Viessmann samarbetsförhandlar igen – 28 jobb är hotade

Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Det handlar inte i första hand om att spara nu, utan om att bli starkare genom att effektivisera, säger produktionschef Arto Salonen.

Nyligen meddelade företaget Viessmann i Borgå om arbetstidsförkortningar och permitteringar. Nu är 28 jobb i farozonen när Viessmann inleder nya samarbetsförhandlingar. Året har varit synnerligen turbulent för Viessmann, som har lite över 300 anställda och tillverkar kylanläggningar. Det har varit upprepade samarbetsförhandlingar, som har resulterat i att personalen har varit permitterad om inte andra möjligheter till arbetstidförkortning har lyckats.

När man på fredagen informerade om samarbetsförhandlingarna är inte motiveringen som tidigare i år den minskade efterfrågan på kylanläggningar, en följd av coronan utan en avsikt att förbättra företagets konkurrenskraft.

– Det handlar inte i första hand om att spara nu, utan om att bli starkare genom att effektivisera. Men coronaläget har givetvis gjort sitt för att försvåra läget, säger produktionschef Arto Salonen.

Koncernen Viessmann Refrigeration Solutions vill bli en starkare kommersiell aktör på den europeiska marknaden. Det innebär att koncernens alla enheter, också den i Borgå, måste bli effektivare.

Nu går man igenom hela verksamheten och alla produktionslinjer, och ser var man kan ändra på organisationen och effektivisera produktionen. För att förbättra produktiviteten och stärka konkurrensförmågan kan det bli aktuellt att begränsa tillverkningen av en del produkter.

Samarbetsförhandlingarna inleddes på fredagen, och beräknas vara avslutade senast den 11 december. Förhandlingarna gäller 298 arbetare och tjänstemän, och högst 28 jobb riskerar att upphöra. I pressmeddelandet uppger produktionschefen Arto Salonen att man strävar efter att hitta andra lösningar än uppsägningar.

Mer läsning