Viktor Klimenko firar med kyrkokonserter

MINUS MUSTASCHEN. Viktor Klimenko firar artistjubileum och Finland 100 med en konsertturné som landar i Borgå domkyrka den 23 april. Bild: Petra Lind

Sjuttiotalets mustaschprydda schlagerstjärna, Viktor Klimenko, firar 55 år som artist med en serie konserter i Finland, Sverige och Spanien. I Borgå domkyrka uppträder han den 23 april.

För några årtionden sedan Viktor Klimenko hörde till den inhemska artisttoppen, till affischnamnen som drog fulla hus på konsertplatser runtom i Finland. Tidigt i karriären blev den folkkära sångaren ett stort namn också i Sverige: publiken älskade hans slaviska schlagermelankoli, hans kosackinspirerade scenkostymer och, förstås, hans yviga mustasch.

På senare år har sjuttioplussaren trappat ner på konserterna. Åldern påverkar – "jag hatar att bli äldre och inte orka lika mycket" – men också efterfrågan.

– Jag är inte den enda äldre sångaren i Finland som drabbas av åldersrasismen i samhället. Jag sjunger bättre men är inte längre lika snygg att se på, säger Viktor Klimenko skämtsamt då vi träffas i Borgå domkyrka.

Dubbeljubel

Att Finlands 100-årsjubileum sammanföll med att Klimenko firar 55 år som artist, det fick honom ändå att ge sig ut på vägarna igen. Trots allt är den ryskfödda finnen och finlandssvensken ett levande exempel på centrala händelser i Finlands historia.

– Den finländska kulturen är en smältdegel av finsk, rysk och svensk kultur. Tänk att en ryskinflyttad man som jag själv kan göra ett album med slaviskt klingande, melankolisk musik på ryska och konceptet går hem. "Pam", skivan säljer guld och jag är fortfarande ryss, säger han om albumet Stenka Rasin från 1970.

Viktor Klimenko tycker det är intressant se hur den finländska identiteten formats via mångkulturell påverkan och han följer fascinerat med hur invandrarna, som kommit till Finland på senare år, bidrar till att stöpa om den finländska identiteten och kulturen.

Kulturella perspektiv

Han själv, som placerades i interneringsläger i Finland efter krigsavslutet 1945, är ett levande exempel på hur det kan gå till.

– Jag har ett historiskt perspektiv på mötet med den finska kulturen. Efter kriget var det ett väloljat propagandamaskineri som sablade ner allting ryskt, men eftersom alla hade det lika knapert tog propagandan inte riktigt skruv.

Klimenko växte upp i anslutning till Kirkniemi herrgård där hans far jobbar för "Kalkki-Petteri", kalkbrukspatronen Petter Forsström. Det blev Klimenkos första kontakt med det svenskspråkiga Finland – en kontakt som sedermera blivit hans Västnyländska vardag.

– Jag har bott i Lojo, Karis, Svartå, Ekenäs ... mina barn pratar svenska och jag själv har en stark koppling till finlandssvenskheten, säger Klimenko på flytande svenska.

Kulturbygget Finland

Livet igenom har Viktor Klimenko upplevt kulturens sfär som en lätt ingång till Finland och den finländska mentaliteten. Dessutom upplever han att artister och konstnärer starkt bidragit till att form den finländska kulturen som den ser ut i dag.

Klimenko vill också lyfta fram kyrkans roll i Finlands självständighet.

– I samband med konserten vill jag för fram kyrkan som en central del i nationsbygget. Det är också väldigt viktigt för mig är att komma ihåg våra krigsveteraner.

Dubbeljubileumskonserten – Finlands och Klimenkos – i Borgå domkyrka blir en varierande händelse med brett perspektiv. Historien sus gör sitt till. Det var just i domkyrkan som tsar Alexander I beviljade Finland autonomi i samband med lantdagen 1809.

Bred repertoar

Viktor Klimenko tolkar låtar på finska och svenska men också på ryska och hebreiska. Med sig har han pianisten Benjamin Roth. Publikens bjuds till exempel på blåvita klassiker som Sininen ja valkoinen och Elämää juoksuhaudoissa, på Ystävän laulu och Aurinko laskee länteen.

Rösten är den mogna artistens, mjukare, varmare, mänskligare.

– Det här är min fest och allting är möjligt. Visst kommer också några gamla hitlåtar att få plats på repertoaren, säger sångaren som på senare år trivts bäst med att tolka lätt musik med kristen profil.

Gott ändamål

Konsertturnén har redan kört i gång och totalt kommer Klimenko att sjunga i cirka tio kyrkor runtom i landet. Turnén fortsätter i höst och då finns också en konsert inprickad i Tammerforshuset tillsammans med en annan schlagerstjärna från förr: Marion Rung.

Det är fritt inträde till Borgåkonserten och pengarna som kommer in via kollekten kanaliseras för gott ändamål. Mottagare är diakoniarbetet inom de lutherska församlingarna i Borgå. I första hand viks pengarna för hjälpbehövande familjer.

Viktor Klimenko i Borgå domkyrka, söndagen den 23 april kl. 19.