Zilliacus tolkar Ronja på Lurens

Bild: Cata Portin

Tobias Zilliacus är främst känd för sina skådespelarinsatser i en rad teve- och filmproduktioner. I sommar gör han premiär både inom amatörteater och på Lurens som regissör för sommarens uppsättning av Ronja Rövardotter.

INTERVJU

Det är en sen februarieftermiddag när vi träffas på ett kafé ett stenkast från Tobias Zilliacus arbetsrum i centrala Helsingfors. Zilliacus är en mångsysslare som förutom skådespelandet bland annat sysslat med improvisationsteater, undervisat vid Teaterhögskolan och regisserat på Teater Viirus och Svenska Teatern. För tillfället fylls hans arbetsdagar av olika skrivuppdrag och arbetet tillsammans med improvisationsteatergruppen Stella Polaris. Varje vecka beger han sig också till Lovisa för att arbeta med sommarens jubileumsuppsättning av Ronja Rövardotter.

– Det är spännande. Jag var på Lurens för första gången i fjol då jag såg den sista föreställningen av Sällskapsresan. Jag hade aldrig varit där förut och eftersom Lurens är legendariskt och mytomspunnet blev jag nyfiken på hela stället, säger Zilliacus.

Redan före Lurens kontaktade Zilliacus med regissörserbjudandet hade han lekt med tanken om att testa på amatörteater.

– Jag var nyfiken på vad amatörteatervärlden går ut på. Jag har kanske en romantisk bild över den – så man får se hur bra den bilden stämmer överens med verkligheten, säger Zilliacus och skrattar.

I nuläget är arbetet inne i planeringsskedet där dramatiseringen håller på att färdigställas och ensemblen gör olika övningar för att lära känna varandra.

– Det har varit underbart att se hur många som är entusiastiska och vill ägna sin tid och sommar åt att spela teater – utan någon annan ersättning än att de får göra det tillsammans.

Zilliacus har tillsammans med en kompositör skrivit ny musik till pjäsen och nu är den största delen av rollerna också i princip utdelade.

– Ronja är vald. Men vi saknar ännu några rövare till rövarbandet. Så om det finns någon rövare i Lovisa som är sugen på att komma med så hinner man ännu.

Att valet i år föll på den omtyckta Astrid Lindgren-klassikern är Zilliacus förtjänst.

– Det är en mångbottnad och bra historia som har många fina element och plan. Det känns som ett buffébord med många olika goda rätter som man kan börja hugga in i. När jag hade varit och bekantat mig med Lurens så var det någonting med miljön som sa åt mig att Ronja låter sig göras här.

Zilliacus upptäckte Ronja Rövardotter, både som bok och film, i en vuxen ålder via sina barn. Det som tilltalade honom är att berättelsen har ett jättelikt hjärta. Zilliacus menar att Lindgrens skicklighet ligger i att hon berättar känslosamma historier utan att de blir för smöriga eller gullepluttiga, utan där får saker också vara farliga och folk vara arga på varandra.

– Det är en pjäs om hjärta och försoning, vilket jag tror är något att vi alla mår bra av att ta till oss och som vi behöver av i dagens värld. Jag hoppas kunna tillsammans med det här gänget skapa ett äventyr som är spännande trots att de flesta känner till storyn.