Ylva och Stina Ekblad spelar på Klockrike

NYSKRIVET. Systrarna Stina (mitten) och Ylva Ekblad (t.v.) möts för första gången på en finlandssvensk scen i Susanne Ringells pjäs De langehanska öarna som regisseras av Ulrika Bengts (t.h.). Bild: Frida Lönnroos

I höst står Ylva Ekblad och Stina Ekblad för första gången tillsammans på scenen i en finlandssvensk teaterproduktion. Nyskrivna De langerhanska öarna sätts up av Klockriketeatern.

Klockriketeatern ger i höst dramatikern och författaren Susanne Ringells pjäs De langerhanska öarna med systrarna Ylva Ekblad och Stina Ekblad i rollerna. För första gången får vi nu se systrarna Ekblad stå på scenen tillsammans i en finlandssvensk teaterproduktion. För Stina Ekblad är det dessutom fråga om den första finlandssvenska produktion sedan Århundradets kärlekssaga på Wasa Teater 1979.

De langerhanska öarna är nyskriven finländsk dramatik på svenska, som tar upp existentiella frågor i en enaktare. Susanne Ringell har skrivit texten uttryckligen med systrarna Stina och Ylva Ekblad i åtanke, och pjäsförfattaren beskriver historien som en lekfull dystopi.

I pjäsen möter vi två systrar i ett hotellrum. De har varandra, men det är också det enda de verkar ha och vara säkra på.

– Pjäsens bärande tema är förlust, förlust av mening och sammanhang. Tonen är poetisk, ofta vemodig men också halsbrytande associativ och respektlös i förhållande till givna sanningar och konvenansens regler.

Pjäsen regisseras av Ulrika Bengts, som regisserade Mor Kurage på Wasa teater 2016 med Ylva Ekblad i titelrollen. För scenografin står Katrin Brännström och kläderna planeras av kostymdesigner Linn Wara. Musiken förverkligas av kompositör Peter Hägerstrand, ljusen av ljusdesigner Mari Agge och som producent står Dan Henriksson.

De langerhanska öarna får sin premiär den 27 september i Louhisalen i samarbete med Esbo stadsteater. Därefter startar en turné med föreställningar på Wasa Teater, Åbo svenska teater, Nationalteatern i Helsingfors och Dramaten i Stockholm.

Mer läsning