Virböle fick ett byabibliotek

SPEL. Thomas Rosenberg och Sonja Huttunen spelar bordsfotboll på måndagens öppningsfest. Bild: Privat

På måndagen slog man upp dörrarna i ett nytt bibliotek. Den här gången i Virböle, och efter en hel del putsande.

Det började med en idé – som det brukar – och slutade med ett litet bibliotek. Och däremellan fanns en hel del jobb. Det är historien bakom Virböle byabibliotek i all korthet, ett projekt som fick sin början för ungefär ett år sedan och som blev färdigt på måndagen när man slog upp dörrarna. Sonja Huttunen, en av aktivisterna bakom projektet, säger att allt fick sin början med stadsbiblioteket i Lovisa och att någon nämnde i idén i kulturnämnden.

– Alla vet vad situationen var där, med inomhusluften. Då delade man ut en hel del böcker till Lovisaborna, men en del böcker ville man spara. Vi skapade en arbetsgrupp som fick namnet Hamstern som valde ut 4 000 böcker som nu har ett nytt hem i Virböle servicecentrum, säger Huttunen.

Samlingarna är egentligen två – den så kallade Lovisasamlingen som ännu tillhör staden och dessutom en uppsättning skönlitteratur och facklitteratur som nu tillhör det nya byabiblioteket.,

Bland aktivisterna finns också Thomas Rosenberg (SFP) som ingick i arbetsgruppen, och som dessutom tillsammans med en rad frivilliga deltagit i det praktiska jobbet.

– Vi putsade och tvättade böckerna med ättika innan vi tog in dem. Det pågick hela sommaren, och nu kunde vi äntligen öppna. De senaste dagarna har vi jobbat med inredningen, och om jag får säga det själv så blev det riktigt fint, säger Huttunen.

Öppethållningstiderna hittas på Facebook, genom att söka efter "Viirilän palvelukeskus".