"Volvo" Markkanen död – rånade bland annat posten i södra Paipis

UPPSTÅNDELSE. Rånet väckte en hel del uppmärksamhet långt utanför Paipis. Bild: BBL Annons

En av Finlands mest legendariska bankrånare Matti "Volvo" Markkanen har dött i en ålder av 78.

Martin Edholm, mera känd under sitt tidigare namn Matti Markkanen, dog på onsdag kväll på Mejlans sjukhus efter en lång tids sjukdom. På plats fanns Markkanens anhöriga och den goda vännen, filmregissören Taavi Kassila.

– Det var ett lugnt avsked och vi har varit förberedda på hans död, säger Kassila till Apu.

Markkanen var en av Finlans mest berömda brottslingar, som fick sitt smeknamn för att han för det mesta som flyktbil använde en bil av märket Volvo. Han inledde sin brottsbana på 1960-talet och på den vägen var han till 80-talet. Markkanen utförde bankrån i Finland, Sverige och Norge. 1987 hade Markkanen avtjänat sitt straff och flyttade sedan tillsammans med sin fru Riitta Edholm till Spanien. Efter skilsmässan från Edholm flyttade Markkanen tillbaka till Finland och levde de sista åren ett lugnt pensionärsliv i Östra Helsingfors.

Taavi Kassila berättar att vid avskedets stund hördes Edith Piafs klassiska Non, je ne regrette rien (Nej, Jag ångrar inget).

– Det var hans favoritsång. Då insåg jag att Matti hade levt ett långt och innehållsrikt liv, säger Kassila.

Rånade posten i södra Paipis

För Sibboborna är Markkanen kanske mest känd för att den 12 oktober 1977 ha rånat postkontoret i södra Paipis. Några dagar tidigare hade han rymt från länsfängelset i S:t Michel tillsammans med en annan fånge och efter några dagar patrullerade duon i en vit Datsun duon postkontoret i Paipis.

När kontoret var tomt på kunder och när postfunktionären Kristina Lindqvist skulle stänga för lunch slog Markkanen och hans kumpan till.

Bild: Jussi Nukari

Båda rånarna var maskerade och medan Markkanen stod kvar vid disken hoppade hans medbrottslig över disken och lade beslag på en summa pengar. Rånarna hade någonting som såg ut som en kort järnstång i en tygkasse, troligen ett avsågat gevär.

När Markkanen och hans medbrottslig gav sig i väg sprang Lindqvist ut på gården och lyckades se bilen köra mot Träskändahållet och dessutom notera registernumret.

Polisen larmades snabbt och en stor rånarjakt där Sibbopolisen fick förstärkning av ett tiotal polisbilar, helikoptrar och rörliga polisen vidtog. Flyktbilen hittades i Träskända några timmar efter rånet medan rånarna och bytet förblev försvunna. De lyckades undvika att bli haffade i en månad, medan de tog sig ut ur landet, till Sverige, och till slut greps i Norge i samband med ett rån.

I Borgåbladets artikel om rånet från den 13 oktober nämns Markkanen ännu inte men redan två dagar efter postrånet spekulerades i tidningens spalter om att den ena rånare kunde ha varit "Volvo" Markkanen. Rånarnas identitet bekräftades först efter att de gripits och erkänt sina brott.

Ett flertal Paipisbor blev vittnen till rånarnas framfart före och efter rånet. Flykten mot Träskända noterades eftersom en Paipisbo hade en likadan bil. Att den ena av personerna i bilen hade skägg väckte dock en del misstankar.

Mer läsning