Vuxenregler får pikuliten prinsessa att protestera

LÄS, LÄS, LÄS. Hannele Lampela tror att exemplets kraft och genensamma lässtunder är otroligt viktiga för att väcka barns läslust. Hon hoppas också att det skulle reserveras mera tid för läsning i skolorna – så att varje elev välja en bok som han eller hon finner intressant. Bild: Arto Wiikari

Hannele Lampelas prinsessa Pikkiriikki är sedan tidigare bekant för många barnfamiljer. I den nyaste boken har den pikulilla prinsessan tröttnat på alla dumma regler som vuxna propsar på en – från att ha rummet städat till att tvingas vakna fast det är mörkt som i en monsterrumpa utanför.

Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys heter prinsesseriens nykomling, och precis som tidigare låter författaren Hannele Lampela sin käcka prinsessa ta ut svängarna med besked. Det är inte första gången som Prinsessa Pikkiriikki protesterar mot vuxenvärldens regler, men i den Runeberg Junior-nominerade boken kommer hon med sällsynt raka besked: Den här sessan vet precis hur saker och ting borde skötas och det syns också i Ninka Reittus sprudlande illustrationer.

Barnets perspektiv är ständigt närvarande i Hannele Lampelas humoristiska berättelser, vare sig det handlar om osande locktänger som förstör den årligen återkommande klubbfotograferingen eller om hur orättvist det är att man inte får ha prinsessiga tyllklänningar på sig varje dag på skidsemestern. Som tur är kan Pikkiriikki förlita sig på att hennes magiska hund Makkara markerar hennes åsikter med en brun plump eller två.

HAR KOLL. Hannele Lampelas Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys är en strålande bok om en liten flicka som vet precis hur allt borde vara. Ninka Reittus illustrationer är pricken över i:et. Bild:

Fartfylld fröken

Den första boken om prinsessa Pikkiriikki föddes när Hannele Lampela var mammaledig med sitt första barn. Sömndepraverad och desperat försökte hon få babyn att sova, och plötsligt dök den fartfyllda prinsessan upp i hennes medvetande.

– Jag skrev den första berättelsen om Pikkiriikki på några dagar, hon gjorde mig så ivrig.

Hur kom den här boken till?

– Huutava vääryys (ungef. otroliga orättvisor) kom till när jag började fundera på saker och ting ur ett annat perspektiv, sådana saker som vuxna lätt tar för givet. Som att varför man måste vakna så okristligt tidigt varje morgon, när det liksom skulle räcka lite mindre, säger hon.

Lampela funderar inte så mycket på vem hon skriver för, men alltid när det handlar om prinsessa Pikkiriikki så är barnets perspektiv starkt framme.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad, det första priset delades ut 2017.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

Föräldratankar

– Så egentligen kan man säga att jag på sätt och vis har målgruppen med mig hela tiden när jag skriver, också om det inte är någonting som jag tänker aktivt på under arbetets gång.

En annan vinkel som också är ständigt närvarande i skrivprocessen är mammaperspektivet.

– Jag ser förstås saker också som mamma, och kanske det är därför som det i många av mina texter finns ett stänk av föräldraskapets stötestenar, säger Hannele Lampela.

Man lär sig att läsa bara genom att läsa och det är klart att ingen gillar att göra det som man inte är bra på.

Har du något tips för hur man ska locka barn att läsa mera?

– Jag tror att exemplets kraft och genensamma lässtunder är otroligt viktiga. Det sägs att man inte får tvinga barn att läsa, men jag är av motsatt åsikt. Man lär sig att läsa bara genom att läsa och det är klart att ingen gillar att göra det som man inte är bra på. Jag tycker att till en början kan belöna läsande, på samma sätt som man gör med annat som är av oerhörd betydelse för barnets framtid.

Mer läsning