Virtuell värld i Pesula Galleria

EN virtuell värld har öppnat i Pesula Galleria i Nicby, Sibbo. Bild: arkiv/Kristoffer Åberg

Känslor och kroppslighet är centralt i följande utställning på Pesula Galleria i Sibbo. Paranormala fenomen visas i en tredelad virtuell värld.

Utställningen Paranormala fenomen av Leena Jääskeläinen består av tre delar som upplevs i en virtuell värld. I verket förenas ett dokumentärt ljudspår med en konstig, drömlik miljö.

Den som upplever den virtuella verkligheten får höra om väldigt intima saker, men berättarna syns inte. Känslor och kroppslighet är centralt i verket. Den visuella världen lättar på stämningen i den intima situationen. Den visuella estetiken är en modern tolkning av 80-talets spraymålade scifivisioner, levande rymdskepp, glasfiberskallar och pulserande kristaller.

Leena Jääskeläinen är regissör och manusförfattare samt mediakonstnär och hon bor i Helsingfors. I hennes produktion finns animationsserier, ett flertal kortfilmer, video- och VR-konst. Oberoende uttryckssätt använder Jääskeläinen ofta dokumentära element i sina produktioner.

Paranormala fenomen heter utställningen, som består av en tredelad virtuell värld. Bild:

Leena Jääskeläinen står för regi, manus och visuell planering. Janne Laine har planerat ljudet och Alex Savander har ansvarat för programmering och animering, Johannes Päivinen har varit med och programmerat. Auli Nikkanen har förverkligat känslan av förstärkt verklighet och animering.

Pesula Galleriet är ett icke vinstdrivande, mångkonstnärligt konstgalleri lett av konstnärer. Galleriet finns i tvätteriet som hört till det gamla mentalsjukhuset i Nickby, Sibbo. Sibbo kommun ställer lokalen till Sibbo konstnärers förfogande. Också Sibbo Sparbanksstiftelse stöder galleriets verksamhet.

Pesula Galleria, Artborg 35, Pilvilinnavägen 2 Sibbo. Öppet: onsdagar 12-16, torsdagar och fredagar 16-20, lördagar och söndagar 12-16. Mera information finns på pesulagalleria.com, på Facebook och på Instagram.