Villekullas vattenskadade gårdsbyggnad töms till försommaren

DAGIS. Staden reder ut vart verksamheten i den skadade delen av Vikkekulla ska placeras. Bild: Lovisa stad

Utredningarna om vart verksamheten i den vattenskadade delen av Villekulla daghem ska placeras fortsätter i Lovisa. En omfattande vattenskada i gårdsbyggnaden, även kallad för Muminhuset, uppdagades i januari.

Inga beslut har fattats om den 1971 byggda gårdsbyggnadens framtid.

– Rivningsarbetet har avbrutits, det skadade området har isolerats och där har skapats undertryck, säger Pasi Ahola byggnationsingenjör på Lovisa stad, i ett pressmeddelande.

Den ena av två barngrupper som verkar i Muminhuset har flyttat till daghemmets huvudbyggnad. Den andra gruppen ryms inte i huvudbyggnaden utan fortsätter i Muminhuset till slutet av vårsäsongen. Gruppen får en apparat som förbättrar ventilationen och luftkvaliteten. På sommaren, när många barn har sommarledigt eller flyttar till förskolan, kan verksamheten koncentreras till huvudbyggnaden.

Den här lösningen kom man fram till då det blev klart att det inte finns lämpliga lokaler i staden som kan användas genast. Eventuella baracker skulle ha blivit klara tidigast i slutet av vårsäsongen.

Inom några veckor klarnar hur stort behovet av svenskspråkiga dagisplatser i Lovisa centrum är i höst ,och om tillfälliga lokaler är nödvändiga. Familjerna uppmanas att lämna in ansökan om plats inom småbarnspedagogiken fyra månader innan önskat startdatum om möjligt.

– När platsbehovet har klarnat kan vi räkna ut om barngruppernas antal i Villekulla daghem kan minskas från fem till tre, vilket skulle innebära att vi inte behöver baracker, säger chefen för småbarnspedagogik Sofia Hoff.

Lovisa stads småbarnspedagogik informerar också i fortsättningen personalen och vårdnadshavarna vid Villekulla daghem om hur ärendet framskrider.

Mer läsning