Viktigt juryuppdrag gillas av andraklassare i Eklöfska skolan – Snart ska årets Runeberg Junior-vinnare väljas

Annika Steffansson läser högt ur Ellen Strömbergs Maggan året runt och andraklassarna i Eklföska skolan lyssnar ivrigt på berättelsen om Maggan, hennes mamma och Morfar PG. Bild: Kristoffer Åberg

Eklöfska skolans andraklassare är ett läslystet gäng men så har det också stått extra mycket läsning på programmet under den senaste månaden. Eleverna är nämligen en del av barnjuryn som utser årets Runeberg Junior-vinnare.

Det är viktigt att kunna läsa, eller hur? Andraklassarna i Eklöfska skolan nickar ivrigt: Eleverna läser gärna böcker på fritiden och de som inte läser själva lyssnar förtjust när någon vuxen läser för dem.

– Jag gillar bättre att bli läst för, säger Colin Lindfors som precis ska ge sig ut på nya äventyr med Harry Potter.

– Vi ska börja på den andra boken i serien, tillägger han förtjust.

Också i skolan handlar det mycket om läsning. I tvåan är det viktigt att bygga vidare på läskunskaperna som förvärvades i ettan, och mot målet "flytande" tar man sig genom flitigt läsande.

– Varje dag efter lunchen samlas vi på ett visst ställe i skolhuset för en lässtund, säger Annika Steffansson, klasslärare i årskurs 2 i Eklöfska skolan. Jag läser högt och är noggrann med att förklara eventuella svåra ord och att komma med synonymer.

Styvt läsjobb

Det är inte första gången som Steffansson lotsar en elevgrupp som är en del av barnjuryn som väljer Runeberg-vinnaren. Hon vet vad hon talar om när hon beskriver årets läsackord som både tidskrävande och tufft.

– Det är bara kapitelböcker och jag upplever att de riktar sig till lite äldre läsare, säger hon.

Runeberg Junior-priset riktar sig till läsare i åldern 6–9 år – det står i prisets stadgar – och det är ett mastigt läspaket som både de finskspråkiga och de svenskspråkiga elevjuryerna i förskolan, i ettan och i tvåan förväntas bekanta sig med.

I år är fyra svenskspråkiga titlar nominerade, och tillsammans med sina elever har Annika Steffansson betat av Kristina Sigunsdotters Landet som icke är och Karin Erlandssons Nattexpressen. På gång just nu är Ellen Strömbergs Maggan året runt och väntar på sin tur gör ännu Peppe Öhmans Vita lögner och höga hinder.

– Tiden är knapp, det kan hända att vi inte hinner läsa alla kapitel i böckerna som är kvar utan jag får lov att referera vissa partier, säger Steffanson.

Varje dag efter lunchen samlas vi på ett visst ställe i skolhuset för en lässtund.

I dagens kapitel bakar Maggan och morfar PG tårta och plockar fram serpentinerna. Det får klassen att gå i gång och Isabella Lönnfors berättar om gången då farmor täckte henne och hennes lillebror med serpentiner och skickade en bild till deras mamma. Bild: Kristoffer Åberg

Roligt uppdrag

Det märks tydligt att hennes andraklassare tar sitt uppdrag på allvar, men så är det också ett gäng som alldeles tydligt gillar att läsa.

Så där i princip åtminstone.

På frågan om vilken de hellre skulle välja, kapitelboken eller pekplattan, tvekar ingen: Pekplattan drar det längre strået.

Men visst är det kul med böcker också. Och med juryuppdrag.

– Vi ska läsa alla böcker och typ rösta fram den som är bäst. Vi är lite som domare, säger Adele Holmström.

Som jurymedlemmar kommer läsningen förstås med en viss tyngd. Det gäller att fundera på innehållet, på innebörden i texten, och vara beredd att formulera sina åsikter kring varför en viss bok är bäst.

Vi ska läsa alla böcker och typ rösta fram den som är bäst. Vi är lite som domare.

