Vinnande vargjobb visas på Grand

KONSTNÄRSFRÖ. Tioåriga Leevi Kaasinens första utställning på Kulturhusets Grand ger betraktaren perspektiv på hur världen ser ut sedd ut en känslig och lite annorlunda killes horisont. Bild: Niko Laurila

Borgåkillen Leevi Kaasinen är aktuell med sin första konstutställning. Hela april månad kan man bekanta sig med hans tänkvärda alster i Grands vindfång.

Leevin maailma, Leevis värld, heter utställningen som speglar tioåriga Leevi Kaasinens syn på sig själv och sin omgivning. Leevi är en känslig, lite annorlunda kille som inte alltid har det så lätt att bli förstådd av andra barn och deras föräldrar. Ända sedan Leevi var liten har rita och teckna varit ett sätt för honom att dämpa omvärldens buller, och konsten har även varit en värld att dyka ner i – både i bra och i svåra stunder.

Borgå konstskola är en viktig plats för Leevi. Och då handlar de inte enbart om konst utan också om att finna acceptans och uppmuntran i ett socialt sammanhang. Nu vågar Leevi tro på sig själv och han har insett att alla har sina styrkor. För honom är konsten ett sätt att uttrycka känslor och förmedla tankar som han annars inte kan sätta ord på.

I Kulturhuset Grands vindfång visas ett sampel av Leevis konstnärliga produktion, ett urval som han själv gjort tillsammans med konstskolans personal. Bland de utställda verken finns bland annat ett självporträtt som Leevi gjorde när han gick i första klass – det är en bild som utstrålar sorg och desperation och får betraktaren att stanna upp.

Utställd är också Leevis prisvinnande arbete som föreställer en varg. Med vargmotivet vann han Luontoliittos teckningstävling som gicks just på temat canis lupus. Effektfull är också det julrelaterade motivet som föreställer en helig italiensk madonna.

Leevi Kaasinens utställning Leevis värld pågår på Kulturhuset Grand till och med den 30 april. Utställningen kan ses vardagar klockan 10–17.