Vittra kulturarbetare fick medalj

PRISBELÖNT. Pernåpoeten och översättaren Kai Niminen har publicerat närmare tjugo lyrikverk och översatt dubbelt upp med japansk poesi till finska. I november belönades han med Finska författarförbundets Eeva-Liisa Manner-pris och nu fick han Pro Finlandia-medaljen. Bild: Auli Henriksson

Författaren Kai Nieminen, teaterarbetaren Dick Idman och musikern Pekka Kuusisto belönas med Pro Finlandia-medaljen för sitt långvariga arbete inom vitterhet och konst.

Det är en speciell självständighetsdag för författaren och översättaren, Pernåbon Kai Nieminen. När han tillsammans med keramikerfrun Elina Sorainen vandrade röda mattan fram på presidentens slott med sikte på att skaka hand med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio pryddes hans slag av Pro Finlandia-medaljen.

– Det var meningen att jag skulle motta medaljen senare i veckan, men nu åkte jag förbi finska författarsällskapets vd före balen och fickmedaljen då, förklarar Nieminen.

Nieminen är glatt överraskad över att uppmärksammas med Finlands Lejons ordens utmärkelse som ges till finländska författare och konstnärer.

– Det är en väldigt stor ära.

Medaljen i sig är en fin eloge till hans långvariga arbete som poet och översättare, men Nieminen gläder sig speciellt mycket åt innebörden i att uppmärksammas med den finländska utmärkelsen för vitterhet och konst.

Det är en väldigt stor ära.

– Det betyder att jag med mitt arbete nått ut till människor och att mina texter fått ett sådant mottagande att det märks.

Upprepar & omformulerar

Kai Nieminen har jobbat som frilansskribent i fyrtio år. I början av 1970-talet publicerade han sina första diktsamlingar och sedan dess har han skrivit närmare tjugo lyrikverk och dramer. Själv säger poeten att han på sätt och vis skriver samma dikter om och om igen – han beskriver sina texter som en form av kontinuum.

– Jag rör mig fortfarande i samma motivkretsar och har aldrig slutat behandlat vissa teman. Däremot utvecklar jag och omformar tematiken. Man kan säga att mina dikter är delar i en lång serie.

För några år sedan kom han ut med sammelverket Istun tässä, ihmettelen: Valitut runot som bjuder ett tvärsnitt av hans lyriska produktion. Kännetecknande för lyriksamlingen är att Nieminen inte ordnade dikterna i kronologisk utan i tematisk ordning. Poemen enligt tema radades sedan kronologiskt.

Man kan säga att mina dikter är delar i en lång serie.

Politiskt uppror

På senare tid upplever Kai Nieminen att hans poesi fått tydligare drag av satir; politiska ställningstaganden har fått svängrum i hans strofer. För tillfället håller han också på och skriver för en kommande lyriksamling – "jag skriver lite hela tiden" – men när den eventuellt publiceras vet han inte. Största delen av hans tid går nämligen åt till ett mastodontiskt översättningsprojekt, "ett evighetsprojekt", som han knåpat med redan i tio års tid.

– Jag är på upploppet med en översättning av den japanska berättelsen om Genji. Råversionen är klar och nu går jag igenom texten på nytt. I bästa fall utkommer boken om ett år.

PRISBELÖNT. Pernåpoeten och översättaren Kai Niminen har publicerat närmare tjugo lyrikverk och översatt dubbelt upp med japansk poesi till finska. I november belönades han med Finska författarförbundets Eeva-Liisa Manner-pris och nu fick han Pro Finlandia-medaljen. Bild: Auli Henriksson

Den 54 kapitel långa prosaberättelsen, skriven cirka år 1010 av Murasaki Shikibu, brukar ofta omnämnas som världslitteraturens första realistiska roman. Under arbetet med så kallade Genjis roman har Nieminen också gjort några andra översättningar från japanskan.

Flitig översättare

Det japanska språket i sig har tjusat honom i årtionden, och ursprungligen gick han in för att lära sig språket för att tränga in i en zensk tankevärld.

