"Visst låter det intressant"

TREDJE ÅRET. Sommarbussen Rinkeli började köra 2016. Bild: Kristoffer Åberg

Sommarbussen Rinkeli kommer i sommar att köra enligt ett nytt koncept och på bussbolaget Forsblom, som haft hand om trafiken de två senaste åren, väcker även den nya rutten intresse.

Som tidningen Östnyland skrivit verkade sommarbussen Rinkelis saga vara all då det blev klart att företaget My Porvoo kommer att köra en ny turistbuss i staden. Men både bland invånarna och beslutsfattarna var det många som ansåg att även gratisbussen Rinkeli behövs och nu är det klart att bussen kommer att fortsätta köra, om än enligt ett nytt koncept.

Förra veckan lämnade Borgå stad in en anbudsförfrågan på den offentliga upphandlingsportalen Hilma. Enligt den ska Rinkeli köra enligt en ny längre rutt varje dag mellan klockan 10.45 och 15.45 med start den 18 juni. De två senaste åren har Rinkeli varit i trafik endast på vardagar. Den nya rutten omfattar sammanlagt 18 hållplatser och löper via Borgbacken och stadshuset till Svinö och därifrån tillbaka mot centrum via bland annat Konstfabriken, kyrkogården och Kyrkotorget. Intresserade trafikanter ska lämna in ett anbud fram till den 5 maj klockan 12.

På bussbolaget Forsblom väger vd Henrik Forsblom att bolaget högst antagligen kommer att lämna in ett anbud.

– Jag har ännu inte bekantat mig närmare med det nya konceptet men visst är vi intresserade av all trafik av det här slaget som körs i Borgå. För oss har Rinkeli varit ett bra koncept och även kunderna har varit nöjda med vår service.

Mer läsning