Ylva Holländer fortsätter leka

FANTASIFULL. – Som lärare måste man alltid hitta på och jag tror att åren som pedagog var otroligt givande för mitt konstnärskap, säger Ylva Holländer Bild: Kristoffer Åberg

Bildkonstnären Ylva Holländer älskar att leka fram sin konst. – Men jag är lekfull på ett allvarligt sätt, betonar hon.

En installation signerad Ylva Holländer avtäcks i juni i Esbo centrum. Installationen ingår i konstjippot Objekti 1 (Objekt 1) och är skapad av något Ylva Holländer beskriver som "blandat skräp".

– Konstverket består av flera färggranna delar gjorda av platsleksaker och plastblommor, beskriver Holländer.

Men innan dess stundar ett absurt och glatt äventyr i Nederländerna. Ylva Holländer och hennes kollega Marjaana Rantama har packat en låda kortfilmer och installationer och är redo för den internationella konstmässan Huntenkunst.

En av kortfilmerna heter Die Chirurgin och handlar om en kvinnlig kirurg som lämnar operationssalen och beger sig ut i livet på jakt efter kärleken. Färden går till Hamburg, Paris och månen.

– Die Chirurgin är inte en film om kärleken mellan två människor utan om sökandet efter kärlek, betonar Ylva Holländer.

Lekfull sida

Under arbetet med kortfilmen har Ylva Holländer fått utlopp för sin lekfulla sida, den som så ofta lyfts fram på tal om hennes konst.

– Jag älskar att leka fram ett innehåll, så där som barn gör när de fantiserar. Och jag är bra på att plocka isär, foga samman och hitta på.

Det senaste påhittet ifråga om konstmässan Huntenkunst är att Ylva Holländer och Marjaana Rantama ska vara utklädda – Holländer till astronaut och Rantama till kirurg. Dräkterna sys upp av en professionell sömmerska.

– Lite förskräckt är jag inför tanken på att leka astronaut i två dagar. Men det är min idé och nu gäller det att kasta sig ut i leken, säger Holländer.

Erkänsla

"Ylva Holländer har under många år som bildkonstnär och konstpedagog vid Borgå konstskola inspirerat otaliga studerande och bidragit till att göra det nyländska konstfältet rikare", står det i Svenska kulturfondens motivering till att Ylva Holländer beviljas ett av kulturfondens pris.

Ylva Holländer medger att hon är tagen.

– När man får ett så här fint pris sporrar det en till att jobba ännu mera.

Vad inspireras du själv av?

– Jag tror att det har varit otroligt givande för mitt konstnärskap att jag har jobbat så mycket med unga människor.

– Som lärare måste du ständigt hitta på uppgifter åt andra och det har jag själv kunnat dra nytta av.

Ylva Holländer var 19 år när hon vid första försöket blev antagen till Finlands konstakademi. Som konstnär är hon känd för att samla på sig intryck från många håll och för att gärna ägna sig åt olika genrer.

Utställningen Levande och döda organismer, som visades på Forum Box i mars, handlade om kretslopp, förmultning, anatomi och tomma rymder och blev både en publik- och en kritikersuccé.

"Det är ingen tungsint eller dyster helhet – stora skulpturers eleganta trästrukturer och stundvis allvarliga teckningar vägs upp av lekfulla installationer och finurligt projicerad animation", skrev HBL:s konstkritiker Helen Korpak i sin recension.

Ylva Holländer säger att hon förundrades över den enorma mängd feedback hon fick och av att flera av besökarna såg utställningen upprepade gånger.

– Verken var tydligen lätta att ta till sig.

Den ursprungliga idén var att teckna hela världen och i sin ateljé fortsätter Ylva Holländer arbetet med de levande och döda organismerna.

– Konstverken är inte klara. De förändras och lever vidare och det är roligt.

Ylva Holländer har en synlig position också i hemstaden Borgå. Tillsammans med Borgå konstnärsgille har hon varit med och utvecklat Galleri Fickan, rummet för mediekonst som är en permanent del av Konsthallen i Borgå. I gatubilden kan man bekanta sig med hennes verk i form av den färggranna väggmålningen i gångtunneln under Mannerheimgatans bro.

Ålder: 63 år.

Familj: Man, två vuxna barn.

Karriär: Bildkonstnär. Studerade vid Finlands konstakademis skola 1974–79. Debuterade som konstnär på De ungas utställning 1977 och hade sin första separatutställning 1978. Är som konstnär känd för att gärna experimentera med olika tekniker. Bor i Borgå och har, tillsammans med Kirsi Kaulanen, gjort två offentliga konstverk, ett på västra åstranden och ett på sjukhuset. Ställde ut nya verk på utställningen Levande och döda organismer på Forum Box i Helsingfors i mars. Arbetade i 20 år som pedagog vid konstskolan i Borgå. Tilldelades statlig konstnärspension 2018. Har grundat Galleri Fickan – ett galleri för installationer, samt mediekonst och ljud- och ljuskonst. Galleriet finns i Borgå konsthall. Representerad i bland annat Amos Andersons konstmuseums, Borgå stads, Pro Artibus och Statens konstsamlingar.

Aktuell: Belönas med 15 000 euro av Svenska kulturfonden vid fondens fest i Helsingfors 8 maj. Är tillsammans med konstnären Nelli Nio aktuell på sommarutställningen för nutidskonst i Esbo.

Förebilder: Nej.

Gillar: Att trumma. Jag har börjat ta trumlektioner och har ett eget band, döpt till Finsk filmindustri.

Läs också: skaparen-av-sorgmodig-seriefigur-far-pris

Mer läsning