– Många av texterna jag översatt är skrivna av japanska zen-munkar. Det känns som om de talar rakt till mig också om de kanske är skrivna på 1300-talet.

Kai Nieminen upplever den urgamla japanska poesin som tidlös. De bjuder på stora tankar i simplifierat format och på innerliga känslor, bägge som är lika aktuella i dag som i en svunnen tid.

Många av texterna jag översatt är skrivna av japanska zen-munkar.

Totalt har Nieminen översatt närmare fyrtio japanska verk till finska och har också uppmärksammats tidigare för sitt värv. Han är flera gånger prisbelönt med statens litteraturpris både för sin lyrik och för sina översättningar. Han har också tilldelats Eino Leino-priset och Mikael Agricola-priset, och nu med Pro Finlandia-medaljen.

Vid sidan av sitt skrivarbete är Kai Nieminen aktiv inom det östnyländska kulturlivet, bland annat inom ramen för Agricola-Sällskapet i Pernå.

Scenens slitvarg

Pro Finlandia-medaljen är Finlands Lejons ordens utmärkelse som ges till finländska författare och konstnärer. En annan östnylänning som uppmärksammas är skådespelaren, regissören och professorn Dick Idman. "Jag kan väl tänka att det är för lång och trogen tjänst inom konstområdet scenkonst" löd hans kommentar till Svensk presstjänst förra veckan.

Pro Finlandia-medaljer ut till finländska konstnärer och kulturpersonligheter. Medaljerna går till skådespelaren och regissören Dick Idman, fackboksförfattaren Anna Kortelainen, violinisten Pekka Kuusisto, konstnären Kuutti Lavonen, författaren Kai Nieminen, översättaren Janina Orlov, regissören Markku Pölönen, skådespelaren Martti Suosalo, illustratören Virpi Talvitie och danskonstnären Juhani Teräsvuori.

Idman gick officiellt i pension i våras och till det glada pensionärslivet hör bland annat långa skogspromenader med hunden. Helt och hållet har Idman ändå inte övergett arbetet. För tillfället jobbar han på distans med tjänster som sakkunnigutlåtande och rekryteringsbedömning för Stockholms konstnärliga högskola.

SCENKONSTNÄR. Nyligen pensionerade teaterarbetaren Dick Idman får Pro Finlandia-medaljen för ett långt värv inom scenkonsten, såväl som regissör, skådespelare och teaterprofessor. Bild:

Scenen har han inte heller övergett helt.

– Barnteater står mig närmast hjärtat och skärgårdsteater likaså. Det är sådana här områden som jag inte lämnar om jag inte måste, säger han.

Violinisttopp

Den tredje östnylänningen som uppmärksammas med Pro Finlandia-medaljen är Sibbobördiga violinisten Pekka Kuusisto. Kuusisto är en Finlands mest kända violinister och slog igenom som 19-åring då han som första finländare vann den internationella Jean Sibelius-violintävlingen.

Kuusisto har uppträtt som solist i diverse orkestrar och ibland har han även samtidigt uppträtt som dirigent; så var till exempel fallet då han i fjol gästade Konstfabriken i Borgå tillsammans med Tapiola Sinfonietta. I samband med den konserten gjorde han ett av många gästspel inom folkmusikens genre.

MEDALJERAD. Sibbobördiga violinisten Pekka Kuusisto belönades med Pro Finlandia-medaljen. Bild: Kristoffer Åberg

Pekka Kuusisto är knuten till kammarorkestrar i Australien, London och Skottland men typiskt för honom är att korsa genregränser. Han har bland annat gjort musikaliska samarbeten med sånggruppen Rajaton och med Don Johnson Big Band.

Pro Finlandia-medaljen har delats ut sedan 1954. Utmärkelsen ges av ordens stormästare, det vill säga av republikens president.

Klicka här och läs Östnylands Dick Idman-intervju från i somras.

Mer läsning