Finsmakare

– Jag tycker om Landet som icke är, säger Noah Rönnbacka och får medhåll av en hel hoper uppsträckta armar.

– Den är ganska bra och aldrig tråkig. Det händer något hela tiden, säger Selena Stoor.

Många litterära finsmakare får med andra ord plats i klassen. Det är nämligen fråga om en diktvolym som baserar sig på den finlandssvenska modernisten Edith Södergrans liv och diktning, vackert illustrerad av Clara Dackenberg.

Barnlitteraturpris instiftat av Borgå stad och tidningen Östnyland, delades ut första gången 2017.

Priset tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok som riktar sig till läsare i åldern 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust.

En förvalsjury nominerar högst tio priskandidater. Vinnaren utses av förskolelever, och elever i årskurserna ett och två i Borgå.

Priset är på 10 000 euro och delas ut i anslutning till Runebergsdagen den 5 februari.

Illustrationer är annars någonting som delar klassens åsikter. För många räcker det fint med bara text medan andra, såsom Adele Holmström, gärna ser att texten ackompanjeras av bilder.

– Det gör det lättare att se hur det ser ut, säger hon.

Annorlunda läsläxor

Karin Erlandssons Nattexpressen är också en storfavorit, och många av de små lyrikvännerna flaggar även för den här boken, en adventsbok med 24 kapitel. Det betydde en hel del extra läsning som ska fogas in på schemat, men Annika Steffansson kom på en lösning som fungerade: Två gånger i veckan fick andraklassarna hemläxa i form av kapitelblad som skulle läsas till följande dag.

Annika Steffansson förklarar svåra ord och kommer med synonymer under läsningens gång. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag laddade upp dem på Teams och på det sättet fick eleverna igen lite övning i att använda systemet. Man vet aldrig ifall vi plötsligt övergår till distansundervisning igen, och då är det bra att ha programmet i färskt minne, säger hon.

Läsläxorna modell Runeberg Junior var såpass krävande att det var fullt tillåtet för eleverna att be föräldrar eller andra vuxna om högläsningshjälp. Samtidigt bjöd Nattexpressen på många toppar på väg mot julafton.

Jag brukar alltid låna stora högar med böcker på bibban, min mamma kallar mig bokslukare.

Spänning går hem

– Jag tycker den är bra. Hennes (Danja red.anm.) mormor försvann och det är jättespännande, säger Adele Holmström.

– Det händer roliga saker i boken och varje kapitel slutar på ett spännande ställe, säger Anton Gustafsson.

Spänning är ett element som gärna får finnas i böckerna man läser bekräftar Noah Rönnbacka och Isabella Lönnfors. De läser gärna LasseMaja-böcker och Isabella gillar i synnerhet de sista kapitlen när mysteriet håller på att nystas upp.

Som jurymedlemmar gäller det att fundera på innehållet, på innebörden i texten, och vara beredd att formulera sina åsikter kring varför en viss bok är bäst. I klassen blir eleverna påminda om sitt viktiga uppdrag. Bild: Kristoffer Åberg

Jonatan Forsbäck är däremot inte så nogräknad, han läser allt som han kommer över, till och med alla etiketter på mjölkpaket och andra produkter som han får syn på.

– Jag brukar alltid låna stora högar med böcker på bibban, min mamma kallar mig bokslukare, säger han.

I årstidsboken Maggan året runt är det vår och Maggan och Morfar PG håller på och bakar födelsedagstårta. Andraklassarna i Eklöfska skolan lyssnar ivrigt i väntan på kalas, och lite senare, på sommarlov. Utöver det ska det bli en tur till stallet med Maja och Frank innan klassens Runeberg Junior-favorit ska utses – dessutom blir det spännande att se om skolans förstaklassare, också de med i barnjuryn, tycker likadant.

När bästa-boken är framröstad stiger spänningen fram till Runebergsdagen den 5 februari. Då får Eklöfska skolan läslystna juryer veta om just deras förstaval vinner Runeberg Junior-priset 2021.

Petra Lind Reporter