Vreeswijk och Furu berättar med musik

MUSIKVÄNNER. Jack Vreeswijk (t.v.) och Fredrik Furu är ute på en miniturné i Finland. På fredag kväll uppträder de i Topeliussalen i Sibbo. Bild: Malin Åbrandt

Vreeswijk gör Vreeswijk och Furu gör Furu under helgens visbetonade miniturné som startar fredag kväll i Sibbo. För sången står Jack Vreeswijk och Fredrik Furu.

Fredrik Furus och Jack Vreeswijks vägar möttes backstage på en festival för tre år sedan. I dag turnerar de tillsammans och har hunnit göra både allsång, visfestival och tv-framträdanden och turné tillsammans. På fredag uppträder de i Topeliussalen med konserten Vreeswijk gör Vreeswijk och Furu gör Furu.

– Det blir en konsert av kärlek, värme och humor, säger Fredrik Furu.

Det blir en konsert av kärlek, värme och humor.

Turnén med Jack Vreeswijk är en del av Fredrik Furus tänk kring nordiskt artistsamarbete. Han jämnar väg för nordiska artister som vill uppträda i Finland men som behöver information om spelplatser, om avståndet mellan Helsingfors och Vasa eller som behöver kontaktuppgifter till lokala medier.

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu ger konserten Vreeswijk sjunger Vreeswijk. Furu sjunger Furu i Topeliussalen fredagen den 11 mars klockan 19.

Konserten arrangeras av Sibbo kommuns kulturtjänster i samarbete med Luckan Helsingfors.

Biljetter vid dörren 10 euro (kontant), förhandsbokning via kultur@sibbo.fi.

Konserten räcker cirka två timmar inklusive paus.

Samma konsert ges i Nordhuset i Helsingfors den 12 mars kl. 19.

– Jag får hjälpen i retur då jag försöker ta mig fram i Sverige. Det är inte alltid så lätt att hitta en ingång i ett annat land.

Furu har själv erfarenhet av den svenska musikarenan och gjorde för tio år sedan namn om sig bland annat via svenska teveformatet Fame Factory. Det ledde bland annat till att han fick skivkontrakt i Finland, och sedan debutplattan 2006 har han släppt fyra skivor på svenska. Senast i raden är EP:n Nåt som fastnar som kom för ett och ett halvt år sedan.

– Just nu skriver jag nya låtar, men jag vet inte alls när det blir dags att ge ut följande album.

Gemensamt för Fredrik Furu och Jack Vreeswijk är att de gillar att berätta historier med sin musik. Det kan handla om olycklig kärlek, om drömmar eller om möten med intressanta människor.

– Mellansnacket är också viktigt. Där kan vi lätta upp stämningen lite ifall det blir för allvarligt på scenen, säger Fredrik Furu.

Där Furu har en dragning mot popmusikens värld står Jack Vreeswijk, Cornelis son, stadigt förankrad i den svenska vistraditionen. På konserten i Topeliussalen bjuder han på en mix av egna låtar och visklassiker bland annat av Evert Taube, men han tolkar också sin pappas visor.

Låtarna varvar Jack Vreeswijk med otaliga berättelser om sin far och om visorna som han levt med i fyrtio år. Bland annat bjuder han på några roliga historier om hur vissa av Cornelis Vreeswijks låtar kom till.

Med sig på scenen har Fredrik Furu och Jack Vreeswijk enbart gitarristen Petter Näse – det gör samspelet lätt. Nytt för Finlandskonserterna är att sångarna också gör några duetter tillsammans, bland annat får publiken höra Somliga går med trasiga skor. Dessutom kommer Fredrik Furu att plocka fram munspelet; det är en nyhet det också.

Mer läsning