Vi har råd att ge av vårt överflöd

HEMMA IGEN. Irmeli Hoffrén tillbringade två veckor i Malawi, Anja Luoma stannade sex veckor. Här är de åter hemma i Borgå. Bild: Carita Liljendahl

Varje gång Anja Luoma återvänder efter sina sex veckor i Malawi i sydöstra Afrika blir kulturchocken större. Hon säger att många inte tänker på hur bra vi har det i Finland.

I mitten av maj kom Anja Luoma hem efter sitt senaste besök som var det tionde i ordningen. När hon öppnade Facebook råkade hon genast på uppdateringar där folk ojade och vojade sig över sådant som hon själv tyckte var petitesser. Så kände också hennes väninna Irmeli Hoffrén som besökte Malawi för första gången. Med på resan var också Helinä Toivonen. Hon och Hoffrén stannade i landet i två veckor.

– Att se det överflöd vi har i Finland och höra människor gnälla i affärerna över att utbudet är dåligt, det känns inte bra då man har sett hur fattiga människorna är i Malawi, säger Hoffrén.

FADDERHÄLSNING. Två föräldralösa tvillingflickor läser brev som Anja Luoma levererat från faddrarna. Bild: Från hemalbum

Svårt känns det också att inse vilka mängder av mat som slängs bort hos oss när andra knappt har ett mål för dagen.

Välgörenhetsresorna till Malawi fick sin början då Anja Luoma fyllde 60 år för snart tio år sedan. Hon hade bestämt sig för att ha en stor fest, men hon ville inte ha presenter i form av saker. I samma veva lärde hon sig via en bekant känna en person från Malawi och bestämde sig för att samla in pengar som kunde hjälpa folket där.

Först köptes en majskvarn, sedan byggdes skolor

Insamlingen gav 7 000 euro och Luoma hade enbart för avsikt att se till att pengarna kom fram till Malawi. Men när hon väl hade kommit dit såg hon hur enorma hjälpbehoven var.

Pengarna räckte till en majskvarn vilket betydde att kvinnorna i byn slapp vandra trettiotre kilometer i en riktning för att mala. Efter det har två skolor byggts med föreningens pengar och ytterligare en planeras eftersom många barn ännu studerar i skrangliga skjul eller i skuggan av träd. För två år sedan byggdes två lärarbostäder på trettio kvadratmeter.

Pengar får Luoma in genom att samla kollekter på föreningars möten och dessutom arrangeras basarer.

Vem som helst som vill hjälpa mig kan på olika sätt samla in pengar, jag ser till att de kommer till Malawi.

– Vem som helst som vill hjälpa mig kan på olika sätt samla in pengar, jag ser till att de kommer till Malawi, säger hon. Vi lever ju i ett överflöd och kan också ge saker ifrån oss.

Vill du själv åka med Luoma till Malawi är det möjligt men du måste betala resor och uppehälle själv såsom hon alltid gjort. Föreningen har inga administrativa kostnader, alla insamlade medel går oavkortade till de behövande på plats.

Luoma riktar ett särskilt tack till svenska marthaföreningen och pensionärsföreningar i Borgå som i fjol hjälpte till att fylla en hel container med varor som transporterades till Malawi. Där fanns symaskiner, tyger, rullstolar, kryckor, använda datorer, lantbruksverktyg och fem kartonger med engelskspråkiga böcker för barn.

En annan organisation som hjälpt till i Malawi är Vision for all Finland. Via den har Luoma fått vara med om att dela ut glasögon som skulle ha kasserats hos oss men som ger många fattiga människor ett nytt liv.

Omfattande korruption

Malawi är ett av världens fattigaste länder och styrdes av en diktator i trettio år fram till 1994. Fastän en del förbättrats sedan dess är korruptionen fortfarande hög. Som ett exempel nämner Luoma skolan som hon försöker få byggtillstånd för. Då hon förhandlar med byhövdingen räcker det med lite kaffe, bröd och något annat i matväg som ersättning. Hon ser inte det som en muta men då en tjänsteman som får lön av staten säger att han också vill ha fem procent av pengarna som satsas till sitt eget konto är det något Luoma inte går med på.

– De människor som ger bidrag till mina insamlingar här i Finland vill veta vart pengarna går, därför åker jag själv till Malawi. Det handlar ändå om runt trettiotusen euro per år. Alla faddrar får också brev och fotografier av sina fadderbarn.

VIKTIGT MÖTE. Anja Luoma underhandlar om ett planerat skolbygge med män från byn. Bild: Från hemalbum

En stor del av pengarna som Luoma får in går också till mat. 2009 drabbades Malawi av hungersnöd och det är svårt att se ett slut på problemen i östra Afrika som drabbas hårt av klimatförändringarna.

I ett land där största delen av invånarna saknar radio, television och tidningar och där postgången är obefintlig är det svårt att förklara var Finland finns. Många av de människor Luoma mött förstår inte hur någon kan vara så rik att de ger bort fina saker gratis.

Härligt med rent vatten

Mycket har gått framåt i Malawi sedan Anja Luoma var där första gången. Men massor återstår att göra, inte minst med tanke på näringslära, hälsorådgivning och sexualupplysning.

Att vara fadder för ett barn i Malawi kostar 150 euro per år. För summan kan ett barn gå ett år i skola.

Köp ett välgörenhetsfotografi värt mellan 5 och 50 euro och ge det som till exempel födelsedagsgåva till någon som redan har allt.

Mera information finns på sajten www.malawinkummit.org.

I framtiden vill Luoma också att fadderverksamheten ska bygga på att pengarna går till de familjer som förbinder sig vid att låta barnen gå i skola. Intresset för utbildning måste vara större än intresset att plötsligt skicka barnet ut i arbetslivet.

Under vistelsen i Malawi fanns det så mycket att göra att damerna inte direkt tänkte på sitt hemland. Men när de väl återvände uppskattade Hoffrén stort att hon kunde tappa hur mycket rent vatten från kranen som helst.

– Den friska luften i Finland är också underbar jämfört med den dammiga och heta luften i Malawi.

– Och att kunna köpa vad som helst i affären är ju skönt, säger Luoma. Speciellt hade jag längtat efter mozzarellaost.