Visst blev det Höstvisan i år också – och visfesten kan avnjutas också i hemmasoffan

En tradition är att avsluta visfesten med Tove Jansson och Erna Tauros Höstvisan. Så även den här gången. Bild: Skärmdump

Men under lite annorlunda former givetvis, som för så många evenemang det här coronaåret.

På Solhälla på Pellinge ordnades som alltid två konserter på lördagen, men för en halvfull sal för att garantera säkerheten. För att ändå nå ut till alla som vill njuta av Höstvisan så livestreamades konserten och den inspelningen kan man titta på också i efterhand på Höstvisans Facebooksida.

Visst kändes det lite märkligt att följa med Höstvisan på distans, men artisterna lyckades förmedla den goda stämningen till oss alla som satt någon annanstans. Av kommentarerna döma fanns det en engagerad publik också på distans, som njöt av det fina programmet.

Årets upplaga var till hundra procent inhemsk, och som Höstvisans stora dragplåster hade man fått Bengt Ahlfors. Han var ditlockad av trion Flamme, det vill säga Minna Nyberg, Emilie Adolfsson och Daniela Fogelholm.

Mångsidiga Bengt Ahlfors är över 80 år och kan se tillbaka på ett rikt liv inom teaterns och musikens värld. På Höstvisan plockade han fram godbitar ur sin välförsedda klappsäck med underfundiga texter och ekivoka visor.

Samarbetet med Trio Flamme är färskt men kärlek uppstod genast, berättade Ahlfors, och nu har man planerat ett helaftonsprogram uppbyggt kring Bengt Ahlfors sånger. Åtminstone tre shower blir det, och den först den 18 oktober på Grand i Borgå, och därefter i Lovisa och Åbo.

Så inspirerade av samarbetet med Minna Nyberg, Emilie Adolfsson och Daniela Fogelholm är Ahlfors att han har skrivit tre helt nya sånger, som kommer att framföras i den gemensamma showen.

Trio Flamme, tre röster i skön samsång, stod för en väsentlig del av Höstvisan, i många sånger tillsammans med maestro Ahlfors.

Men det var arrangörsföreningens egna medlemmar Camilla Wiksten- Rönnbacka, Dan Rönnbacka och Janne Mansikka som fick inleda Höstvisan, och det gjorde de med Ted Gärdestads Sommarlängtan. Stämningsfullt och vackert är det när Camilla Wiksten- Rönnbacka greppar mikrofonen.

Ett fräscht och annorlunda inslag bjöd Borgås bästa trubadurer 2020, Guy Enqvist och Joel Karlsson på. Duon framförde ett set countryinspirerade låtar, som Guy skrivit, antingen själv eller tillsammans med andra. Mandolin, gitarr och två röster är minsann ett vinnande koncept, som man också kan höra när det är dags för rock- och blueskväll på Brankkis i Borgå den 19 september.

Den första Höstvisan ordnades år 1987, och en tradition är att avsluta med Tove Jansson och Erna Tauros Höstvisan. Så även den här gången.

Arrangörer är Visans Vänner i Östnyland och Hembygdens väl i Lill-Pellinge.