Video: "Let's go Suomi" – Finland hoppas på succé i hemma-EM

Helsingforslaget Cyrenes med förstärkning från Borgå, Nina Kinnunen, siktar på guld i EM. Bild: Privat

Europamästerskapen i cheerleading går av stapeln i Helsingfors i helgen. Över 100 lag från 26 länder deltar och Finland hör till förhandsfavoriterna.

Snart drar EM i cheerleading i gång i Ishallen i Helsingfors. På lördag och söndag tävlar cheerleadingklubbar från hela Europa med sina egna klubblag. Ett land kan alltså delta med flera lag. I år har ändå de finska lagen snackat ihop sig för att ge ett enhetligt intryck.

– Tidigare år har alla finska klubbar haft sitt eget hejarrop, men nu har vi kommit överens om ett gemensamt "Let's go Suomi" rop, säger Maria Wahlroos, tränare för Helsinki Athletics Cheerleaders, HAC:s damlag Elite.

Funky Teams herrar hejar på de andra finska lagen på ett genrep inför EM. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Laganda, tillit och mod

Alla uppträdanden inleds med ett hejarrop. Efter det korta ropet följer ett några minuter långt program bestående av bland annat pyramider, lyft, kast och akrobatik.

– Det här är en mångsidig gren där laganda och tillit är väldigt viktigt, säger HAC:s Lotta Fagerholm som hållit på med cheerleading i snart 15 år.

Tränaren Maria Wahlroos instämmer och påpekar att man också måste vara modig.

– Om man är rädd blir det ingenting. Dessutom måste man ha bra kroppskontroll och grunder i akrobatik hjälper också. …

Lotta Fagerholm och Alexandra Berner tycker det blir roligt att uppträda inför hemmapublik. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Raka led och glada miner

Enligt HAC:s Tuuve Häkkinen passar grenen ändå alla eftersom det finns flera olika roller i ett lag. En del lyfter lagkompisar medan andra, såsom Häkkinen, gör volter i luften. Allt det här ska se så lätt ut som möjligt. Utöver synkroniserade rörelser, raka linjer och sträckta knän ska nämligen alla i laget se glada ut.

Maria Wahlroos är tränare för både Helsinki Athletics Cheerleaders damlag Elite och Finlands damlandslag. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

– Såklart sker det alltid misstag, men det får inte synas. Ingen ska sticka ut ur mängden och det är också viktigt att engagera publiken för att uppnå höga poäng, säger tränare Maria Wahlroos.

Mer tekniskt för kvinnor

Laget Elite består enbart av kvinnor. I så kallade mixed lag med både män och kvinnor behövs det oftast endast en man för att lyfta någon. I damlag lyfter man däremot tillsammans med sina lagkompisar.

Funky Team som tränar i Helsingfors, Esbo och Vanda deltar i EM med både ett damlag och ett mixed lag. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Det är aningen mer tekniskt för kvinnor. Vi kvinnor har inte lika mycket kraft och då måste alla vara i samma rytm och ha väldigt bra teknik för att lyften och kasten ska lyckas, säger tränare Maria Wahlroos.

Norden bäst i Europa

HAC:s lag Elite är en av förhandsfavoriterna i damklassen i EM. Laget har vunnit flera FM och vann damklassen i EM i fjol. Helsingforslaget Elites största rivaler kommer alla från Norden. Det andra finska damlaget Funky Team:s Wild Flyers och några svenska och norska lag är enligt Wahlroos deras hårdaste motstånd.

Alexandra Berner har hållit på med cheerleading i 11 år. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Det är svårt att säga varför vi nordbor är så bra på cheerleading. Kanske för våra starka traditioner och för att vi är vana att jobba stenhårt. Vi lär oss också av varandra, säger Wahlroos.

Enligt Wahlroos förbättras hela tiden nivån i andra länder också.

– Kanske något land överraskar i EM, det skulle vara roligt.

Färre fördomar

Det är fler kvinnor än män som håller på med cheerleading och det finns fortfarande fördomar om sporten. Enligt idrottarna själva tror en del att de står och hejar på amerikanska fotbollsmatcher och ishockeymatcher.

Laget Elite diskuterar vad som görs bra och vad som borde förbättras i deras EM-program. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I april i år vann Finland världsmästerskapen i cheerleading i USA. Enligt HAC:s Lotta Fagerholm och lagkompisen Alexandra Berner har fördomarna mot grenen minskat i och med VM-guldet.

– Efter VM har man inte lika ofta behövt förklara vad sporten går ut på. Många tycker till och med att det är en häftig gren, säger Fagerholm.

Helsinki Athletics Cheerleaders damlag Elite tränar inför EM i cheerleading 2018. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

En jättekrävande sport

Framgångarna i VM har också lett till mer medieuppmärksamhet vilket tränare Wahlroos är glad över.

– Jag tror att folk äntligen insett att det är möjligt att klara sig i den här grenen. Jag hoppas att yngre cheerleaders har samma mål och strävar efter att vinna VM-guld på nytt.

Ifall man har fördomar om grenen anser Wahlroos att helgens EM är en ypperlig chans att utmana dem.

– Jag hoppas att sådana som inte någonsin sett på cheerleading tar sig till ishallen på lördag eller söndag. Då har man möjligheten att uppleva en jättekrävande sport, säger Wahlroos.

Mer läsning