Veteranpolitiker för kampanj också i Borgå

ANHÄNGARE. Jouko Piho från Lovisa hör till Paavo Väyrynens stödtrupper och ville gärna höra vad EU-parlamentarikern hade att säga. Bild: Kristoffer Åberg

Efter ett väloljat tal var det dags för Paavo Väyrynen att marknadsföra sina böcker och muggar.

Ritva Malmivaara-Piho och Jouko Piho har kommit från Lovisa för att medverka i EU-parlamentariker Paavo Väyrynens kampanjturné. Tidtabellen är tajt. Innan Väyrynen kom till Borgå mötte han folk i Esbo, och senare skulle han vidare till Kotka och Fredrikshamn. Turnén fortsätter på lördagen med ytterligare tre städer österut.

– Paavo Väyrynen har goda idéer och bra åsikter, säger Ritva Malmivaara-Piho och maken nickar instämmande.

De är med i stödtruppen bakom Väyrynen, och har också skrivit under varsitt anhängarkort.

Paavo Väyrynen har goda idéer och bra åsikter.

– Det finns en social och politisk beställning på en politiker som Väyrynen. Han är självständig och går sin egen väg, säger Jouko Piho, som efter att inte ha haft framgång med sitt eget Självständighetsparti nu sätter sitt hopp till Paavo Väyrynen.

Efter en viss oro om EU-parlamentarikern har fastnat bland återvändande traktorer som har demonstrerat i Helsingfors, dyker han upp. Fotgrafernas blixtar fyras av och Väyrynen hälsar på åhörarna genom att skaka hand med var och en. Medhjälparen Kaija Huida bär på en kasse med böcker och muggar, alla försedda med huvudpersonens namn och bild.

Sen följer ett väl inövat tal där regeringspolitiken, finanspolitiken, försvaret och Nato, flyktingpolitiken och regionalpolitiken rannsakas noggrant.

Åhörarna, huvudsakligen medelålders och äldre män, lyssnar uppmärksamt. Paavo Väyrynen ångar på, och hoppas att hans framträdande resulterar i ytterligare några ifyllda anhängarkort. Tretusen har samlats in, nu krävs ännu tvåtusen för att få Medborgarpartiet infört i partiregistret.

– Ett anhängarkort är inte detsamma som ett löfte att rösta på partiet. Men först som ett registrerat parti kan vi påverka och förändra Finlands politik, säger Paavo Väyrynen.

Böckerna säljer jag till reapris, men muggarna slumpar jag inte bort. De är samlingsgrejer vars värde bara stiger.

Kaija Huida har plockat fram böcker och muggar, och nu lämnar Paavo Väyrynen allvaret och plockar fram humorn.

– Böckerna säljer jag till reapris, men muggarna slumpar jag inte bort. De är samlingsgrejer vars värde bara stiger.

Mer läsning