Viktor Kantele vald till Årets idrottare i Lovisa

UNGA TOPPAR. Brottaren Roni Puustelli fick ta emot Hilleröd-pokalen och friidrottaren Viktor Kantele valdes till Årets Idrottare 2016 i Lovisa. Bild: Benny Liljendahl

För andra året i rad har friidrottaren Viktor Kantele, 20 år, utsetts till Årets Idrottare i Lovisa. Förmodligen var valet tämligen enkelt trots att femton förslag lämnades till fritidsnämnden. Finsk mästare i stafett 4 x 100 meter allmänna klassen med Borgå Akilles samt flera FM-medaljer i juniorklassen är förstås prestationer som smäller högt.

– Stafettguldet var nog fjolårets höjdpunkt, konstaterar Kantele nöjt.

– Dessutom var det en liten överraskning för oss i laget.

I specialgrenen häck blev det FM-silver i juniorklassen både på 110 och 400 meter. Han noterade även personligt rekord med tiden 14,08 på korta häcken i fjol. Målsättningen 13.85 och klarad JVM-kvalgräns nåddes alltså inte riktigt. I sommar avgörs EM för U23 i Polen och Kantele är förstås sugen på att delta. En extra utmaning är att höjden på häckarna då är 106 cm.

– Det gäller att vara mentalt redo, säger Viktor. På träning har jag redan höjt från 100 till 106, men ännu inte tävlat.

Just nu gör Kantele sin värnplikt i Helsingfors. Goda träningsförhållanden gör att han vågor tro på en bra tävlingssäsong 2017. Ett par tvåveckors träningsläger i Portugal står också på programmet. Stipendiet på 750 euro som staden överlämnar kommer således väl till pass.

Puustelli brottades bra

Hilleröd-pokalen för 2016 gick till brottaren Roni Puustelli som under året bland annat tog FM-silver i grekisk-romersk stil U18. Bland de premierade fanns i år för första gången aktiva skyttar. Pentti Kärnä (över 75 år) och Bertel Tikander (65) tog båda medaljer då Nordiska mästerkapet för veteraner avgjordes i Lahtis. Till "Årets Aktiva" hade nämnden utsett Keijo Sandvik och Janne Pekkola. Den senare har under flera decennier gjort ett betydelsefullt arbete med unga i Strömfors och framför allt i Bruket.

Årets Idrottare 2016: Viktor Kantele (friidrott).

Hillerödpokalen: Roni Puustelli (brottning).

Stipendier (250 euro) för fina insatser: Kevin Lindholm och Johanna Lindholm (skidor/friidrott), Joachim Gustafsson och Johan Gustafsson (skidor), Jasper Ollas (friidrott) och Roni Puustelli (brottning).

Veteranidrottare (50 euro): Esa Hämäläinen, Unto Hämäläinen och Risto Knuutila utförsåkning, samt skyttarna Pentti Kärnä och Bertel Tikander.

”Årets Aktiva”: Janne Pekkola, Ruotsinpyhtään Kisailijat och Keijo Sandvik, Loviisan Jääkiekkoklubi.

Mer läsning