Wahlström en vinnare trots karriärens första förlust

FIGHTER. Wahlström var inte dålig – inte ens ditåt. Irländaren var helt enkelt för snabb, stark och skicklig. Bild: Tommi Willberg

2019 kan bli ett verkligen spännande boxningsår, skriver Tommi Willberg efter Wahlströms fajt.

Slutresultatet i den ur finländsk synvinkel största proffsboxningsmatchen i år var väntat. Irländska superstjärnan Katie Taylor slog Eva Wahlström i VM-titelmatchen i legendariska Madison Square Garden i New York och behöll WBA- och IBF-förbundets VM-bälten i lättviktsklassen (61,2 kg).

Alla tre domare utsåg Taylor till vinnare i alla tio ronder. Men inte var Wahlström dålig – inte ens ditåt. Irländaren var helt enkelt för snabb, stark och skicklig.

Wahlström har absolut inget att skämmas för. Hon tog emot den överlägset största utmaningen som bara går att ta emot då hon tre veckor före dagen D tackade ja, tecknade matchkontrakt och valde att möta världens bästa boxare på bortaplan i en viktklass ovanför Wahlströms vanliga 59-kilosklass. Wahlström har alltid sagt att hon vill möta de allra bästa boxarna i världen – sorgligt nog är det ett tankesätt som många världsmästare tycker är främmande.

Pesten i proffsboxning är bland annat hur toppboxare och deras team ofta handplockar sina motståndare och prioriterar nollan i förlustkolumnen över på riktigt tuffa matcher. Wahlström "offrade" sin nolla mot Taylor men ändå känns hennes proffsfacit 22–1–1 tuffare än 22–0–1.

Att ha gått tio ronder i "The Garden" mot Taylor och dessutom, domarpoängen till trots, gjort en ypperlig match är en större bedrift än att lyckas bevara sin nolla karriären ut. Åskådarna, experterna och motståndaren tycktes åtminstone tycka så.

Wahlström höjde sitt marknadsvärde avsevärt i och med supermatchen. 38-åringen är fortfarande världsmästare i superfjädervikt och allt tyder på att Lovisadamen inleder 2019 med en ny jättematch. Efter att ha mött Taylor känns en mellanmatch fullstädigt onödig och Wahlström själv är medveten att hon inte har alltför många år kvar av karriären.

Enligt rykten skulle Wahlströms nästa dust vara ett möte med fransyskan Maiva Hamadouche, IBF-förbundets världsmästare i WBC-mästaren Wahlströms viktklass. Det skulle vara ett efterlängtat och unikt möte mellan två världsmästare och vinnaren skulle få lämna ringen med ett VM-bälte på var sin axel och med rätten att kalla sig viktklassens drottning.

I en perfekt värld skulle sedan vinnaren i supermatchen mellan de två världsmästarna näst matchas mot WBA-världsmästaren Hyun Mi Choi i en match med tre stora VM-titlar på spel. Det fjärde stora proffsboxningsförbundet WBO:s verksamhet på damsidan är närmast ett dåligt skämt så att erövra tre VM-bälten är i stort sett det största man kan uppnå.

Ett annat bra alternativ för Wahlström är att för gott ta steget upp till lättvikt.

Med andra ord: 2019 kan bli ett verkligen spännande boxningsår.

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning