"Vi måste göra någonting nyttigt med vårt liv"

Bild: Anne Johansson Padilla

För syriska Alessar Mouselli är livet fullt av möjligheter. Det gäller bara att grabba tag i dem.

Det tog bara två dagar för 21-åriga Alessar Mouselli, som kommer från Syriens huvudstad Damaskus, att hitta sin första vän i Finland. Hennes pappa, som är expert på svampar, hade hittat en flugsvamp och stod bredvid vägen och förklarade för Alessar att man inte skall röra flugsvamparna, eftersom de är giftiga. En finsk kvinna gick förbi och stannade för att varna om flugsvampen eftersom hon trodde att Alessars familj tänkte plocka den. Därpå följde flera trevliga kaffestunder både hemma hos Alessar och hennes nya vän.

Alessar har varit otroligt aktiv alltsedan hon anlände till Finland. Hon har hunnit studera finska i tre månader och jobbar i dag inom den mångkulturella föreningen MAPorvoo i Borgå. Det var Alessar som var initiativtagaren till festen Friendship Carneval som firades i Gammelbacka för någon vecka sedan.

– Jag tycker om att vara en brobyggare mellan finländarna och araberna. Det som gör det så intressant är att vi är så olika. Vi lever en kort tid och det finns mycket att göra. Det skulle vara dumt att bara stanna hemma, vi måste vara aktiva.

Alessar tycker inte att det är svårt att få kontakt med finländare.

– Du måste bara hitta den rätta nyckeln för att få kontakt med dem.

Finländarna har sitt eget "rum" omkring sig, det egna privata området, och det tycker Alessar är fint.

Just nu planerar hon följande stora evenemang en mångkulturell happening för att fira kvinnorna med anledning av att Internationella kvinnodagen firas den här veckan.

Då Alessar Mouselli var 17 år och gick sista året på gymnasiet i Syrien upptäckte läkarna att hon hade lymfkörtelcancer.

– Cancern väljer starka människor, säger Alessar. Jag hade två vägar att välja mellan: att ge upp eller att kämpa mot sjukdomen. Jag var tillräckligt stark och modig och valde att kämpa. Håret lossnade av kemoterapin och min mamma köpte mig en peruk som jag aldrig använde. Jag ville visa mig utan hår och att jag var vacker ändå.

Genom att hjälpa varandra kan vi bygga upp denna värld. Det finns ingenting som är omöjligt, det finns möjlighet att förändra allt.

Då jag frågar Alessar varifrån hon hittar all den styrka och positivitet hon har inom sig svarar hon att hon får den inifrån sig själv och från sin familj.

– Jag känner att jag föddes stark och jag ger mig inte lätt.

I framtiden vill Alessar studera Event Management på yrkeshögskolan Haaga-Helia, eftersom hon älskar att planera och ordna.

– Vi måste göra någonting nyttigt i vårt liv. Vi måste hjälpa varandra. Genom att hjälpa varandra kan vi bygga upp denna värld. Det finns ingenting som är omöjligt, det finns möjlighet att förändra allt.

Mer läsning