Winberg glömde bort hur bra hon egentligen är

GLAD THAIBOXARE. Gia Winberg har all orsak att le. Både på grund av ett fint år 2017 och på grund av ett tredje FM-guld i följd. Bild: Tommi Willberg

Sibbodamen Gia Winberg följde upp sitt finfina år 2017 med att inleda året 2018 med FM-guld och representationsrätt till EM och VM.– Jag är ute efter ett stortävlingsguld, säger hon.

Thaiboxaren Gia Winberg har etablerat sig på såväl den nationella som internationella världstoppen. Fjolåret var en verklig succé då hon försvarade sitt FM-guld och vann VM-brons och tog silver i World Games. Dessutom valdes hon till årets thaiboxare av Finlands thaiboxningsförbund och förra veckan premierades hon också av hemmakommunen Sibbos fritidssektion.

Men det var först senare som hon började uppskatta sina prestationer.

– Det var ju ett bra år. Det var kul att jag blev premierad av Sibbo, det var en stor överraskning och en otrolig prestation att få delta i World Games och så tog jag min första VM-medalj. Jag hann lite glömma all framgång då jag så hårt jagade en stortävlingsseger, säger Winberg.

Winberg är ett stort namn i damernas 60-kilosklass men thaiboxningsförbundet ansåg henne vara bäst, alla viktklasser inräknat – oavsett kön.

– Det är fint, en stor ära, säger Winberg som vunnit de tre senaste FM-gulden i sin viktklass.

VM och/eller EM

Under FM-helgen i början av februari blev det endast en match för Winberg: finalen. De två övriga deltagarna möttes i semifinal medan Winberg gick direkt till final. På spel stod representationsrätten till säsongens stora mästerskap, VM och EM. Även om Winberg är en erfaren idrottare så är det nervöst i FM.

– Pressen är hård. Jag stressar mer över FM än över större tävlingar. Det är ändå stortävlingsresorna som står på spel.

Winberg vann finalen via teknisk knockout i den tredje ronden.

– Motståndaren var oerfaren. Brorsan (tränaren Niklas Winberg) ansåg att jag kan avsluta matchen genom slag. Nå, jag slog och det gav resultat, berättar Winberg.

Winberg är både EM-, VM- och World Games-medaljör men än så länge har hon endast brons- och silvermedaljer i prisskåpet. Säsongens mål är solklart.

– Jag vill förgylla medaljerna. Om jag lyckas prestera så är det fullt möjligt.

I nuläget är det ännu oklart om det blir EM, VM eller både och i år. VM ordnas i Mexico, EM i Tjeckien.

– Att åka till Mexico är ett dyrt projekt. Vi funderar på det hela, säger Winberg.

Tränar i Esbo

Winberg är ett bekant ansikte på Porvoon Thaiboxing Clubs träningssal men det är i Esbo på Kehähaits gym där hennes och broderns huvudkvarter är. Winberg är en av få idrottare som tränar under brodern Niklas vakande öga.

Allt som görs på träningarna är med tanke på årets stortävlingar. Fjolåret berättade mycket om hur nära toppen Winberg är.

– Jag vet hurdana toppidrottarna är och vet vad som jag ska koncentrera mig på. Men det är med de egna styrkorna som jag tävlar, säger Winberg.

Sibbo kommuns fritidssektion utsåg den 16-åriga världsmästaren i karate Julius Nyholm till Årets idrottare. Sektionen beslutade att dela ut priset Årets idrottsbragd till Anna Salmensaari som på eget initiativ startat volleybollverksamhet med låg tröskel för unga asylsökande i Sibbo. Båda erhöll ett stipendium på 1 000 euro.

För framgång i FM-tävlingar premierades:

Eljas Aalto (friidrott)

Victor Fagerholm (friidrott)

Samu Kauppinen (downhillcykling)

Tatu Kokkonen (ultimate)

Anton Korhonen (ishockey)

Senja Koskinen (fotboll)

Matts Lehtinen (ishockey)

Eevert Serow (ishockey)

Casper Tillander (friidrott)

Filemon Sundberg (motorbåtsport)

Benjamin Vuorihovi (motorbåtsport)

För framgång i internationella stortävlingar premierades:

Max Blomberg (motorbåtsport)

Sasu Halme (MTB-cykling)

Matilda Kajander (synkroniserad konståkning)

Willem Kajander (friidrott)

Hanna Kareinen (simning)

Axel Lindberg (fälttävlan)

Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen (motorcykelracing)

Isak Skog (bandy)

William Skog (bandy)

Susanna Törrönen (styrkelyft)

Gia Winberg (thaiboxing)

Mer läsning