Yle: Allvarliga klagomål mot byggbolaget Sisco – polisen misstänker brott

Byggbolaget Sisco har byggt kring tusen billiga bostäder i Nyland. Bild: SPT-arkiv

Nu har också polisen blivit intresserad av byggbolaget Siscos verksamhet. Bolaget har bytt ägare flera gånger och slarvat med byggandet.

Yles MOT-program rapporterar om allvarliga klagomål mot byggbolaget Sisco. Bolaget har byggt kring tusen bostäder i Nyland, bland annat i Borgå, Klövskog, Sibbo, Träskända och Vanda sedan 2008. År 2017 omsatte bolaget 52 miljoner euro.

Siscos affärsidé är att använda fabriksbyggda moduler för att bygga billiga bostäder av trä. Idén har marknadsförts som miljövänlig, effektiv och innovativ.

Här kan du läsa ÖN:s artikel Sisco anklagas för allvarligt slarv från 2017.

Flera av Siscos kunder är ändå missnöjda med kvaliteten. En del av byggarbetet har lämnats halvfärdigt, en del är undermåligt. Dessutom har bolaget varit ovilligt att åtgärda problemen.

Bolaget har bytt ägare tre gånger sedan starten. Först köptes det av Sentica Partners, sedan av Permiso. Permiso leddes av delvis samma personer som grundade bolaget.

Enligt det senaste köpebrevet ägs bolaget i dag av brittiska Kulosaari Holding Limited. Enligt brittiska handelsregistret har bolaget ändå avregistrerats i april.

Östra Nylands polisinrättning har inlett en förundersökning om bolagets verksamhet. Förundersökningen gäller fyra ärenden.

Polisen misstänker bland annat grov oredlighet som gäldenär, grov förskingring och grovt bedrägeri.

Mer läsning