Visionen är filmvisning i Bastion Ungerns valv

Bild: Helen Kurri

Är en filmfestival nästa publiklockande evenemang i Lovisa? Ja, absolut, säger filmälskaren Anton Lindborg.

Joulubileet av Jari Halonen. Det är det aningen otippade svaret som Anton Lindborg ger på frågan om favoritfilmen. Den inhemska komedin från 1996 må vara okänd för många, men inhemsk film bjuder på många pärlor, säger Anton och han vill utmana uppfattningen som många har. Att finsk film är tråkig.

Men när han nu jobbar för att få i gång en filmfestival i Lovisa är det inte alls säkert att temat kommer att vara finska filmer. På Facebook hade han fram till i söndags en enkät, där man kunde svara på en rad frågor om film och filmvisning i Lovisa. Svaren som getts ger Anton en hänvisning om hurdan filmfestival Lovisa skulle kunna få.

– Nu börjar det krävande, att gå igenom alla svaren och göra en bedömning om det finns förutsättningar för en filmfestival, säger Anton Lindborg, medianom från yrkeshögskolan Arcada. Till vardags jobbar han inom Lovisa stads kultur- och fritidstjänster.

Lovisa har de senaste åren gjort sig känd som staden med de stora och ambitiösa evenemangen, med Lovisa Historiska Hus-dagarna som nummer ett. Men det behövs fler evenemang som lockar publik när staden annars är tyst och stilla. Staden ser välvilligt på Antons idé om en filmfestival och har därför gett honom ett mindre finansiellt bidrag för att kunna förverkliga undersökningen på Facebook.

– Jag hade hoppats på minst femhundra svar, men slutresultatet på cirka 280 är också bra. De flesta verkar vara intresserade av en filmfestival.

Hans egen dröm är att jobba med film – skapa filmkonst men också att dela med sig av konsten till andra, genom till exempel en festival.

Varför måste film alltid visas på biografen? I Lovisa kunde man utnyttja valven i Bastion Ungern, saltbodarna och parkerna för filmvisning.

Visioner hur en festival skulle kunna förverkligas är klara, och han sparar inte på orden när han kommer i gång med att beskriva sin den.

– Själv älskar jag att se på film på natten. Och varför måste film alltid visas på biografen? I Lovisa kunde man utnyttja valven i Bastion Ungern, saltbodarna och parkerna för filmvisning.

Sodankylä filmfestival är förstås förebilden. Och om det lyckas att locka folk till en liten ort i norra Finland så varför skulle det inte lyckas i Lovisa, resonerar Anton.

Bakom sig har han en förening, Lovisa filmfestival rf. Visar det sig att projektet går vidare blir det aktuellt att utvidga föreningen, och att börja söka sponsorer.

– Det kommer att behövas både finansiellt stöd och människor som är intresserade att jobba med arrangemangen. Men vilket år en filmfestival kan bli verklighet i Lovisa vågar jag inte säga så mycket om just nu.

Men om intresse finns, sponsorer som stöder festivalen och människor som hjälper till med det praktiska då kan det gå snabbt från idé till verklighet.