Wahlströms drömläge inför VM-titelmatchen: "En vinn-vinn-situation"

NY VM-MATCH. Eva Wahlström känner ingen större stress inför VM-titelmatchen i december. Bild: Tommi Willberg

Eva Wahlström försvarar sin VM-titel för femte gången i december – och för första gången utomlands. Motståndaren är Firuza Sjaripova, ett ungt stjärnskott från Kazakstan vars bakgrundsteam bestämt ska bli en världsstjärna.

Den 22 december smäller det i S:t Petersburg. Eva Wahlström försvarar WBC-förbundets VM-titel i superfjädervikt mot Kazakstans bara 24-åriga Firuza Sjaripova. Men Sjaripova är ingen slagpåse. Hon gjorde proffsdebut mot ryska stjärnan, femfaldiga stortävlingsmästaren och OS-silvermedaljören Sofja Otjigava för två och ett halvt år sedan. Då blev det förlust men sedan dess har Sjaripova, med ett kunnigt team bakom sig, vunnit samtliga nio matcher och erövrat mindre organisationers VM-titlar i två olika viktklasser.

– Hon är väldigt, väldigt skicklig. Den skickligaste motståndaren jag hittills haft. Hon har snabba fötter, hon är modig, hon har bra kondition och hon verkar smart, säger Wahlström som var på plats i september på Sjaripova tog sin senaste seger.

I S:t Petersburg – Wahlströms första utlandsmatch – står både WBC-titeln och IBO-förbundets VM-titel på spel. I boxningsvärlden är det alltid en risk att ta en match på fiendemark – domarskandaler finns det gott om, den ena vidrigare än den andra. Men Wahlström bävar inte. 38-åringen tar det som ett efterlängtat äventyr.

– Visst är det en stor risk. Hon utmanade mig men jag hade inte behövt ta emot matchen. Jag ska ut på äventyr. Jag har redan länge velat boxas i bortaringen, säger Wahlström leende.

Nya VM-bälten realistiska

Wahlströms stora dröm blev sann då hon 2015 erövrade WBC-förbundets åtråvärda VM-titel. Efter det har drömmen varit att vinna flera av storförbundens (WBA, WBC, WBO, IBF) bälten – varför inte alla fyra – men av boxningspolitiska skäl har Wahlström ännu inte fått möta någon annan mästare. De övriga tre världsmästarna har nöjt sig med på papper svagare motstånd.

Inför matchen mot Sjaripova är läget läckert. De övriga förbundens mästare är så högt rankade på WBC-förbundets rankningslista att vinnaren i dusten mellan Wahlström och Sjaripova oundvikligen matchas mot en annan VM-titelhållare. Om inte boxningspolitiken slår till och förstör allt.

Wahlström är ändå lugn. Hon är ett hett namn och alternativ för hennes första match år 2019 finns det gott om.

– Genom att vinna den här matchen kan jag få fingrarna på de andra VM-bältena. Och om jag förlorar så kan jag byta viktklass, säger Wahlström som länge talat om att flytta upp 2,2 kilo till lättvikt.

Även om Wahlström skulle vinna är en flytt till lättvikt möjlig. Drömmötet mot kanske världens för tillfället största boxningsstjärna Katie Taylor är fullt realistiskt.

– Jo. Det är realistiskt. Hon är intresserad av att möta mig och jag är intresserad av att möta henne, säger Wahlström.

Boxningsgodis 2019?

Taylor, som Mira Potkonen chockerade i OS 2016, gjorde proffsdebut i november efter OS-missen. Hon är för tillfället IBF- och WBA-förbundets världsmästare i lättviktklassen och har boxats i jätteevenemang på bland annat Wembley, Principality stadium och i TD Garden i Boston.

– Taylor vill vinna alla fyra VM-bälten. Att slåss mot henne i lättvikt med hennes bälten på spel skulle ju vara ett ganska bra läge. Jag tror jag får, oavsett resultatet i nästa match, en tuff match nästa vår. Det här är en vinn-vinn-situation.

Wahlström har sedan sommaren tränat under sin nya tränare Risto Juvonens ledning. Wahlströms gamla tränare Risto Meronen valde att stiga åt sidan och han rekommenderade starkt sin namne. Träningsinnehållet har förändrats en del och Juvonen och Meronen är nästan varandras motsatser, menar Wahlström. Meronen är avslappnad och en vän av defensiv boxning medan Juvonen är sträng och vill se Wahlström anfalla mer.

– Det har varit uppfriskande. Vi har tänjt på gränserna och vi har satsat på mångsidigare boxning. Jag är rätt farlig nu för tiden, säger Wahlström.

Superfjäderviktsklassen (59,0 kg) har olika världsmästare i alla de fyra stora proffsboxningsförbunden (WBA, WBC, WBO, IBF):

WBA

Hyun Mi Choi, Sydkorea, 28 år

16 segrar–0 förluster–1 oavgjord: Debuterade på proffsnivå i en VM-titelmatch (fjädervikt) 2008. Steg en viktklass uppåt 2013 och blev genast mästare. Har gjort ett titelförsvar i år – mot Mayra Alejandra Gomez som också Wahlström slagit. Choi har aldrig boxats utanför hemlandets gränser.

WBC

Eva Wahlström, Finland, 38 år

Facit: 22–0–1: Vann EM-titeln i sin nionde proffsmatch 2012, gjorde ett lyckat titelförsvar två år senare och vann en historisk VM-titel i april 2015 via domarpoäng mot Natalia Vanesa del Valle Aguirre. Har sedan dess försvarat sin titel fyra gånger, senast i april i fjol mot tuffa Melissa St. Vil. Då det blev det seger med majoriteten av domarpoängen.

WBO

Ewa Brodnicka, Polen, 34 år

Facit: 16–0. Polskan hade i maj 2017 vunnit en match om WBO:s "tillfälliga" bälte men hon korades till världsmästare efter att tidigare världsmästaren Ramona Kühne inte ställde upp för en VM-titelmatch mot henne.

Brodnicka har i år gjort två lyckade titelförsvar, senast i oktober.

IBF

Maiva Hamadouche, Frankrike, 29 år

Facit: 19–1. Erövrade VM-titeln i november 2016 och har försvarat sitt bälte senast i januari. I oktober tog hon en mellanmatch och stod för en första rondens knockout mot en motståndare som bara vunnit en tredjedel av sina matcher.

Mer läsning