Vitsigt då finnarna firar Finland

BLÅVITT. Juha Laitila (t.v.) har skrivit manus till den musikaliska humorshowen Finnvitsit – Uudet kujeet som visas i augusti på Konstfabriken. På scenen ses också Antti Taipale och Jukka Laaksonen. Bild:

Det är nya skämt, Uudet kujeet, som gäller då Juha Laitila, Antti Taipale och Jukka Laaksonen i augusti återvänder till krogscenen med ännu en uppföljare till Finnvitsit.

Det är alltså fråga om en sommarteatershow à la Finnvitsit, det vill säga om en humoristisk resa som tangerar aktuella händelser och storyn – riktiga och mindre riktiga. Fokus för manusskribenten Juha Laitila ligger på andra underhållningsartister, kändisar, politiker och till och med på självaste presidenten. Eller snarare på deras liv via sketcher och musikaliska inslag.

Finlands Eurovisionsbidrag må kamma hem noll poäng år efter år men den finska Suomi-musiken, den spelas flitigt och mår bra. I Finnvitsit – Uudet kujeet får publiken möta bland annat Paula Koivuniemi, Frederik, Danny och föregångare som Irwin Goodman och Juice Leskinen. Tom Jones och Elvis finns också med på ett hörn liksom paljettbeströdda uppenbarelser som Diana Ross och Liza Minelli.

Var Donald Trump, Saara Aalto och Honey G. kommer in i bilden är en fråga för sig, inte för att tala om Borgåmentalisten Noora Karma. Det står i varje fall klart att showen är full av överraskningar – med gott om komiska godbitar från livet "backstage".

För manuset står Juha Laitila, regin är Otto Kanervas. Scenen för den drygt två timmar långa musikaliska humorshowen är Konstfabrikens foajé. Biljetterna till showen, som visas tio gånger med start onsdagen den 9 augusti, kostar 26,50/24,50 euro och fås via Konstfabrikens info samt lippu.fi.

Mer läsning