premium

15.7.2019

Dödliga Umeåolyckan: Australien varnade för metallutmattning i olycksplanet

Australiska flygmyndigheter varnade i höstas för att det högvingade olycksplanet i Umeå hade vingstöd i vilka metallen utmattas. EU:s flygmyndigheter känner till problemet men har inte utfärdat egna bestämmelser.

Premium

12.7.2019

Kalmars van Gogh-show blir en karusell på semesterresan

Under sommarresan i Sverige är van Gogh-showen på Kalmar slott värd att se – om man är förberedd på en lättsmält snabbspolning av mästarens produktion.

Premium

4.7.2019

Burundifödda Nyamko Sabuni blir vågmästare i svensk politik – eller försvinner med sitt parti

Liberalerna står inför hotet att falla ur svensk politik vid nästa val om tre år. Under nya partiledaren Nyamko Sabuni kan de ännu utnyttja rollen som vågmästare mellan blocken.

Premium

3.7.2019

Tre skjutna en sommarsöndag – Sverige skärper vapenlagarna

I söndags slutade en varm och solig sommardag i Stockholm med tre unga män skjutna, i tre olika skottlossningar. Staden hukar för en spiral av gängkrig i sommar. Nya vapenlagar kommer tidigast nästa år.

Premium

10.6.2019

Här flyger båtarnas Tesla – elbåten kostar 190 000 euro

Candela Seven är en innovativ elbåt i omställningen till fossilfritt. Men med bärplan och avancerad styrelektronik ombord är priset inte för alla plånböcker.

Premium

10.6.2019

Finland säljer allt mer till Sverige – projektchefen från Kaskö jobbar i svenskt berg

Sju miljarder euro hämtar finländsk ekonomi i Sverige – bland dem finns många småföretag som säljer grönsaker, lastbilskörslor eller trygghetsalarm.

Premium

10.6.2019

Krönika: Rör inte ditt barns kompis

Vårt nya tabu är att inte vidröra någon annans barn – den nya gråzonen mellan mellanmänsklighet och sexualitet, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

5.6.2019

Danmark går till val i dag – HBL besökte kontroversiell bonderörelse

57 procent av danskarna anser att deras politiker har gjort för lite åt klimatkrisen. Dagens folketingsval har blivit ett klimatval – med flera frågor om lantbruket och landets stora köttproduktion. HBL har mött en kontroversiell bondeorganisation – och några av landets 13 miljoner grisar.

Premium

29.5.2019

Norge förbjuder pälsfarmning 2025

Förhållandena på pälsfarmerna i Norge blev inte bättre, vilket var villkoret. Nu stänger landets högerregering ner pälsnäringen inom sex år.

Premium

28.5.2019

Svenskarnas sjukdagar nära att fälla socialministern

Stefan Löfvens regering hotade mista minister i förtroendeomröstning. Centern räddade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

28.5.2019

Danska barnrimsdiktaren Halfdan Rasmussen uppdateras – ord som "hottentotter" strukna i nyutgåva

Halfdan Rasmussen, en av Nordens mest älskade barndiktare, debatteras i sitt hemland Danmark. Åtta av hans ordjazziga nonsensramsor för barn stryks i en nyutgåva. Förlaget vill inte att hans eftermäle ska stämplas med rasism.

Premium

27.5.2019

Sverigedemokraterna framåt, populistkrasch i Danmark

Sverigedemokrater och kristdemokrater som vill se ett nedbromsat EU gick framåt i det svenska EU-valet. I Danmark stärktes de etablerade huvudpartierna.

27.5.2019

Krönika: Svensken kör en cappuccino; själv kör jag en Toyota

Ett års tjuvlyssnande i Stockholm har lärt mig mycket om det svenska språket, skriver HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin

Premium

@andelins på Twitter

Jäämme siis odottamaan reaktiota: "Meidän IS-lapsia ette jumalauta vie!" https://t.co/eXeffFJoBN

Finländsk tidning: #Uppsala-biolog kan med dna ge facit till alla fisketävlingar i sommar ur en hink vatten. Och rä… twitter.com/i/web/status/1…

Finländsk tidning: Australien varnade för metalltrötthet i olycksplanets vingkonstruktion senaste sommar. @hblwebb… twitter.com/i/web/status/1…