Wahlström om VM-utmanaren: "Tror hon bluffar"

Eva Wahlström försvarar WBC-förbundets VM-titel på fredag. Bild: Tommi Willberg

Eva Wahlström försvarar sin VM-titel på fredagskvällen mot Melissa St. Vil som endast kan beskrivas som den färggrannaste, livligaste och positivaste boxaren som Wahlström någonsin mött. Men det är något skumt med det hela, misstänker världsmästaren.

Eva Wahlström och Melissa St. Vil träffas före den internationella presskonferensen inför WBC-förbundets VM-titelmatch mellan världsmästaren och förbundets första officiella utmanare är det inga vassa ord eller mördande blickar. I stället är det en varm kram, respektfyllda uttalanden och rungande skrattsalvor som präglar pressträffen.

St. Vil svarar kortfattat och småroligt på de frågor hon ställs och berättar ivrig som ett barn med tindrande ögon hur hon sett pimpelfiskare och hur hon älskar Finland som hon hört att är världens lyckligaste land.

– Jag är en glad människa. Jag känner mig hemma här, säger St. Vil med sin personliga, gälla röst.

Wahlström och resten av personerna på plats har svårt att hålla sig för skratt då St. Vil snackar vidare. Hon säger mycket, men egentligen inte något alls.

– Nä. Helt normalt. Tränat, sparrat och varit hungrig, lyder svaret om St. Vil förberett sig på något speciellt sätt inför VM-titelmatchen.

– Jag är glad att få chansen att dela ringen med världsmästaren. Det här blir en bra match för damernas boxning då guldmästaren och silvermästaren (St. Vil har WBC-förbundets Silver-titel) möts, är en av de få kommentarerna som inte innehåller humor av den amerikansk-haitiska boxaren.

"En försvarsmekanism"

– Jag tror att hon bluffar då hon är så här gullig. Jag skulle vilja ta henne i famnen och rufsa henne i håret, säger Wahlström skrattande om sin rival.

– Jag får väl rufsa hennes hår på fredag, tillägger hon självsäkert.

Trots allt skratt och alla glada miner ser man att Wahlström är grymt koncentrerad. På fredag kväll är det dagas för hennes fjärde VM-titelförsvar. Wahlström låter sig inte rubbas av St. Vils glada lynne – det handlar om psykologiskt spel.

– Hennes show är en försvarsmekanism. Man ser att hon är osäker. Men visst är hon en rolig typ, funderar Wahlström efter att St. Vil lämnat rummet.

Grym form

Som vanligt så har Wahlström förberett sig ytterst proffsigt för matchen. Hon har nått helt nya gränser.

– Jag har förberett mig väldigt hårt. Jag har fysiktränat ännu mer än förr. Jag har tränat så hårt att jag gråtit under pauserna. Det har varit en lång, tuff, fysisk förberedelse, berättar Wahlström.

Wahlström vet inte vad som väntar då St. Vil möter henne öga mot öga i ringen i huvudmatchen i Kulturhuset i Helsingfors.

– Ingen aning. Men jag är beredd för allting. Jag tror att vi kommer att gå tio ronder med högt tempo. Jag har förstärkt mina styrkor och också svagheter.

Styrkorna som hållit Wahlström på tronen i superfjäderviktsklassen är hennes skickliga jabb och hennes goda rörlighet. Också tränaren Risto Meronen litar på att vi kommer att få se en riktigt ypperlig Wahlström i ringen igen.

– Eva är i bra form. Väldigt bra. Jag har aldrig sett henne i så här bra kondition, säger Meronen.

Proffsgalan kör i gång sjutiden på fredag kväll. Totalt ryker sex-sju matchpar ihop i ringen under kvällens lopp. Kvällens andra huvudmatch är blåvita toppmötet i supermellanviktsklassen mellan Niklas Räsänen och Dayron Lester.

Superfjäderviktsklassen (59,0 kg) har olika världsmästare i alla de fyra stora proffsboxningsförbunden (WBA, WBC, WBO, IBF):

WBA

Hyun Mi Choi, Sydkorea, 27 år

15 segrar–0 förluster–1 oavgjord: Debuterade på proffsnivå i en VM-titelmatch (fjädervikt) 2008. Steg en viktklass uppåt 2013 och blev genast mästare. Försvarade senast sin WBA-titel i november. Har aldrig boxats utanför hemlandets gränser. Enligt uppgifter tackade hon ja till en match mot Wahlström i Kina i fjol men matchen blev aldrig av.

WBC

Eva Wahlström, Finland, 37 år

Facit: 21–0–1: Vann EM-titeln i sin nionde proffsmatch 2012, gjorde ett lyckat titelförsvar två år senare och vann en historisk VM-titel i april 2015 via domarpoäng mot Natalia Vanesa del Valle Aguirre. Har sedan dess försvarat sin titel tre gånger, senast i maj i fjol mot Mayra Alejandra Gomez.

WBO

Ewa Brodnicka, Polen, 33 år

Facit: 14–0. Brodnicka korades till världsmästare efter att tidigare världsmästaren Ramona Kühne inte ställde upp för en VM-titelmatch mot henne. Polskan hade i maj i fjol vunnit WBO:s "interim"-titelmatch, vars vinnare blir "tillfällig" världsmästare tills den riktiga mästaren kan försvara sin titel.

Brodnicka gör sitt första VM-titelförsvar den 21 april mot kanadensiskan Sarah Pucek.

IBF

Maiva Hamadouche, Frankrike, 28 år

Facit: 18–1. Erövrade VM-titeln i november 2016 och försvarade sitt bälte två gånger i fjol. Den 20 januari gjorde hon sitt tredje titelförsvar mot et decennium äldre landsmaninnan Myriam Dellal, vars senaste dust var en kamp om lättviktsbältet som hon inte lyckades knipa åt sig.

Mer läsning