Bo Ingves

Bo Ingves

Journalist

Senast publicerade artiklar

25.1.2020

Laddhybridernas veteran uppdaterades

Den traditionella tjänstebilen Volkswagen Passat uppdaterades i fjol i väntan på att en helt ny generation kommer om något år. Samtidigt återkom laddhybriden GTE efter en längre påtvingad paus, nu med ett kraftigare batteri som ger en räckvidd på 55 km enligt WLTP.

Premium

14.9.2019

Nybilsförsäljningen går bakåt men importen ökar

Nybilsregistreringen har haltat kraftigt i Finland och var under årets första åtta månader nästan 13 procent lägre än i fjol under motsvarande tid. Men samtidigt har importen av begagnade bilar fortsatt att öka kraftigt så att det i fjol importerades nästan 40 000 personbilar och i år väntas antalet vara över 46 000. På tre år har importen fördubblats visar statistiken.

Premium

2.6.2019

Från Antarktis till Spetsbergen

Seglaren och båtelektronikexperten Robert Nyberg från Sibbo lärde sig det mesta om segling och havet under barndomens långa somrar på sommarstugan på Emsalös sydspets. De kunskaperna kom väl till pass när han 2008 ingick i besättningen på äventyraren och miljökämpen Mike Horns segelbåt Pangaea under en expedition till Antarktis.

Premium

13.4.2019

Liten Mercedes i den högre klassen

Poängen med nya Mercedes-Benz B-klass är att den är nio centimeter högre än A-klassarna, har ett bekvämt insteg och gott om rum både bak och fram. Trots att linjerna inte är helt pjåkiga med tanke på det högre formatet kan man ändå säga att den här ankungen inte blev en svan i sin tredje generation.

Premium

16.3.2019

Årets normala bil i Europa lider av däckbuller

Nya Kia Ceed Sportswagon är det mångsidigaste alternativet i modellserien eftersom bagageutrymmet är riktigt rejält. Då dessutom vägegenskaperna är på sin plats kan man tala om en lyckad bil i många hänseenden.

Premium

15.3.2019

Nollvision för 2030 – skärpta klimatmål inom Borgå stad

Borgå har skärpt sina klimatmål så att staden ska vara kolneutral 2030, då den tidigare målsättningen var 2035. Ett steg mot den visionen var att Borgå som första stad övergick till Nestes förnybara MY diesel i sin egen fordonspark sommaren 2017.

Premium

9.2.2019

Båtmässan: Snart börjar faktiskt sommarsäsongen

Det är delvis nya vindar på Båtmässan 2019 som öppnade i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Någonting av dagens trender visas av att det finns endast två segelbåtar bland de drygt 500 utställda båtarna och att antalet nästan raka motorbåtsstävar har ökat lavinartat.

Premium

23.1.2019

Rymlig och harmonisk

Nya Volvo V60 släpptes lös i Finland till hösten och på sommaren börjar sedanversionen S60 levereras. Den blir den första Volvon som över huvud taget inte fås med dieselmotor.

Premium

9.11.2018

Passa på och provkör på veckoslutets bilmässa

Bilsalongen Auto 2018 i Helsingfors är en uppfriskande upplevelse med ett öppet och lättöverskådligt utställningsområde där det finns allt från nya jättelika Audi Q8 till minimala Smart EQ och allting däremellan.

8.11.2018

Finns din nästa bil här?

Dörrarna till den finländska bilsalongen Auto 2018 öppnas på fredag kl. 10 i Mässcentrum i Helsingfors. Den stora skillnaden mot andra bilsalonger är att besökarna här kan provköra många av bilarna i riktig trafik.

11.8.2018

Citybilen Toyota Aygo söker unga köpare

Det minsta A-bilsegmentet är så litet i Finland att det inte syns på listan över de tio mest sålda bilklasserna. Inte ens förnyade Toyota Aygo, som traditionellt är en av favoriterna i klassen, väntas sälja mera än runt 250 stycken på årsbasis.

11.8.2018

Mercedes-Benz bilar speglar historien

Mercedes-Benz museum i Stuttgart beskriver inte endast bilmärkets historia med start från bensinbilens födelseår 1886, utan ger samtidigt en tillbakablick på Tysklands historia.

9.8.2018

Hyundai växer till sig

Hyundais presentation av sin helt nya stora suv Santa Fe följde samma manuskript som bilbranschen i övrigt: längre, bredare och tekniskt bättre än föregångaren.

21.4.2018

Finländsk elbuss bäst i klassen

Den färska finländska elbusstillverkaren Linkker har redan levererat elbussar till Köpenhamn, huvudstadsregionen och Åbo. Fem bussar tillverkas med destination Luleå och bussar har beställts bland annat till Frankrike och Singapore.

21.4.2018

CX-5 är den snygga suven

I väntan på Mazdas nya superbensinmotor Skyactiv-X som ska komma nästa år provkör jag nya suven CX-5 med märkets normala tvåliters bensinmotor under motorhuven.