Ida-Maria Sola

studerar psykologi vid Åbo Akademi

Senast publicerade artiklar

12.1.2018

I dag: Starköl, smärta och sår

Problemet är inte starkölen i matbutiken. Problemet är ensamheten hos vår granne och vår oförmåga att ens försöka lindra den.

8.12.2017

I dag: Jörn och jag

Donners två filmer fick mig att känna något för mitt fosterland. Men vad?

3.11.2017

I dag: Det lättar inte

Att på allvar granska sin arbetsbörda, både på jobbet och hemma leder snabbt till att vi inser att vi måste avstå från något för att få till stånd en förändring.

29.9.2017

I dag: Upp på barrikaderna gymnasister!

Ni är inne på slutrakan av höstens studentskrivningar. I går skrev någon av er samhällslära, på måndag ska ni kanske visa hur bra ni bemästrar franskan.

25.8.2017

I dag: Dyrt och förvirrande

Dags att ta tjuren vid hornen och förenkla, förtydliga och reformera den sociala tryggheten i Finland. För just nu känns den mest som den sociala förvirringen i Finland.

21.7.2017

I dag: Mår du bra?

Hur mycket av ditt välbefinnande och självförtroende är du beredd att offra för att veta vilken öl din gymnasiekompis dricker just nu?

16.6.2017

I dag: Språkbruk

I korridorerna på Akademin hör jag språkgranskarna beklaga sig över antalet avhandlingar de tvingas underkänna. I kafferummet lyssnar jag på diskussionen om studenter underkända i modersmål som ansökt om studieplats.

12.5.2017

I dag: Dans som politik

Hur vi dansade definierades inte av någon åskådares ögon utan av hur vi själva ville dansa.

7.4.2017

I dag: Varför vill du inte bli mamma?

Unga kvinnor är rädda för att behöva ge ifrån sig hela sin integritet för att bli mammor, medan männen i stort fortfarande kan vara män och sedan pappor därtill.

3.3.2017

I dag: Den rädda människan

Vad händer med ett samhälle som inte vill ha sin framtid, som inte drömmer om något nytt?

27.1.2017

I dag: Nya tag

Enligt flera framstående forskare kommer depression att bli folksjukdom nummer två – efter diabetes – i västvärlden, bara inom några årtionden.

23.12.2016

I dag: Studenten och tanten

Den unga mannen i keps åberopade vårt samvete när han sa att vi har ett moraliskt ansvar. Det är det sällan någon som gör i studentkretsar i dag.

16.11.2016

i dag: Använd inte din röst!

I verkligheten har de flesta insett att det är bråttom och att det är dumdristigt att engagera sig i universitetet mer än nödvändigt.

12.10.2016

I dag: En naiv önskan

Jag är väldigt glad att just nu vara i ett livsskede där allt får ta en stund, där jag belastar miljön mindre och där mitt värde mäts i hurdan jag är och inte vad jag har.

7.9.2016

I dag: Två tredjedelar borde synas

Även om studielivet ofta känns lättsamt och oseriöst lägger vi här grunden för hur vi tänker om varandra, oss själva och vår kapacitet.