Annika Hällsten

Annika Hällsten

Reporter

Senast publicerade artiklar

6.10.2020

Kulturen får ett nytt stödpaket – "Vi talar om större summor än två miljoner"

Kulturminister Annika Saarikko (C) utlovar ett nytt stödpaket för den av coronaepidemin hårt drabbade kultursektorn. Summan är ännu oklar.

5.10.2020

Rödberg och Brunsparken? Designmuseet döpte om stadsdelarna

Brunnsparken blev Brunsparken och Rödbergen blev Rödberg på den Helsingforskarta som står i Designmuseets entréplan.

1.10.2020

Märta Tikkanens finska förlag gjorde alla ändringar Tikkanen krävde utan knot

Märta Tikkanens finska förlag hade inga problem med att godkänna de ändringar och anonymiseringar som Tikkanen ville införa i den kommande biografin.

Premium

24.9.2020

Filmen om Tove Jansson görs av kvinnor och männen har birollerna

Produktionsteamet i filmen om Tove Jansson domineras av kvinnor, från producenten, regissören, manusförfattaren, fotografen och scenografen till de två huvudpersonerna. – Att det blev så är en kombination av planering och slump, säger producenten Andrea Reuter.

Premium

22.9.2020

Brodern och hemmet är de röda trådarna i Jörn Donners sista text

Jörn Donners sista text handlar om brodern och om släktgården, Donnerska huset i Kronohagen. – Det här var det enda varaktiga i hans liv, säger sonen Rafael Donner.

Premium

22.9.2020

De ryska emigranterna förlorade allt de ägde men sitt andliga kapital fick de behålla

Anniina Tarasova visste från början att hon ville förlägga sina kriminalromaner till Sankt Petersburg. Släktens ryska historia och emigrantöden vägledde henne.

Premium

11.9.2020

Våldtäkten måste förberedas – nu justeras gränserna för sexscener på film

Sexscener på film kräver planering, repetitioner, en överenskommelse om hur intim scenen ska vara och inga överraskande direktiv när kameran rullar. – En skådespelare måste få känna sig trygg under inspelningen av intima scener, säger intimitetskoordinatorn Pia Rickman,

Premium

8.9.2020

Litteratur: Gåtan med den försvunna mamman förbryllar läsarna men Lydia Sandgren vill inte presentera enkla svar

Lydia Sandgren ville skriva en roman om vänskap, kärlek, familjeband och Göteborg. Dessutom ville hon utforska gåtan med en mamma som överger man och barn. Resultatet blev Samlade verk och ett entusiastiskt mottagande.

Premium

5.9.2020

Tv-recension: Jan Guillou kopplar på charmen

När journalister håller låda om sig själva blir resultatet ofta tröttsamt. Undantaget är Jan Guillou som i en ny dokumentär är ömsom säker på sig, ömsom charmig.

Premium

4.9.2020

Vincent van Gogh avbildade de utsatta – teckningen av älskarinnan är fylld av känslor

Vincent van Goghs modeller var ofta arbetare, fiskare och prostituerade. Modellerna var fattiga, men teckningarna av dem utstrålar värdighet.

Premium

3.9.2020

Alvar Aalto var en erotisk arkitekt och hans fruar hjälpte honom att bli framgångsrik

Alvar Aalto var ett geni men sina storverk skapade han inte på egen hand. De två begåvade fruarna, Aino och Elissa Aalto var livsviktiga, både för samlivet och för framgången.

Premium

1.9.2020

Mardrömmen är en falsk ton – Ina Weisse vet hur det är att spela fel på konsertscenen

Musikvärldens skoningslösa tävlingsmentalitet, höga ambitioner och en krävande lärarinna är teman i Ina Weisses nya film.

Premium

31.8.2020

Favoriterna blev hackkycklingar – Harry och Meghan fortsätter kämpa

Hertigparet av Sussex – Harry och Meghan – trodde att de kunde fly offentligheten och glida in i en anonym tillvaro i Kalifornien. De hade fel.

29.8.2020

Kronprinsessan i kängor – vandra genom Sverige med Victoria

Kronprinsessan Victoria lärde sig trivas i naturen redan som barn. Intresset har hållit i sig och när prinsessan fyllde 40 år önskade hon sig landskapsvandringar i present. Nu har hon trampat på genom hela sitt vidsträckta rike.

Premium

28.8.2020

Ryggen är huvudsaken – Yrjö Kukkapuros design utgår från kroppens behov

Yrjö Kukkapuros karriär har varat i 60 år men än har en av våra mest kända formgivare inga planer på att dra sig tillbaka. – Så länge jag kan se och hålla i en penna fortsätter jag, säger Kukkapuro. I sin ateljé i Grankulla har han skapat klassiker som omger oss i vardagen.

Premium