Vintern rasar ut virtuellt – Runebergskören sjunger in våren på undantagsvis

NYTÄNK. Runebergskören vägrar ge avkall på sin längsta och käraste tradition, det vill säga det blir sång på första maj också i år. Skillnaden är att vintern den här gången rasar ut virtuellt med åtta sångare och en dirigent. Bilden är från i fjol. Bild: Bo Ingves

Runebergskören BSB sjunger traditionsenligt in våren i Runebergsesplanaden på första maj – nästan i sedvanlig stil får man väl tillägga. För sången står nämligen en dubbel kvartett och minikonserten sänds virtuellt från Grand.

Runebergskörens första vårkonsert på första maj sjöngs på Näse sten år 1924. Sedan dess torde kören ha uppträtt årligen, på olika platser runtom i staden.

– Det är inte helt säkert att kören haft vårkonsert alla år fram till 1931 då man gav kaffekonsert på Socis. Efter det har traditionen fortsatt och 1974 sjöng man till exempel på Svenska gårdens terrass, säger körens ordförande Thomas Stendahl.

Vidare berättar historien att året var 1983 då Runebergskören för första gången uppträdde vid nationalskaldens staty i Runebergsesplanaden. Det är en kär tradition – både för korister och för första maj-firande Borgåbor – som kören inte vill tumma på ens i coronatider.

Allra helst skulle kören förstås sjunga samlad tropp vid Runebergs staty, men det varken ids eller får man göra just nu, så upplägget blir annorlunda i år.

Tio personer

– Vi bestämde oss för att vi vill ge en vårkonsert, men vi är inte så tekniskt avancerade att vi klarar att sända en virtuell konsert där alla medlemmar syns som små rutor i datorn. I stället blir det första maj-sång med en dubbelkvartett plus dirigenten Teppo Salakka, säger Stendahl och tillägger:

– Med en som sköter tekniken landar vi precis inom myndigheternas rekommendationer om att folksamlingar på fler än tio personer är att undvika.

För tillfället håller de utvalda koristerna på att öva in sångerna som framförs på maj då den något nedbantade vårkonserten strömmas live från Kulturhuset Grand.

– Alla hade velat vara med, nu valde vi ut korister som behärskar styckena bra sedan förr. Körövningar har vi ju inte kunnat ha på sistone, säger Thomas Stendahl.

Vårklassiker

Repertoaren håller på att forma sig, men den som knappar in sig på Runebergskörens Facebooksida klockan 13 på första maj kan åtminstone räkna med att höra vårklassikerna Vintern rasat och Glad såsom fågeln samt Källan.

– Det blir sex-sju sånger totalt, bland dem finska Hän kulkevi.

Runebergskören har skaffat apparaturen som krävs för att sända direkt på första maj. En provkörning har man tänkt hinna med innan Valborg firar namnsdag och folk har bänkat sig hemma med fulladdade mobiltelefoner, studentmössor och bubbel.

– Konserten börjar i vanlig tid, det vill säga klockan 13, men det går bra att haka på fem minuter innan, säger Thomas Stendahl.